REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai yra viena didžiausių nuomos paklausos bangų metuose. Ne visus nuomotojus ji džiugina. Studendai galės džiaugtis didesniu butų nuomai pasirinkimu, tačiau teks mokėti daugiau. Liepos pabaiga šalies dvidešimtmečiams tampa svarbiu laikotarpiu, nes tuomet paaiškėja, ar jie įstojo į savo svajonių specialybes. Net ir neįstojusieji į savo prioritetines specialybes susiduria su lygiai tokia pačia problema kaip ir pirmieji – kur gyventi?

Tai yra viena didžiausių nuomos paklausos bangų metuose. Ne visus nuomotojus ji džiugina. Studendai galės džiaugtis didesniu butų nuomai pasirinkimu, tačiau teks mokėti daugiau. Liepos pabaiga šalies dvidešimtmečiams tampa svarbiu laikotarpiu, nes tuomet paaiškėja, ar jie įstojo į savo svajonių specialybes. Net ir neįstojusieji į savo prioritetines specialybes susiduria su lygiai tokia pačia problema kaip ir pirmieji – kur gyventi?

REKLAMA

Kiekvienais metais vis brangiau

Tiesa, su šiais klientais teks susidurti tik didžiųjų miestų būstų turėtojams. Nekilnojamojo turto (NT) skelbimų portalo aruodas.lt duomenimis, liepą, palyginti su birželiu, itin didelių aktyvumo pokyčių neužfiksuota ir jų tikimasi rugpjūtį, būsto nuomos aktyviau pradėjus ieškoti studentams, tačiau jau dabar ryškėja tam tikros tendencijos. Savininkai butus nori išnuomoti už didesnes kainas nei pernai, o nuomininkai skundžiasi pasiūlos trūkumu ir tuo, kad nuomos pasiūlymai akimirksniu išgraibstomi.

Su tokia problema susiduriama, kai nuomininkai skelbimus skaito savo gimtuosiuose miestuose ir negali iš karto tartis su savininku. NT brokerių paslaugų studentai dažniausiai nesirenka, tačiau, pasak NT bendrovės „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovo Arnoldo Antanavičiaus, tokiais atvejais tai padėtų. „Pagalbos surandant kreipiasi, nes nuoma yra greitas procesas ir nebūnant vietoje gana sudėtinga išsinuomoti atvažiavusiems studentams ar jų tėvams. Reikia būti vietoje, jei nori susirasti ir išsinuomoti gana neblogą variantą“, – tvirtina jis.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitraštis „Ekonomika.lt“ jau rašė apie „pilkuosius“ NT brokerius, kurie tik perima kitų agentūrų skelbimus ir perduoda savo klientams. Kaip pastebi „Ober-Haus“ Vilniaus Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada, taip laiko ir pinigų praranda būsimieji studentai.

REKLAMA

„Ieškoma ir per skelbimus, ir per brokerius. Tiesa, dabar yra suaktyvėjusios pseudokontoros, kurių patarčiau vengti, – jose už kelis šimtus litų suteikiami butaforiniai nuomotojų kontaktai. Paprastai toks verslo modelis trunka kelis mėnesius. Patarčiau tokių tarpininkų vengti, nes už telefono numerių perdavimą niekas pinigų nemoka“, – perspėja jis.

Vieta ir kaina

Pasak M. Čiulados, būsimieji pirmakursiai savo gyvenamąją vietą renkasi pagal patogumą, stengiamasi, kad butas būtų šalia viešojo transporto linijos, kuria būtų galima greičiausiai nuvykti iki universiteto. Vėliau dėmesys kreipiamas į kainą ir tik finale – į baldus ir buitinę techniką.

REKLAMA
REKLAMA

Iš atokesnių į didžiuosius miestus atvažiavę studentai dar negali pasigirti miesto pažinimu, ypač kai skelbimuose liūdnai pagarsėjusi sostinės Gėlių gatvė tampa senamiesčiu arba Filaretų gatvės vingiuose esantys daugiabučiai – Užupiu. Žinoma, studentai NT sektoriuje nėra pastoviausi klientai, todėl susipažinę su miestu jie pradeda rinktis ir kitas vietas.

„Daugiausia žiūrima į galutinę kainą, kad išlaidos nebūtų didelės. Dažniausiai tai būna maži butai arba kambariai kelių kamabarių bute. Bent jau pačioje pradžioje tai būna paklausiausia prekė, jei nepavyksta įsikurti bendrabutyje. Vėliau, susipažinus su miestu, įvertinus atstumus, bandoma pasigerinti situaciją vietos, kainos ir paties turto požiūriu. Iš esmės bendrinis paveikslas yra nebrangus būstas, o vėliau žiūrima pagal situaciją“, – padėtį apžvelgia A. Antanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, butų nuoma užsiimantys asmenys jau spėjo prie to prisitaikyti ir diversifikuoja savo verslą, ypač kai aktyviau nuomotis pradėjo ir studentai iš užsienio.

„Pastaruoju metu daugėja užsienio studentų. Užsieniečiams pirmiausia pasiūlomas bendrabutis, jie pakraupsta ir bando kooperuotis keliese, ieško būsto centre ar senamiestyje. Jie nuomuojasi pusmečiui arba 9 mėnesiams. Nuoma trunka nuo rugsėjo iki birželio ir lieka du laisvi mėnesiai. Nemažai tokia nuoma užsiimančių savininkų vasarą, kai studentų nelieka, butus atiduoda trumpalaikei nuomai. Yra bendrovių, kurios tokius butus, trumpai tariant, nuomoja lovomis. Vasarą trumpalaikės nuomos paklausa pašoka žvėriškai“, – savaitraščiui „Ekonomika.lt“ atskleidžia M. Čiulada.

REKLAMA

Raktus perduoda nenoriai

Pirmąjį rugsėjo savaitgalį didžiųjų portalų galerijas paįvairina besilinksminančių ir pirmuosius „tėvų siųstus“ pinigus mieste leidžiančių studentų nuotraukos. Savaime suprantama, kad pirmakursiai ne tik studijuoja, bet ir studentauja. Tai, pasak A. Antanavičiaus, gali lemti, kad ne visi butų savininkai yra pasiruošę sukirsti rankomis su studentais.

„Priklauso nuo savininkų ir turto, kuris yra nuomojamas. Jeigu specializuoti studentų nuomai butai yra pigesni ir neturi įmantraus remonto, nematau problemos, kodėl savininkai neturėtų arba nenorėtų jų išnuomoti studentams. Aišku, yra kategorija savininkų, kurie ieško nuolatinio, labiau garantuoto ir mokesnio kliento. Studentai nėra patys paklausiausi nuomininkai, tačiau tai priklauso nuo daug ko“, – teigia pašnekovas. M. Čiulada studentams pataria ieškant būsto būti su tėvais, nes būtent šie yra geresnis garantas nei tiesiog keturių jaunuolių garbės žodis.

REKLAMA

Euras skatins nuomą

Ekonomika atsigauna, dėl įvedamo euro gyventojai skuba atsikratyti sukauptomis grynosiomis lėšomis arba iš baimės, kad kainos po Naujųjų metų pradės kilti žaibiškai, skuba brangesnius pirkinius įsigyti dabar. Tai yra idealios sąlygos NT rinkoje, tačiau ekspertai nemano, kad tai lems butų išpirkimą ir galiausiai nuomos pasiūlymų stoką.

„Šiandien gana populiaru pirkti būstą nuomai. Patebime, kad ne tik Vilniuje daugėja tokių būstų, bet ir kituose miestuose yra statomi nauji daugiabučiai. Matome nemažai sandorių, kai pirkėjas perka nuomai. Nuomos pasiūla neturėtų mažėti ir šiuo atveju problemos neįžvelgtume“, – paklaustas, ar įmanomas toks scenarijus, atsako A. Antanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, pasak M. Čiulados, minėta situacija nebus tokiu rinkos katalizatoriumi, koks prieš krizę buvo lengvas bankų skolinimas, todėl nuomos pasiūla pasiduos tik sezonų įtakai.

„Prieš eurą nemažai žmonių pirko būstus, kad investuotų savo atliekamus pinigus į nuomą. Tačiau jie pralauks iki euro įvedimo ir paskui ramiai juos parduos, taip apsaugodami savo kapitalą ar šiek tiek uždirbdami. Nuomos pasiūla neturėtų mažėti. Nuomos sektoriuje vyrauja sezoniškumas: žiemą pasiūla atslūgsta, pavasarį pašoka, vasarą per atostogas vėl atslūgsta, rudenį pakyla ir prieš Kalėdas stoja žiemos situacija. Čia sezoniškumas turi daugiau įtakos nei tie „didieji stumdymaisi“. Taip pat daug įtakos turi atsakingo skolinimo kriterijai, kai sunkiau gauti paskolą būstui be savo kapitalo ir taip tampama nuomininku. Anksčiau jauni žmonės galėjo tapti pirkėjais, o šiandien jie yra tik nuomininkai“, – pastebėjimais dalijasi ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų