REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalnų Karabache toliau kaista situacija, tęsiasi savaitgalį įsiplieskę aršūs Armėnijos ir Azerbaidžano kruvini susišaudymai. Jau skelbiama apie šimtus aukų, šalyse vyksta visuotinė mobilizacija, o tarptautinė bendruomenė skuba raminti priešiškas šalis. 

Kalnų Karabache toliau kaista situacija, tęsiasi savaitgalį įsiplieskę aršūs Armėnijos ir Azerbaidžano kruvini susišaudymai. Jau skelbiama apie šimtus aukų, šalyse vyksta visuotinė mobilizacija, o tarptautinė bendruomenė skuba raminti priešiškas šalis. 

REKLAMA

Į priešo pozicijas paleidžiamos minos, apšaudymai artilerija ir granatsvaidžiais. Armėnų separatistų kontroliuojamą Kalnų Karabacho anklavą šiandien apšaudančios Azerbaidžano kariuomenės vaizdus platina šios šalies gynybos ministerija.

Savaitgalį po abipusių kaltinimų apšaudymais ir civilių žudymais vėl įsiplieskęs dešimtmečius konfliktuojančių azerbaidžaniečių ir armėnų konfliktas kaista.

Oficialusis Azerbaidžanas platina ir štai tokius vaizdus, kuriuose esą fiksuoja kaip šiuo metu sėkmingai naikina Kalnų Karabacho kovotojų karinę techniką. Platinamuose vaizdo įrašuose ir laukuose po mūšių gulintys karių kūnai.

REKLAMA
REKLAMA

„Lai Alachas suteikia ramybę mūsų mirusiųjų sieloms. Jų kraujas nebus pralietas veltui. Azerbaidžano armija bombarduoja priešo pozicijas ir naikina didžiąją dalį karinės technikos“, – sako Azerbaidžano prezidentas Ilham Alijev.

REKLAMA

Savo ruožtu armėnų kovotojai, anot oficialiojo Baku, šiandien aktyviai apšaudo Tartaro miestą. Pastarųjų poros dienų armėnų ir azerbaidžianiečių susirėmimai Kalnų Karabache pareikalavo aukų abiejose pusėse.

Užfiksuota, kaip armėnų sukilėlių kontroliuojamame Kalnų Karabache yra vienas prie kito suguldyti Azerbaidžano karių kūnai. Armėnai sukilėliai sako vien vakar nukovę per 200 azerbaidžaniečių ir dešimtis karinės technikos vienetų, o patys prarado apie 20 žmonių.

Armėnams paskelbus mobilizaciją Kalnų Karabache skelbiama, kad į kvietimą padėti kovoje prieš Azerbaidžaną atsiliepia daugybė savanorių.

REKLAMA
REKLAMA

Mobilizacija vyksta ir Jerevane. Ir pranešama, kad į Armėnijos karių gretas šiuo metu nori stoti dešimtys tūkstančių Rusijoje gyvenančių armėnų.

Rusija tradiciškai regione palaiko krikščionišką Armėniją, o musulmoniškas Azerbaidžanas kliaujasi Turkijos parama. Ankara savaitgalį vos prasidėjus kariniams veiksmams suskubo skelbti apie visokeriopą paramą Baku.

„Šiandien esame kartu su mūsų Azerbaidžano draugais ginančiais tėvynę. Armėnija privalo nutraukti puolimą, atitraukti samdinius ir teroristus ir palikti Azerbaidžano teritorijas“, – pasakoja Turkijos gynybos ministras Hulusi Akar.

Tuo metu Armėnija skelbia, kad tai turkai jau siunčia samdinius Azerbaidžanui.

„Esame ant didelio masto karo Pietų Kaukaze slenksčio. Pasekmės gali būti neprognozuojamos. Karas gali išplisti už regiono ribų ir kelti grėsmę visam tarptautiniam saugumui ir stabilumui. Didelį rūpestį kelia agresyvus Turkijos elgesys“, – teigia Armėnijos premjeras Nikol Pasinjan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Armėnijos premjeras ragina tarptautinę bendruomenę nemiegoti ir neleisti įsisiūbuoti situacijai. Nutraukti karinius veiksmus abi šalis jau paragino Prancūzija, Jungtinės Tautos, Vašingtonas ir Maskva.

Armėnų separatistai Kalnų Karabacho anklavą Azerbaidžane kontroliuoja nuo 1991 m., griūvant sovietų sąjungai po ten įsiplieskusio karo. Tuomet konfliktas pareikalavo 30 tūkst. gyvybių, apšaudymai regione vis įsiplieskia. Dabar užviręs konfliktas – karščiausias nuo 2016-ųjų, kuomet Kalnų Karabache žuvo per 100 žmonių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų