• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabar – pats derliaus nuėmimo metas. Per vasarą užderėjusios daržovės, vaisiai bei kitos gėrybės tampa gardžiais konservais žiemos laikotarpiu, kai šviežių produktų jau nebus arba jie bus atvežtiniai, o juk dažnas nori mėgautis savo paties užaugintu derliumi, nes žino, ką ir kaip augino, kokias trąšas ar augalų apsaugos priemones naudojo. Visgi kelių mėnesių darbas gali nueiti perniek, jei gamindami konservus namų sąlygomis nesilaikysime tam tikrų taisyklių.

Dabar – pats derliaus nuėmimo metas. Per vasarą užderėjusios daržovės, vaisiai bei kitos gėrybės tampa gardžiais konservais žiemos laikotarpiu, kai šviežių produktų jau nebus arba jie bus atvežtiniai, o juk dažnas nori mėgautis savo paties užaugintu derliumi, nes žino, ką ir kaip augino, kokias trąšas ar augalų apsaugos priemones naudojo. Visgi kelių mėnesių darbas gali nueiti perniek, jei gamindami konservus namų sąlygomis nesilaikysime tam tikrų taisyklių.

REKLAMA

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, konservavimo ir uogienių virimo procesas turi būti pradedamas nuo stiklainių paruošimo. Stiklainiai turi būti nesuskilę, gerai išvalyti. Svarbu žinoti, jog stiklainius nulieti ir apiplauti šiltu vandeniu nepakanka – šiltas vanduo tik pašalina ant stiklainio esančius nešvarumus, tačiau pačių stiklainių nedezinfekuoja, o juos dezinfekuoti privalu. Verdantis vanduo ar kaitinimas orkaitėje yra vieni geriausių dezinfekcijos būdų.

„Konservuojami produktai turi būti neužteršti, nepernokę, nuvalyti, nuo jų turi būti pašalintos nevalgomos dalys. Jau paruoštus konservus reikėtų laikyti ne aukštesnėje kaip +10 laipsnių temperatūroje, o užšaldytus – ne aukštesnėje kaip -18 laipsnių temperatūroje ir būtinai sausoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Laikui bėgant konservuotas maistas kinta, jame gali pradėti daugintis sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Konservų, kurie yra su pelėsiu ar turi kitų gedimų požymių, valgyti nepatartina. Net jei ir nugriebsite pelėsį keliais centimetrais žemiau, tai negarantuos, jog jį pašalinote visą, o produktas tapo saugus vartoti. Geriausia, kad namų sąlygomis paruošti konservai būtų suvartojami per vieną sezoną arba kaip įmanoma greičiau“, – teigia maisto saugos specialistai.

REKLAMA

Būkite atsargūs virtuvėje

Konservavimo metu virtuvėje kartais iškyla nenumatytų situacijų – gali apvirsti puodas su verdančiu turiniu, įtrūkti arba iš rankų išslysti stiklainis, galima paslysti arba nuo karščio gali pasidaryti silpna, todėl specialistai ragina būti atsargiems. Pilant sirupą į stiklainį, reikėtų šiek tiek atsitraukti, kad, esant kokiam netikėtumui, neapsiplikytumėte.

Šeimininkaujant virtuvėje patariama išvesti iš virtuvės mažus vaikus, kad šie bėgiodami neužkliūtų ir neapverstų kokio puodo, nesudaužytų stiklainio, neprisiliestų prie įkaitusių paviršių. Medikams yra ne kartą tekę suteikti pagalbą mažyliams, kurie nusidegino arba apsiplikė kokiu verdančiu skysčiu ar, pavyzdžiui, verdama obuoliene. Būna, kad vaikai įgriūna į ant žemės pastatytą puodą arba gaminimo metu nuo dujinės viryklės ar krosnies ką nors nutraukia ir ant savęs apsiverčia, todėl, jei nenorime, kad vaikai patirtų sunkių ir ilgai gyjančių traumų, geriau šeimininkavimu užsiimti, kai vaikai miega, būna darželyje ar pas senelius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų