REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viltis sulaukti atlyginimų didėjimo galima pamiršti

Mažiausi atlyginimai Baltijos šalyse Lietuvai naudingi? (Papildyta 11.20)

Didėsiančio atlyginimo artimiausiu metu tikėtis neverta – tokią išvadą galima daryti apibendrinus šių metų gegužės – birželio mėnesiais Baltijos šalyse atlikto atlyginimų tyrimo rezultatus.

Didėsiančio atlyginimo artimiausiu metu tikėtis neverta – tokią išvadą galima daryti apibendrinus šių metų gegužės – birželio mėnesiais Baltijos šalyse atlikto atlyginimų tyrimo rezultatus.

REKLAMA

Tyrimo metu buvo klausiama, kaip kito atlyginimai per pastaruosius šešis mėnesius, kas sąlygojo atlyginimų pokyčius bei kaip įmonės planuoja koreguoti darbuotojų atlyginimus per artimiausius šešis mėnesius.

Daugiau nei pusė – net 58 proc. tyrime dalyvavusių Lietuvos darbdavių teigė, kad jų įmonėse atlyginimai per paskutinius šešis mėnesius nekito, taip pat neplanuojami jokie pokyčiai ir kitą pusmetį. Per paskutinius šešis mėnesius atlyginimus didino 23 proc., o 18 proc. darbdavių ateinantį pusmetį atlyginimus ketina didinti kai kurių profesijų atstovams.

„Matome atsargų optimizmą, o pesimizmo nėra, nes įmonių, kurios ketintų mažinti atlyginimus praktiškai nėra. Svarbiausias faktorius, kuris leidžia tikėtis stabilumo, yra stabili ir prognozuojama mokestinė bazė“, - sakė Valdas Sutkus, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas. Anot jo, kvalifikuotų darbuotojų Lietuvoje reikia ir jie jau gali Lietuvoje gauti gerą atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje atlyginimai mažiausi

Tyrimo duomenimis, aukščiausio lygio vadovų atlyginimai neatskaičius mokesčių Lietuvoje vidutiniškai svyruoja nuo 3500 iki 7700 litų. Žemesnės grandies – 3000-6500 litų. Aptarnavimo ir pardavimo specialistų nuo 1400 iki 3000 litų, biuro administratorių nuo 1700 iki 2850 litų.

REKLAMA

Šiuo metu paklausių specialybių darbuotojų atlyginimai neatskaičius mokesčių: tiekimo, transporto, logistikos paslaugų vadovo – 5600 litų, gamybos padalinio vadovo – 5400 litų, inžinieriaus – 4000 litų, suvirintojo-šaltkalvio – 2300-2400 litų, programinės įrangos kūrėjo 6500 litų, IT sistemų administratoriaus – 3400 litų.

Aukščiausi atlyginimai yra Estijoje, kiek mažesni Latvijoje, o mažiausi Lietuvoje. Anot V. Sutkaus, tai galima vertinti įvairiai. „Tai rodo, kad dar yra, kur augti, be to, dėl mažesnių kaštų Lietuva užsienio investuotojams yra patraukliausia iš visų Baltijos šalių.

REKLAMA
REKLAMA

Neranda darbuotojų

„CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė sakė, kad nedarbo lygis nesiruošia mažėti ir artimiausiu metu išliks toks pat. Tačiau yra keletas specialybių, kurių atstovai darbo tikrai nepritrūks.

„Daugiausia darbo pasiūlymų šiuo metu yra pardavimų vadybininkams, IT specialistams bei programuotojams, ekspeditoriams, inžinieriams. Šių specialybių darbuotojų paieška darbdaviams dažnai užtrunka iki pusės metų, nes gerų specialistų rinkoje juntamas didelis trūkumas. Darbdaviai netgi yra linkę palaukti gero specialisto ir neima bet ko. Taip pat vis dažniau pastebimas „galvų medžioklės“ reiškinys, kai darbuotojai perviliojami iš kitų įmonių arba, nesuradus tinkamo darbuotojo, darbai perskirstomi darbuotojams įmonės viduje“, - sakė R. Karavaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori patyrusių

„CV Online“ marketingo vadovė sako, kad darbdaviams darbuotojų paieškas apsunkina tai, kad jie nenori investuoti į nepatyrusius kandidatus. „Dveji metai yra minimali riba, bet dažniausiai norima bent penkerių metų patirties toje srityje. Niekas nenori terliotis ir rezultatų sulaukti tik po metų“, - sakė R. Karavaitienė.

Labiausiai darbdaviai stengiasi dėl patyrusių ir jau ne vienerius metus įmonėje darbuotojų. Juos darbdaviai stengiasi išlaikyti, kiek įmanoma didindami atlyginimą, skirdami motyvacinius priedus, taikydami kitas skatinimo priemones.

Artimiausią pusmetį darbuotojų ketina ieškoti 49 proc. darbdavių, o 44 proc. jų teigia, kad darbuotojų skaičius įmonėje yra stabilus ir nieko keisti neketinama.

Tyrimą atliko Lietuvos verslo konfederacija kartu su Atlyginimų tyrimo agentūra bei „CV Online“ Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų