REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos aukščiausioji teismo institucija penktadienį atšaukė Bizantijos imperijos laikų Švč. Išminties soboro turėtą muziejaus statusą ir atvėrė kelią vėl paversti šį VI a. statinį mečete, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Turkijos aukščiausioji teismo institucija penktadienį atšaukė Bizantijos imperijos laikų Švč. Išminties soboro turėtą muziejaus statusą ir atvėrė kelią vėl paversti šį VI a. statinį mečete, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

REKLAMA

Valstybės Taryba, išnagrinėjusi vienos Turkijos nevyriausybinės organizacijos pateiktą ieškinį, panaikino 1934 metų vyriausybės sprendimą ir nutarė, kad į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas soboras vėl turi būti atvertas musulmonų maldininkams.

Valstybės Tarybos sprendimas, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, buvo priimtas vienbalsiai.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Stambule esantis soboras bus perduotas religinių reikalų direktoratui ir kad jame vėl galės vykti musulmonų pamaldos.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštajame šimtmetyje tuomečiame Konstantinopolyje pastatytas soboras, tapęs pirmąja krikščionių katedra Romos imperijoje, pritraukia daug turistų. Muziejaus statusą jis turėjo nuo 1935 metų ir buvo atviras bet kokį tikėjimą išpažįstantiems žmonėms, kaip buvo numatyta šiuolaikinės Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko sprendimu, tapusiu viena iš svarbių sekuliaraus pobūdžio reformų.

REKLAMA

Švč. Išminties katedra buvo paversta mečete, kai Konstantinopolį 1453 metais užkariavo Osmanų imperija.

Vis dėlto raginimai atkurti mečetės statusą kurstė krikščionių pyktį, taip pat įtampą tarp istorinių priešininkių Turkijos ir Graikijos, kurios abi dabar yra NATO sąjungininkės.

Prieš teismui paskelbiant sprendimą teisingumo ministras Abdulhamitas Gulas savo pasidalijo Švč. Išminties katedros nuotrauka savo oficialiame „Twitter“ puslapyje su užrašu „Gero penktadienio“

Graikija: Švč. Išminties soboro pavertimas mečete – „provokacija civilizuotam pasauliui“

Turkijos sprendimas paversti Bizantijos imperijos laikų Švč. Išminties soborą mečete yra „atvira provokacija visam civilizuotam pasauliui“, penktadienį pareiškė Graikija. 

REKLAMA
REKLAMA

Turkijos „prezidento Erdogano pademonstruotas nacionalizmas... sugrąžina jo šalį šešiais amžiais atgal“, – sakoma Graikijos kultūros ministrės Linos Mendoni pareiškime.

R. T. Erdogano pranešimas, kad į UNECO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas objektas bus perduotas Turkijos religinių reikalų direktoratui, buvo padarytas Turkijos aukščiausiajai administracinio teismo institucijai atšaukus šio VI amžiaus istorinio statinio muziejaus statusą.

Pasak L. Mendoni, teismo sprendimas „visiškai patvirtina, kad nėra nepriklausomo teisingumo“ Turkijoje.

Ekumeninis patriarchas Baltramiejus I, pasaulio ortodoksų dvasinis lyderis, praėjusį mėnesį perspėjo, kad Švč. Išminties soboro pavertimas mečete „nuteiks milijonus pasaulio krikščionių prieš islamą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos ir Rusijos pareigūnai taip pat perspėjo Turkiją atsisakyti šio ketinimo.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia penktadienį išreiškė nusivylimą dėl Turkijos sprendimo panaikinti soboro muziejaus statusą ir apkaltino valdžią ignoruojant milijonus krikščionių.

„Milijonų krikščionių būgštavimai nebuvo išgirsti“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Bažnyčios atstovas Vladimiras Legoida.

Šis sprendimas „rodo, kad visi raginimai spręsti padėtį itin atsargiai buvo ignoruoti“, – pridūrė V. Legoida.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia anksčiau ragino vengti drastiškų sprendimų dėl buvusios katedros statuso, o jos vadovas patriarchas Kirilas sakė esąs „giliai susirūpinęs“ dėl galimo soboro pavertimo mečete. Anot jo, toks žingsnis kelia „grėsmę visai krikščioniškajai civilizacijai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų