REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1509 litų MMA: troškimas, vedantis į prarają

Kiek gauna latviai ir estai?

Kol visi trokšta uždirbti daugiau, visos aplinkybės suka nugarą. Jei norime euro, ekonomikos stabilumo ir kuo mažiau staigmenų, didesnės MMA teks palaukti, ir tikriausiai ne vienerius metus.

Kol visi trokšta uždirbti daugiau, visos aplinkybės suka nugarą. Jei norime euro, ekonomikos stabilumo ir kuo mažiau staigmenų, didesnės MMA teks palaukti, ir tikriausiai ne vienerius metus.

REKLAMA

Nors valdantieji mažiausiai uždirbančius ir labiausiai pažeidžiamus vis audrina kalbomis apie dar šiemet iki 1509 Lt kilsiančią MMA, ekonomistai į tokias svajones atsako kibiru šalto vandens – kol ne vėlu, reikia atsipeikėti ir priimti blaivius, racionalius sprendimus.

Kaimynai turi, norime ir mes

Nuo šių metų sausio 1 d. MMA Latvijoje padidinta nuo 35,57 euro iki 320 EUR (225 Lv), arba maždaug nuo 983 Lt iki 1105 Lt. Latvijoje dirbantys Lietuvos verslininkai įspėja nelipti ant to paties grėblio kaip latviai, vienu metu įvesdami ir eurą, ir kilstelėdami darbo užmokestį, nes kartu verslas spaudžiamas nedidinti kainų ir padidėjusių sąnaudų neperkelti ant vartotojų pečių. Tačiau prisiimti papildomas išlaidas pajėgūs ne visi.

Latvijos valstybės kontrolierius Juris Jansonas teigia, jog net ir padidėjęs minimalus atlyginimas nebus teisingas, esą jis vis tiek neleis žmogui patenkinti svarbiausių poreikių. Pasak kontrolieriaus, minimalus atlyginimas turėtų būti padidintas bent iki 1500 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, finansų ministro Andrio Vilko nuomone, staigiam minimalaus atlyginimo šuoliui nepritartų verslininkai. Minimalus atlyginimas didės ir ateityje, tačiau, pasak ministro, dar lėtesniais tempais negu iki šiol. Pastaraisiais metais Latvijoje MMA didėjo apie 3 proc. Kasmet.

REKLAMA

Estijos vyriausybė praėjusių metų lapkritį nusprendė, kad nuo Naujųjų metų darbdaviai turės savo darbuotojams už valandą mokėti mažiausiai 2,13 euro, o žemutinė mėnesinio atlyginimo riba, dirbant visu krūviu, sieks 355 eurus (1225 Lt).

Iki 2013 m. gruodžio 31 d. minimalus atlyginimas už valandą Estijoje siekė 1,90, euro, o per mėnesį – 320 eurų. Nuo 2015 m. sausio minimalus valandinis atlygis Estijoje sieks 3,34 euro, o minimalus mėnesinis atlygis, dirbant visu krūviu, sieks 390 eurų.

Padidėjus minimaliam atlyginimui Estijoje, savaime augo ir kai kurių kitų išmokų dydis, pavyzdžiui, motinystės (tėvystės) pašalpos, minimalus alimentų dydis, kitos. Estijoje minimalus atlyginimas yra didžiausias Baltijos šalyse. Latvijoje nuo 2014 m. sausio 1 d., palyginti su praėjusiais metais, minimalus atlygis padidintas 35,57 euro, iki 320 eurų. Lietuvoje minimalus atlygis nepakeistas – 1000 litų (290 eurų). Jis yra mažiausias Baltijos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Palaukus, reikia dar palaukti

Ekonomistas Gitanas Nausėda mano, kad MMA kėlimas turi būti siejamas su vidutiniu darbo užmokesčio augimu. „Pasižiūrėkime į Estiją, į kurią mes dažnai orientuojamės. MMA ten 1300 Lt, o vidutinis atlyginimas – 30 proc. didesnis. Kas bus, jei nustatysime tokį patį minimalų atlyginimą, kai vidutinis atlyginimas Lietuvoje gerokai mažesnis? Pakėlimas turėtų pasekmių nedarbo lygiui, o jei jis būtų radikalus – ir infliacijai“, – LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ komentavo ekonomistas.

Radikalus minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) padidinimas, kokį siūlo Darbo partija, anot ekonomisto, turėtų pasekmių ir nedarbo lygiui, ir infliacijai. Pasak jo, MMA kėlimas turėtų būti siejamas su vidutiniu darbo užmokesčiu. Savo ruožtu opozicija „darbiečių“ siūlymą didinti minimalų atlyginimą laiko viešųjų ryšių akcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jurgis Razma taip pat įsitikinęs, kad jei 2015-aisiais padidintume MMA iki 1500 Lt, „eurą matytume kaip savo ausis“.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė teigia, kad euras ir 1500 litų MMA 2015 metais yra išvis nesuderinami dalykai. I. Šimonytė pažymėjo, kad minimaliai algai padidėjus iki 1000 litų, ji jau priartėjo prie kvalifikuotą darbą dirbančių žmonių atlyginimo, o tai esą yra neadekvatu.

Pasak jos, net ir nedidinant MMA, 2015–2016 metais jau tikimasi infliacijos padidėjimo dėl padėties darbo rinkoje – trūkstant darbuotojų, didės jų atlyginimai ir tas veiks kainas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius prognozuoja, kad minimalią mėnesinę algą (MMA) būtų galima padidinti nuo 2015 m., ir ji vidutiniškai turėtų augti 5 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų