REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime parengta peticija, kurios autoriai siūlo iš pareigų atleisti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę Ireną Smetonienę ir jos pavaduotoją Jūratę Palionytę.

REKLAMA
REKLAMA

I. Smetonienė teigia peticijos pasirodymo laukusi.

20 žinomų kalbininkų, signatarų, visuomenės veikėjų pasirašė peticiją „Dėl būtinybės priimti Lietuvos Respublikos Seimo nutarimą, kad būtų atleistaValstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė ir pavaduotoja, nepasibaigus jų įgaliojimo laikui“.

REKLAMA

Dokumento autorių manymu, I. Smetonienės vadovaujama VLKK siekia siaurinti taisyklingos lietuvių kalbos vartoseną.

Peticijos autoriams kliūva VLKK pozicija dėl svetimos kilmės tikrinių daiktavardžių - asmenvardžių ir vietovardžių - rašybos. Jų manymu, pasisakydama už originalios tikrinių svetimžodžių rašybos galimybę, VLKK laužo lietuvių kalbos rašybą, fonetiką ir gramatiką.

Ypač stiprios peticijos autorių kritikos susilaukė planai įteisinti lenkų tautybės Lietuvos piliečių vardų lenkišką rašybą.

REKLAMA
REKLAMA

Peticijos autorių teigimu, VLKK pirmininkė premjerui Andriui Kubiliui bei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkui Stasiui Šedbarui neva pakišo mintį pakartotinai kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl svetimvardžių rašybos oficialiuose dokumentuose, nors KT dar 1999 spalį buvo išaiškinęs, kad „vardas ir pavardė piliečio pase turi būti valstybine kalba“.

Šie VLKK veiksmai kelia peticijos autorių nepasitikėjimą komisijos vadovybe, tad jie siūlo, kad Seimas Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu skubos tvarka priimtų nutarimą esant svarbioms priežastims atleisti I. Smetonienę ir J. Palionytę iš užimamų pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Peticiją pasirašė 20 asmenų: rašytojas Vytautas Bubnys, istorikas Tomas Baranauskas, prof. Bronius Genzelis, prof. Bronislovas Kuzmickas, prof. Vitas Labutis, akad. prof. Jonas Kubilius, Gintautas Iešmantas, Bronius Leonavičius, poetas Justinas Marcinkevičius, Povilas Mataitis, Algimantas Nasvytis, Romualdas Ozolas, prof. Aldona Paulauskienė, prof. Romas Pakalnis, prof. Arnoldas Piročkinas, prof. Arvydas Šaltenis, akad. prof. Antanas Tyla, Vladas Vildžiūnas, Zigmas Vaišvila, Arūnas Žebriūnas.

Pati I. Smetonienė BNS pirmadienį sakė, kad peticijos pasirodymas jos nenustebino.

„Aš to laukiau“, - teigė VLKK pirmininkė. Ji tvirtino pažadą šalinti ją iš pareigų jau anksčiau girdėjusi iš vieno peticijos iniciatorių - konservatoriaus Gintaro Songailos.

REKLAMA

Pasak I. Smetonienės, tikrinių daiktavardžių rašybos klausimas esąs politinis, o siekdami pašalinti ją iš pareigų peticijos autoriai esą tikisi, jog naujoji VLKK vadovybė rašybos klausimus spręs pagal jų supratimą.

Pagal VLKK įstatymą komisijos pirmininką ir pirmininko pavaduotoją Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu iš komisijos narių 5 metams skiria ir atleidžia Seimas.

VLKK įstatymas suteikia Seimui teisę dėl svarbių priežasčių Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu atleisti komisijos pirmininką ir pirmininko pavaduotoją nesibaigus jų įgaliojimų laikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų