• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį šeštadienį TV3 žiūrovų laukia legendinis filmas „Gladiatorius“, o filmų vakarui TV3 žiniasklaidos grupės laidos „Gero savaitgalio receptas“ vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Tadas Paplauskas dalijasi nepaprasto skonio džiovintais vaisiais ir riešutais įdaryto romėniško viščiuko receptu.

Šį šeštadienį TV3 žiūrovų laukia legendinis filmas „Gladiatorius“, o filmų vakarui TV3 žiniasklaidos grupės laidos „Gero savaitgalio receptas“ vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Tadas Paplauskas dalijasi nepaprasto skonio džiovintais vaisiais ir riešutais įdaryto romėniško viščiuko receptu.

REKLAMA

TV3 šeštadienio gero kino vakare – tikra kino klasika, Ridley Scotto epas „Gladiatorius“, nukeliantis į Romos imperijos laikus.

Įkvėpti filmo siužeto, laidos vedėjai ne tik pasipuošė romėniška dvasia alsuojančia apranga – tai atsispindi ir jų gamintame patiekale, kurio receptą verta turėti po ranka – pravers vakarienei, draugų susitikimams ir net šventėms.

REKLAMA
REKLAMA

Romėniškas viščiukas, įdarytas džiovintais vaisiais ir riešutais, dar vadinamas „Pullus fusilis“ – jo skonis nukelia į pasaulį, kur maistas buvo ne tik kūno, bet ir sielos ritualas.

REKLAMA

Senovės Romos virtuvė garsėjo kontrastais – saldumo ir rūgštumo, jėgos ir švelnumo deriniais, o valgymas reiškė ne vien pasisotinimą, bet ir kultūros bei statuso išraišką.

Susikurti tokį ritualą galite tiesiog namuose – išbandykite džiovintais vaisiais ir riešutais įdaryto romėniško viščiuko receptą. 

Džiovintais vaisiais ir riešutais įdarytas romėniškas viščiukas

Ingredientai (4-5 asmenims)

Viščiukui:

  • Viščiukas (apie 1,5–2 kg);
  • 3-4 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 100 ml balto vyno.

Įdarui:

  • 50 g džiovintų datulių, smulkiai pjaustytų;
  • 50 g džiovintų slyvų, smulkiai pjaustytų;
  • 50 g džiovintų figų, smulkiai pjaustytų;
  • 50 g kedrinių pinijų (lengvai paskrudintų);
  • 3 česnako skiltelės, sutrintos;
  • 3 v. š. medaus;
  • 2 v. š. balzaminio acto;
  • 1 a. š. kmynų „Sauda“;
  • 1 a. š. kalendros „Sauda“;
  • Žiupsnelis druskos ir maltų juodųjų pipirų „Sauda“;
  • Šviežio rozmarino šakelė, smulkiai kapota.

Padažui:

REKLAMA
REKLAMA
  • Viščiuko kepimo metu susidarę skysčiai;
  • 100 ml vištienos sultinio „Sauda“;
  • 1 v. š. medaus.

Garnyrui – miežinės kruopos su karamelizuotais porais:

  • 3 porai;
  • 200 g miežinių kruopų (apie 400 g brinkintų);
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. medaus;
  • 1 a. š. vyno acto (arba obuolių acto);
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų „Sauda“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimo eiga:

Viščiukas:

Pasiruoškite viščiuko įdarą: į dubenį sudėkite visus smulkintus džiovintus vaisius, paskrudintas kedrines pinijas, česnaką ir visus prieskonius: kmynus, kalendrą, druską ir pipirus. Taip pat sudėkite kapotą rozmariną ir medų. Įpilkite kelis lašus balzaminio acto, viską gerai išmaišykite, kad įdaras būtų lipnus ir aromatingas.

REKLAMA

Atsargiai atskirkite odą nuo krūtinėlės – suformuokite tarsi „kišenę“. Įdėkite pasiruoštą įdarą tiek po oda, tiek į viščiuko vidų.

Tuomet suriškite virvele, kad viščiukas išlaikytų savo formą. Aptepkite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais.

Dėkite viščiukus į kepimo indą ir supilkite šlakelį balto vyno. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 1,5 val., periodiškai apliedami išsiskyrusiais viščiuko skysčiais.

REKLAMA

Garnyras – miežinės kruopos su karamelizuotais porais:

Iš anksto išbrinkinkite miežines kruopas sūdytame vandenyje.

Pasiruoškite porus: perpjaukite juos išilgai ir apvirkite sūdytame vandenyje apie 5-6 minutes, kol suminkštės.

Tada nusausinkite porus ir dėkite juos į keptuvę su alyvuogių aliejumi. Kai porai lengvai apskrus, įmaišykite medų ir actą, trumpai karamelizuokite. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karamelizuotus porus atidėkite į šoną, o toje pačioje keptuvėje pašildykite išbrinkusias kruopas.

Padažas:

Iškepus viščiukui, iš kepimo indo supilkite susidariusius skysčius su riebalais į nedidelį puodą. Ten supilkite ir vištienos sultinį bei įdėkite šaukštą medaus.

Viską užvirkite, nuolat maišykite ir kaitinkite, kol padažas šiek tiek sutirštės bei taps vientisas ir blizgus.

Serviruokite patiekalą: į didelę lėkštę dėkite miežines kruopas, ant jų – karamelizuotus porus, šalia – iškeptą viščiuką, šalia atskirame indelyje patiekite padažą, papuoškite porais ir kitais žalumynais. Skanaus!

„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 10.30 val. tik per TV3!

Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų