Atrodytų, mūsų parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių dalykų. Bet, nepaisant regimos gausos, vis dar sunku nusipirkti skanių pyragų. Visi kažkokie cheminiai, apgaulingai gražūs, tačiau paragavus džiaugsmo nesuteikia.
Dėl to vis dažniau rausiuosi senuose mamos užrašuose, tyrinėju tetų kulinarinį repertuarą. Dauguma senų receptų tikrai sudėtingi ir reikalauja daug laiko bei nemenkų įgūdžių. Bet tas, kas ieško, visada suras! Praėjusį savaitgalį nesunkiai ir labai sėkmingai išmėginau sluoksniuoto pyrago receptą. Tai skanus, skalsus ir dailus kepinys - tamsūs su kakava maišytos tešlos sluoksniai, perskirti šviesiu varškiniu sluoksniu, tirpte tirpsta burnoje.
Pyrago tešlai reikia 200 sviesto (aišku, kad bent 82 proc.), 2-3 šaukštų kakavos miltelių (priklausomai nuo kakavos kokybės ir nuo kepėjo skonio), 2-3 šaukštų cukraus (vėlgi kiekis reguliuojamas pagal saldumo poreikį), 400 g (ar net truputį mažiau) miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, sumaišytų su šaukšteliu grietinės. Viskas suminkoma ir padalijus į du rutulius, kurie apvoliojami miltais, atšaldoma šaldytuve (ne šaldiklyje!).
Viduriniam sluoksniui reikia 600 g varškės (aišku, ne liesos ir geriau mažiau grūdėtos), 4 kiaušinių, artipilnės stiklinės cukraus. Varškė mediniu šaukštu dubenyje ištrinama su cukrumi ir tryniais. Pabaigoje atsargiai įmaišomi išplakti baltymai. Galima pagardinti vaniliniu cukrumi ir smulkintais migdolais (luptais).
Orkaitė kaitinama iki 180-190 laipsnių. Per tą laiką į kepimo skardą įklojamas kepimo popieriaus lakštas ir ant jo per burokinę tarką (trintuvę) sutarkuojamas vienas tešlos rutulys. Rankomis suformuojamas lygus sluoksnis. Ant jo tepamas varškės kremas. Užtarkuojamas antrasis tešlos rutulys, vėl atsargiai paskirstomi tešlos gabalėliai.
Kepama, kol iškeps, - apie 40-45 minutes.
Giedrės J. receptai