REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Juozo Pakalnio konkursas
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nuostabiai rudenišką trečiadienio vakarą minios klasikinės muzikos gerbėjų užplūdo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos didžiąją salę, kur įvyko II-ojo Tarptautinio Juozo Pakalnio vardo konkurso finalas.

25

Nuostabiai rudenišką trečiadienio vakarą minios klasikinės muzikos gerbėjų užplūdo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos didžiąją salę, kur įvyko II-ojo Tarptautinio Juozo Pakalnio vardo konkurso finalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Startavęs prieš dvejus metus, o šių metų spalio 26 d. Vilniuje muzikos profesionalus subūrė antrasis Juozo Pakalnio vardo tarptautinis atlikėjų pučiamaisiais ir mušamaisiais muzikos instrumentais konkursas (trimito, korneto, eufoniumo, tūbos specializacijos atlikėjai). Tai pirmas ir vienintelis tokio masto tarptautinis konkursas Baltijos šalyse ir vienas didžiausių tokio pobūdžio renginių Europoje.

REKLAMA

Spalio mėnesio konkurse, kaip ir tikėtasi, sulaukta 50 muzikų iš 17 šalių. Juos vertino savo sričių profesionalai – kompetentinga tarptautinė vertinimo komisija. Pasak konkurso idėjos autoriaus ir sumanytojo LMTA profesoriaus, muzikos srities meno daktaro Roberto Beinario, pačių konkursantų skaičius buvo tikrai labai didelis. „Tai yra visų mūsų bendras laimėjimas. Į tokius konkursus atvažiuoja žmonės kaip į olimpiadą, jie važiuoja su tikslu nugalėti. Važiuoja žmonės, kurie supranta, kad į finalą gali patekti tik 4 dalyviai. Žinant, kad atvažiuoja tik patys geriausi, toks dalyvių skaičius tikrai yra įspūdingas.“

REKLAMA
REKLAMA

Konkursas išsiskyrė ir savo unikalumu. Tai pirmasis turbūt net pasaulyje konkursas, turėjęs atskirą sekciją korneto, skirtą iki 30 metų profesionalams. Tai visiškai nauja istorija – iki šiol korneto specializacija neužėmė akademinio lygmens Lietuvoje. Nors kornetas ir nėra simfoninio orkestro instrumentas, tačiau jis yra pučiamųjų ar varinių (brass) orkestrų sudėtyje, manau jis ankščiau buvo gerokai nuvertinamas.

Juozo Pakalnio vardas konkursui suteiktas neatsitiktinai. Taip siekiama atminti Juozą Pakalnį, garsų tarpukario Lietuvos dirigentą, atlikėją, pedagogą, o svarbiausia – kompozitorių, baleto „Sužadėtinė“ autorių. Juozo Pakalnio muzikinis palikimas apima keliolika solinių ir chorinių dainų, kamerines, simfonines kompozicijas, nebaigtą operą ir stambiausią kūrinį – baletą. Ši asmenybė buvo išties fenomenali, ir nors dėl tam tikrų nelaimingų dalykų jo gyvybė užgeso sulaukus vos 35 metų, jis paliko ryškų pėdsaką Lietuvos muzikos istorijoje. Tad šiuo konkursu jauniesiems dalyviams siekiama parodyti, kad ir būnant jauno amžiaus, galima pasiekti didelių aukštumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkurso idėjos autoriaus teigimu, toks renginys padeda išsaugoti tradicijas, o kartu yra jaunatviškas ir atviras visiems, siekiantiems tapti išskirtinėmis asmenybėmis. Konkursas parodė, kad tokie renginiai daliai atlikėjų tampa puikiu atspirties tašku tolesniame karjeros kelyje, o visiems muzikos mylėtojams – galimybe pažinti ir patirti pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų skambesį. Jėgas suvieniję mūsų šalies muzikos profesionalai siekia, kad pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų atlikimo menas būtų puoselėjamas, o Lietuvos kultūrą pažintų kuo platesnė tarptautinė auditorija.

Nors konkursas jau pasibaigė, visi norintys jį gali peržiūrėti Youtube kanale:

II tarptautinis Juozo Pakalnio vardo konkurso atidarymo ceremonija

II tarptautinio Juozo Pakalnio vardo konkurso 1 etapas

II tarptautinio Juozo Pakalnio vardo konkurso 2 etapas

Prof. Steven Mead (Didžioji Britanija) - Recital

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų