• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinė šio apkepo paslaptis – puikus orkaitėje troškintų ryžių ir pomidorų derinys.

Jis suteikia apkepui gaivumo, kuris retai kada būdingas ryžių patiekalams. Žinoma skonių puokštei sukurti vien ryžių ir pomidorų negana. Apkepui naudojamas aliejus, druska, petražolės, salierų stiebai, bazilikas, raudonėlis, čiobreliai, juodosios alyvuogės ir sūdyti kaparėliai.

REKLAMA
REKLAMA

Keturioms porcijoms, kurias nesunkiai suvalgo du žmonės, reikia 250 g ryžių ir 5-6 vidutinio dydžio pomidorų. Ryžių veislė didesnės reikšmės neturi, geriau, kad nebūtų labai krakmolingi ir perdaug nesukibtų. Prieskoninių žolių bei alyvuogių kiekis reguliuojamas pagal skonį. Mažesnio kiekio gaminti neapsimoka, o didesnio proporcijas galima lengvai apskaičiuoti. Svarbu prisiminti, kad ryžių ir vandens proporcija turi būtų maždaug 1:2, o pomidorai reikalingi neutralizuoti ryžių sausumą, tad jų irgi negali būti per mažai.

REKLAMA

Iš pradžių supjaustomos alyvuogės. Jei reikia, išimami kauliukus. Paskiau verdančiame vandenyje palaikomi (trumpai pavirinami) nuplauti pomidorai, kurie atvėsinami ir nulupami. Nuplaunami sūdyti kaparėliai. Nuplaunamos ir susmulkinamos prieskoninės žolės: petražolės, bazilikas, raudonėlis, čiobreliai. Nuvalomas vienas ar du salierų stiebai, supjaustomi plonytėmis riekelėmis. Užkaičiama 0,5 litro vandens, kuriuo reikės užpilti apkepą, kai bus sudėti visi jo ingredientai. Galima įjungti orkaitę, kad įkaistų maždaug iki 170-180 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Į puodą (puodo formos kepimo indą) įpilama truputį alyvuogių aliejaus, suberiami ryžiai, dedamos žolės, alyvuogės, kaparėliai, supjaustyti lupti pomidorai. Ant viršaus užpilamas puslitris verdančio vandens, pasūdoma, vos pamaišoma truputį sujaukiant sluoksnių tvarką ir užbaigiama keliais šaukštais alyvuogių aliejaus. Kepama apie pusvalandį (reikia tikrinti ragaujant) ir išjungus orkaitę dar paliekama bent ketvirčiui valandos pasitroškinti.

Giedrės J. receptai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų