REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausios pasaulyje futbolo komandos varžosi ne tik dėl prestižo, pasiekiamo laimėjus trofėjus, bet ir finansinės naudos. Anot verslo konsultavimo bendrovės „Deloitte“, sėkmingiausi Europos klubai auga greičiau nei šalys, kurioms jie atstovauja, ir pernai skaičiavo 4,4 mlrd. eurų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Net devynių Europos futbolo klubų pajamų augimas siekė dvigubą procento skaičių, o jų atstovaujamos šalys – Italija, Ispanija, Vokietija ir Didžioji Britanija – pernai turėjo pripažinti smukimą nuo 1,7 iki 1,3 proc.

REKLAMA

Bendrovė „Deloitte“, suskaičiavusi klubų pajamas iš transliacijų, bilietų pardavimo ir komercinių sandorių, pateikia 12 turtingiausių praėjusių metų komandų. Ketvirtus metus iš eilės sąrašo viršūnėje esantis šešetas nesikeičia, o devyni klubai į turtingiausiųjų dešimtuką įrašomi pastaruosius aštuonerius metus iš eilės.

Įdomu, kad „Barcelona“ pajamų augimas siekė 13 procentų ir iš viso sudarė 488,9 mln. eurų, o anglų klubo „Tottenham Hotspur“ pajamos šoktelėjo net iki 36 proc., taip aplenkdamas „Manchester City“.

REKLAMA
REKLAMA

12. „Manchester City“ (Anglija, „Premier“ lyga). 2011 metų pelnas: 183,6 mln. eurų.

Atėjus naujiems šeimininkams – „Abu Dhabi Investment Group“, „Manchester City“ tapo viena daugiausiai lygoje į sėkmę aikštėje investuojančių komandų. Atrodo, tai atsiperka – ekipa nutraukė 35 metų titulų „sausrą“ laimėdama „FA Cup“ turnyrą, pateko tarp šešiolikos stipriausių komandų Europos lygoje, „Premier“ lygoje iškovojo trečią vietą ir bilietą į Čempionų lygą. Pelno augimas pasiekė 22 proc.

Žvelgiant į komercinę pusę, „Manchester City“ pajamos patrigubėjo – sudarytos naujos rėmimo sutartys, tarp jų – su „Heineken“ ir „Jaguar“ bendrovėmis. Šios prisidėjo prie „Etihad Airways“, „Umbro“, „Aabar“, „Abu Dhabi Tourism Authority“ ir „Etisalat“ kompanijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manchester City“ su FA taure (nuotr. SCANPIX)„Manchester City“ su FA taure (nuotr. SCANPIX)

11. „Tottenham Hotspur“ (Anglija, „Premier“ lyga). 2011 metų pelnas: 184,4 mln. eurų.

Britų stratego Harry Redknappo vadovaujama „Tottenham Hotspur“ komanda turėjo kuo pasidžiaugti pastarąjį sezoną. Tai rodo ir 184,4 mln. eurų pajamos, lyginant su 2009-2010 metų sezonu padidėjęs 36 proc.

Prie to prisidėjo sėkmingas komandos pasirodymas „Premier“ ir UEFA Čempionų lygoje, kur nukeliauta net iki ketvirtfinalio. Nenuostabu, kad artimiausiuose „Hotspur“ planuose – naujo stadiono statyba.

REKLAMA

„Tottenham Hotspur“ (nuotr. SCANPIX)„Tottenham Hotspur“ (nuotr. SCANPIX)

10. „Schalke 04“ (Vokietija, Bundeslyga). 2011 metų pelnas: 220 mln. eurų.

Kalbant apie pinigus, „Schalke“ – didžiausią šuolį atlikęs klubas su pajamų išaugimu iki 45 proc. Daugiausia tai pavyko dėl itin sėkmingo žygio Čempionų lygoje, kur komanda pasiekė pusfinalį, prieš tai įveikusi nugalėtojų titulą gynusį Milano „Inter“.

Tiesa, faktas, „Schalke“ ekipai nepavyko prasimušti į Čempionų lygą šį sezoną, nublokš klubą už turtingiausių komandų TOP 10 ribų.

REKLAMA

„Schalke“ puolėjas Raulis (nuotr. SCANPIX)„Schalke“ puolėjas Raulis (nuotr. SCANPIX)

9. „Liverpool“ (Anglija, „Premier“ lyga). 2011 metų pelnas: 220,8 mln. eurų.

Liverpulio komanda smuktelėjo turtingiausių klubų sąraše, kai ji pirmą kartą nuo 2003-2004 metų sezono nesugebėjo prasibrauti į Čempionų lygą. Tai vienintelis iš TOP 10 klubų, nežaidęs prestižiškiausiame Europos futbolo turnyre 2010-2011 metų sezoną.

Padėtį gelbėjo nauja ketverių metų rėmimo sutartis su „Standard Chartered Bank“, kuris per sezoną skiria 22 mln. eurų ir „Carlsberg“ su 15 mln. eurų. Tai sustiprino „Liverpool“ pozicijas – klubas pagal pajamas Anglijoje – tarp lyderių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stevenas Gerrardas (nuotr. SCANPIX)Stevenas Gerrardas (nuotr. SCANPIX)

8. Milano „Inter“ (Italy, „Serie A“ lyga). 2011 metų pelnas: 229,9 mln. eurų.

Nepaisant pergalės FIFA klubų pasaulio taurėje, Italijos taurės turnyre ir pasiekto ketvirtfinalio UEFA Čempionų lygoje, „Inter“ pajamos sumažėjo 6 proc.

Pajamų smukimą lėmė pajamų iš transliacijų sumažėjimas 10 proc. „Serie A“ čempionate pernai „Inter“ liko antri už „Milan“ komandos. Pastaroji lenkia ir pagal pajamas.

Milano Milano „Inter“ (nuotr. SCANPIX)

7. „Milan“ (Italija, „Serie A). 2011 metų pelnas: 255 mln. eurų.

Iš pradžių kaip kriketo 1899 metais anglų Herberto Kilpino ir Alfredo Edwardso įkurtas klubas – buvusio Italijos ministro pirmininko Silvio Berlusconi nuosavybė. Tarp Italijos klubų „Milan“ – neabejotinas lyderis pagal gaunamas pajamas.

REKLAMA

2010–2011 metais Milano komanda 18-ą kartą laimėjo Italijos čempionatą ir pasiekė Čempionų lygos TOP 16 etapą. Įdomu, kad sirgalių „Rossoneri“ vadinama komanda negali pasigirti didelėmis pajamomis iš rungtynių. Jis sudaro vos pusę tiek, kiek paprastai gauna tokie klubai kaip „Chelsea“ ir „Bayern“.

„Milan“ (nuotr. SCANPIX)

6. Londono „Chelsea“ (Anglija, „Premier“ lyga). 2011 metų pelnas: 271,7 mln. eurų.

Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus klubas garsėja kaip vienas išlaidžiausių futbolo pasaulyje. Pavyzdžiui, 2011 metų sausį komandą už 61,2 mln. eurų papildė ispanas Fernando Torresas, tačiau šis iki šiol nedemonstruoja savo geriausio žaidimo.

REKLAMA

Pajamų augimas skaičiuojamas 9 proc., tačiau pats sezonas nebuvo vykęs – „mėlynieji“ Anglijoje liko antri, o Čempionų lygoje savo kelionę baigė ketvirtfinalyje. Atrodo, į ekipą prieš 2011-2012 metų sezoną atėjusiam Europos lygos nugalėtojos „Porto“ strategui Andre Villas-Boasui rezultatų smukimo sustabdyti nepavyko – jis neseniai buvo priverstas palikti trenerio postą.

 „Chelsea“ – „Valencia“ rungtynės (nuotr. SCANPIX) „Chelsea“  (nuotr. SCANPIX)

5. Londono „Arsenal“ (Anglija, „Premier“ lyga). 2011 metų pelnas: 273,2 mln. eurų.

Legendinis, vienas sėkmingiausių klubų istorijoje nuo 2005 metais nelaimi jokių trofėjų, tačiau išlieka Anglijoje antroje vietoje pagal gautas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Arsenal“ ir toliau laikomas stabiliu, ilgalaikėmis sutartimis remiamu klubu. Vis dėlto ir taip vadinamiems „Gunners“ reikia rezultatų. Ir čia pirmiausias tikslas – prasibrauti į Čempionų lygą.

Robinas van Persie (nuotr. SCANPIX)Robinas van Persie (nuotr. SCANPIX)

4. Miuncheno „Bayern“ (Vokietija, Bundeslyga). 2011 metų pelnas: 348,3 mln. eurų.

22 Vokietijos čempionų titulai, 15 laimėtų šalies taurių ir keturi Čempionų lygos titulai nuo įkūrimo 1900 metais verčia „Bayern“ futbolininkams kabinti sėkmingiausios šios šalies komandos etiketę. Tiesa, kiek nevykęs 2010-2011 metų sezonas pajamas sumažino beveik 2 mln. eurų.

REKLAMA

Bundeslygoje Miuncheno ekipa liko trečioje vietoje, o Čempionų lygoje buvo eliminuota pirmajame atkrentamųjų varžybų etape. Prieš tai sezonas buvo daug sėkmingesnis – šalies čempionai ir taurės laimėtojai ir Čempionų lygos finalas.

Miuncheno „Bayern“ (nuotr. SCANPIX)Miuncheno „Bayern“ (nuotr. SCANPIX)

3. „Machester United“ (Anglija, „Premier“ lyga). 2011 metų pelnas: 397,7 mln. eurų.

Anot „Forbes“, komandos vardas – žinomiausias pasaulyje ir vertinamas 1,4 milijardo eurų. „Manchester United“ itin sėkmingai populiarina savo vardą užsienyje, o Azijoje turi milžinišką palaikymą. Anglijos čempionų pajamų augimas sudarė 16 proc.

REKLAMA

Sėkmė remiasi ir gerai rezultatais aikštėje – FA Anglijos taurės pusfinalis, rekordinis 19-as Anglijos čempionų titulas ir UEFA Čempionų lygos finalas. Daugiausia prie biudžeto papildymo prisidėjo 27 proc. padidėję pajamos iš komercinių sutarčių.

Čia pirmiausiai reikėtų paminėti keturių metų sutartį su „Aon Corporation“ bendrove, mokančia 23,9 mln. eurų per sezoną bei bendradarbiavimą su „Nike“, „Telekom Malaysia“, „Turkish Airlines“ ir DHL.

Alexas Fergusonas su „Manchester United“ talismanu (nuotr. SCANPIX)Alexas Fergusonas su „Manchester United“ talismanu (nuotr. SCANPIX)

2. „Barcelona“ (Ispanija, „La Liga“). 2011 metų pelnas: 489,5 mln. eurų.

Trečius metus iš eilės „Barcelona“ turtingiausių klubų sąraše užima antrą vietą. Finansinę sėkmę katalonai visų pirma užsitikrino aikštėje, per trejus metus laimėdama du Čempionų lygos titulus ir tris iš eilės Ispanijos čempionų vardus.

REKLAMA
REKLAMA

Pajamų augimas iki 13 proc. padėjo „Barcelona“ komandai atitrūkti nuo trečioje vietoje esančio „Manchester United“ klubo ir sumažinti lyderio Madrido „Real“ pranašumą. Prie to daugiausia prisidėjo komercinės sutartys, tarp kurių minėtina 15 mln. eurų kontraktas su „Qatar Foundation“.

„Barcelona“ (nuotr. SCANPIX)

1. Madrido „Real“ (Ispanija, „La Liga“). 2011 metų pelnas: 520,6 mln. eurų.

9 proc. pajamų augimas leido Karališkajam ispanų klubui septintą sezoną iš eilės užimti pirmąją vietą turtingiausių futbolo klubų sąraše. Su treneriu Jose Mourinho komanda laimėjo „Copa del Rey“ – šalies taurę, tačiau Ispanijos čempionate liko antra po „Barcelona“, o Čempionų lygos pusfinalyje buvo įveikta tų pačių katalonų.

„Real“ pajamų augimas per pastaruosius penkerius metus fenomenalus – beveik 200 mln. eurų. Prie to didele dalimi prisidėjo pajamos iš transliacijų teisių, padidėjusios iki 16 proc. Klubas tikisi, kad su „Special One“ vadinamo J. Mourinho bus ne tik geri rezultatai, bet ir dar didesnis pelnas.

Jose Mourinho (nuotr. SCANPIX)Jose Mourinho (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų