• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis žino, jog prasta mityba ir sėslus gyvenimo būdas gali sukelti problemų su aukštu kraujospūdžiu. Tiesa, pasak ekspertų, norint pagerinti kraujospūdžio rodiklius, galima taip pat pasitelkti mitybą: kai kurie maisto produktai natūraliai turi savybių, kurios gali padėti.

Daugelis žino, jog prasta mityba ir sėslus gyvenimo būdas gali sukelti problemų su aukštu kraujospūdžiu. Tiesa, pasak ekspertų, norint pagerinti kraujospūdžio rodiklius, galima taip pat pasitelkti mitybą: kai kurie maisto produktai natūraliai turi savybių, kurios gali padėti.

REKLAMA

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušienė atskleidžia, kokius produktus geriau rinktis, norint palaikyti sveiką kraujospūdį ir gyventi sveikiau.

Pataria rinktis vaisius bei uogas

Anot vaistininkės, norint palaikyti normalų kraujospūdį, svarbu rinktis produktus, turinčius svarbiausių elektrolitų: kalio, cinko, magnio, geležies, maiste taip pat turėtų netrūkti skaidulų bei antioksidantų.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikiamų elektrolitų galima rasti uogose, vaisiuose ir daržovėse: mėlynėse, braškėse, avietėse, bananuose, apelsinuose, špinatuose, brokoliuose, avokaduose, kopūstuose“, – vardina A. Krušienė.

REKLAMA

Kraujospūdį mažinančiai veikia ir antioksidantų turtingos uogos – mėlynės, braškės ar avietės.

Pasak ekspertės, taip pat į valgiaraštį verta įtraukti skaidulų turinčius neskaldytus grūdus – avižas ar rudus ryžius  – bei ankštinius augalus ir riešutus, kurie gali padėti palaikyti normalią kraujagyslių veiklą.

Vis dėlto, padeda ne tik vaisiai ir uogos: A. Krušienė pabrėžia, kad ne mažiau svarbi riebi žuvis, turinti omega-3 riebalų rūgščių (pvz., lašiša, skumbrė, sardinės), alyvuogių aliejus, česnakas ir net nedidelis kiekis tamsaus šokolado (1–2 gabalėliai per dieną).

REKLAMA
REKLAMA

Šie produktai, anot jos, gali padėti pagerinti kraujotaką, išlaikyti kraujagyslių elastingumą ir padėti palaikyti sveiką kraujospūdį.

Kokio maisto geriau vengti?

A. Krušienė pabrėžia, kad kraujospūdžiui užvis labiausiai kenkia perteklinis druskos (natrio) kiekis maiste.

„Per didelis natrio kiekis skatina skysčių kaupimąsi organizme ir didina spaudimą kraujagyslėms, – aiškina ji. – Per dieną su visais patiekalais rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos (apie 1 arbatinį šaukštelį).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat svarbu nepamiršti, kad kartais jos gauname to net nepastebėdami: druskos gali būti tokiuose produktuose kaip duona, pusfabrikačiai, sūriai, įvairūs užkandžiai ar konservai.“

Dar vaistininkė pamini, kad reikėtų riboti perdirbtų maisto produktų, rūkytų gaminių, greito maisto ir saldumynų, įskaitant gazuotų gėrimų, vartojimą:

REKLAMA

„Perdirbta ir riebi mėsa bei keptas, skrudintas maistas kelia blogojo cholesterolio lygį, tad gali sumažėti ir kraujagyslių elastingumas.

Alkoholis ir kofeinas vėlgi gali sukelti kraujospūdžio svyravimus, o energinių gėrimų geriausia visiškai vengti.“

Taip pat, pasak specialistės, nereikėtų piktnaudžiauti sūriais ir riebiais užkandžiais – traškučiais, sausainiais ar paruoštais padažais, geriau rinktis šviežius, mažiau apdorotus produktus, daržoves, vaisius ir viso grūdo gaminius.

REKLAMA

Klientai dažnai turi klausimų apie mitybą

Paklausta, ar į vaistinę užėję žmonės dažnai teiraujasi apie mitybos ar kitų kasdienių veiksnių įtaka kraujospūdžiui, A. Krušienė atsako teigiamai:

„Taip, pacientai dažnai domisi, užduoda klausimus. Dažniausiai klausia, ką galima valgyti vartojant vaistus kraujospūdžio kontrolei, ar tam tikri produktai, pavyzdžiui, česnakas ar burokėlių sultys, gali pakeisti vaistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat neretai teiraujasi, ar kava didina spaudimą ir ar galima vartoti alkoholį nedideliais kiekiais.“

Pasak vaistininkės, kai kurie pacientai nori sužinoti ir tai, ar maisto papildai su magniu, kaliu ar kofermentu Q10 gali padėti reguliuoti kraujospūdį.

Tačiau, pasak jos, vaistininko užduotis tokia ir yra  – paaiškinti, atsakyti į rūpimus klausimus.

„Atsakant į šiuos klausimus svarbu pabrėžti, jog sveika mityba bei maisto papildai – labai svarbu mažinant aukštą kraujospūdį, tačiau gydytojo skirtų vaistų jie tikrai nepakeičia“, – primena ji.

REKLAMA

Klaidingi mitai apie kraujospūdžio mažinimą

Dažnas klaidingas įsitikinimas, pasak vaistininkės – kad kraujospūdį galima „natūraliai numušti“ vien tik gėrimais ar produktais, pavyzdžiui, česnaku, citrina, burokėlių sultimis ar medumi:

„Nors kai kurie iš šių produktų turi teigiamą poveikį kraujagyslėms, jie negali tapti vaistų pakaitalu, kai žmogus serga hipertenzija. Taip pat svarbu, kad, net jeigu jaučiasi gerai, vartoti vaistų žmogus nenustotų be gydytojų nurodymų. Tai gali būti pavojinga.“

A. Krušienė teigia pacientus visuomet raginanti nepamiršti, kad sveika mityba, fizinis aktyvumas ir kasdienio streso mažinimas gali reikšmingai padėti palaikyti normalius kraujospūdžio rodiklius, tačiau esant ligai būtinas ir atitinkamas gydymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų