REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis daugiau moksleivių ir studentų aktyviai domisi studijų galimybėmis užsienyje: vieniems tai būdas įgyvendinti seną svajonę ir telieka susirasti dominčią studijų programą ir ruoštis išvykimui, kitiems – tai proga pasidairyti, sužinote apie naujoves ir pripažinti sau, kad ir pasirinkus studijas Lietuvoje, tikrai yra bus ką veikti.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 9-ąją sostinėje esančio viešbučio „Radison Blue Hotel Lietuva“ konferencijų salėje vyko kasmetinė viduriniojo ir aukštojo mokslo paroda „Tarptautinių studijų dienos“, kurioje apsilankę moksleiviai ir studentai galėjo ne tik gauti informacijos apie studijų ir viduriniojo mokslo galimybes užsienyje, bet ir tiesiogiai pabendrauti su užsienio aukštųjų mokyklų atstovais.

REKLAMA

Nuo Suomijos iki Kanados

Parodoje viduriniojo mokslo ir studijų galimybes užsienyje pristatė daugiau nei 30 įvairių mokslo įstaigų iš Suomijos, Austrijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, Kipro, Olandijos. Parodos lankytojai taip pat galėjo gyvai pabendrauti su Kanados ambasados Lietuvoje bei Jungtinių Amerikos Valstijų švietimo informacijos centro atstovais ir gauti vertingos informacijos apie studijų galimybes šiose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Vieną iš parodos organizatorių, AMES kalbų mokyklos vadovė Eglė Kesylienė kalbėdama apie renginio idėją sakė: „Paroda vyksta jau ketvirtąjį kartą. Paprastai renginiai vyksta du kartus per metus – pavasarį ir rudenį, o šį kartą savo dalyvių įvairove apžvelgiame beveik visus kontinentus, išskyrus Aziją. Kaip dažnai sakome savo renginių dalyviams, net jei ir nerandate tos studijų programos, kurią norėtumėte studijuoti, pokalbiai ir konsultacijos su renginio svečiais padės praplėsti savo akiratį ir geriau susivokti, kokios yra studijų galimybės apskritai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studijas renkasi kartu su tėvais

Paklausta, kokia užsienio šalių mokymo įstaigų atstovų nuomonė apie Lietuvių moksleivius ir studentus, pašnekovė sakė: „Apskritai kalbant, užsienio mokslo institucijos lietuvius studentus mėgsta ir vertina. Pripažįstama, kad lietuviai yra stropūs moksleiviai ir studentai – juos dažnai vadina „kokybiškais“ studentais. Mūsų studentai išvykę į užsienį laiko veltui negaišta ir jei tėvai už studijas sumokėjo, jauni žmonės jaučia pareigą pateisinti jų lūkesčius“, – kalbėjo E. Kyselienė.

REKLAMA

Į klausimą, kokie lankytojai dažiau užsuka į parodą – dėl būsimų studijų dar neapsisprendę moksleiviai, ar apie tolesnius mokslus galvojantys abiturientai, pašnekovė atsakė: „Dažniausiai į parodą ateina tie, kurie dar tik ieško studijų galimybių užsienyje. Ir ne tik studijų, jaučiamas susidomėjimas ir viduriniojo mokslo galimybėmis.“

E. Kesylienės teigimu, pastebima tendencija, kad studijų galimybėmis užsienyje domisi ne tik jauni žmonės, bet ir jų tėvai: „Džiugu matyti, kad į parodas ateina šeimos – ne tik jaunuoliai, kurie šiomis galimybėmis domisi, bet ir tėvai, kurie padeda priimti tam tikrus spendimus. Kita gera tendencija, kad studijomis užsienyje susidomėjusių žmonių ateina labai daug, bet tikrai ne visi išvažiuoja studijuoti į užsienį.“

REKLAMA

Privalu – mažiausiai dvi užsienio kalbos

Pašnekovės teigimu, susidomėjimas jaučiamas ne tik studijų ir viduriniojo mokslo galimybėmis užsienyje, bet ir vadinamuoju kalbų turizmu: „Jei jauni žmonės nori būti konkurencingi darbo rinkoje, privalu mokėti mažiausiai dvi užsienio kalbas, tad aktyviai skatiname dar besimokančius mokyklose moksleivius kuo aktyviau gilinti savo užsienio kalbų žinias ir vienas iš būdų tai padaryti – kalbų vasaros stovyklos užsienyje.“

Pasak E. Kesylienės, nors tokios vasaros stovyklos nėra pigios, bet į tai reiktų žvelgti kaip į investiciją, kurios išliekamoji vertė nepriklauso nuo jokių ekonominių aplinkybių.

„Tobulindamas savo kalbos įgūdžius užsienyje, žmogus nugali kalbos barjerą – žmonės bijo pradėti kalbėti užsienio kalba ir mokantis Lietuvoje peržengti šį barjerą nėra lengva, patekus į kitakalbę aplinką, nelieka kitos išeities – tik imti taikyti savo žinias bendraujant. Mokantis užsienio kalbų užsienyje lavinami ir žmogaus socialiniai įgūdžiai, nes patenkama į kitą aplinką, kur reikia užmegzti kontaktus su kitais žmonėmis, prisitaikyti prie vietinės kultūros“, – kalbėjo moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų