REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinų medicinos gudrybės

Nepaisant to, kad kinų medicinos stebuklai žinomi visame pasaulyje ir daugybė žmonių išbandė bent jau vieną kitą gydymo kursą, daugumai ji tebelieka egzotišku ir paslaptingu reiškiniu. O štai kinai savo mediciną siekia užregistruoti kaip UNESCO paveldą. Pavadinti ją netradicine taip pat sunku: tūkstantmečių tradicijų metodai, kurių veiksmingumas ne kartą įrodytas ir šiuolaikinio mokslo, kur kas išsamesni ir nuodugnesni nei vadinama tradicinė, vakarietiška medicina.

Nepaisant to, kad kinų medicinos stebuklai žinomi visame pasaulyje ir daugybė žmonių išbandė bent jau vieną kitą gydymo kursą, daugumai ji tebelieka egzotišku ir paslaptingu reiškiniu. O štai kinai savo mediciną siekia užregistruoti kaip UNESCO paveldą. Pavadinti ją netradicine taip pat sunku: tūkstantmečių tradicijų metodai, kurių veiksmingumas ne kartą įrodytas ir šiuolaikinio mokslo, kur kas išsamesni ir nuodugnesni nei vadinama tradicinė, vakarietiška medicina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinų medicinos žinios mus pasiekia iš gilios senovės. Manoma, kad jos pradininkai – Šenjunis ir Fusi. Nuo vakarietiškos medicinos kinų gydymo menas skiriasi iš esmės. Kinai neskaido organizmo į atskirus organus ir jų sistemas – jei jau žmogus susirgo, jį gydys visą, ir neapsiribos vien kūnu. Ką tai reiškia? Tarkime, žmogui suskaudo pilvą. Ką darome tokiu metu? Griebiamės vaistų. Tai – „tradicinė“ medicina. O štai kinų gydytojai visų pirma pamėgintų tam tikru metodu paveikti sergančio organizmo taškus ir kanalus.

REKLAMA

Vienas labiausiai paplitusių kinų medicinos gydymo metodų – akupunktūra, energiškai svarbių kūno taškų stimuliavimas itin plonomis adatomis. Be to, kinų medikai plačiai naudoja manualinę terapiją, masažą, kvėpavimo pratimus ir kitokias metodikas. Be abejo, neapsieinama ir be vaistų, tik dažniau renkamasi homeopatines priemones – tokias, kurios nė truputėlio nekenkia organizmui, kitaip nei įprastam gydymui naudojami vaistai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, vienas svarbiausių dalykų ieškantiems kinų medikų pagalbos – sutikti gerą gydytoją. Nes net pats geriausias metodas, pritaikytas nekokybiškai ir neprofesionaliai, gali pridaryti daugiau žalos nei atnešti naudos. Veikiausiai kaip tik ši aplinkybė ir atbaido nuo noro kreiptis pagalbos į kinų medicinos specialistus.

Kinų medicinos ypatybės

Žmogus – pasaulio ir sau artimos aplinkos dalis. Visas jo organizmas – nedaloma visuma. Organai priklauso vienas nuo kito ir funkcionuoja harmoningai. Tačiau jei harmonija sutrikdoma, kurio nors organo veikla sutrinka. Štai kodėl kinai gydo ne vieną organą, o visą organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tabletės gali pašalinti arba sutelkti skausmą, tačiau nepanaikina jo priežasties ir šaltinio. Kinų medicinai būdingi ir tokie tradiciniai gydymo metodai kaip injekcijos, vaistai, fiziniai ir kvėpavimo pratimai, deginimai, masažai.

Kinų filosofai sako, kad žmogaus organizme yra daugybė kanalų ir taškų, kuriuos veikiant galima išgydyti net beviltiškiausią ligonį. Kai energijos tėkmė tam tikru kanalu sustabdoma, jis blokuojamas, todėl sutrinka viso organizmo funkcijos – žmogus suserga. Mediko užduotis – tokius kanalus atverti veikiant juos ir bioaktyvius organizmo taškus įvairiomis priemonėmis ir metodais. Tam būtina puikiai išmanyti žmogaus anatomiją, žinoti energinius taškus, kurie veikia vienas ar kitas funkcijas. Beje, kai kurie taškai – itin arti vienas kito, juos supainiojus paciento būklė gali pablogėti. Gydytojo užduotis – grąžinti ligoniui pusiausvyrą, pasiekti, kad visos organizmo sistemos veiktų harmoningai.

REKLAMA

Ar galima gydytis pačiam?

Sunegalavote? Neskubėkite griebtis tabletės! Kai kuriais kinų medicinos gydymo būdais galima pasinaudoti ir namuose!

Nervingumas

Nuolat kamuoja jaudulys, miego sutrikimai, dažnai muša prakaitas, viskas krinta iš rankų, persekioja nesėkmės, vargina panikos priepuoliai? Toks nervingumas paprastai reiškia, kad nusilpo nervų sistema, veikiausiai pastaruoju metu išgyvenate daug stresų, vargina problemos ir rūpesčiai.

Vaistas iš Kinijos: kvėpavimo pratimai. Ramus, sąmoningas, gilus įkvėpimas (kūnas prisipildo gyvybės energijos) ir iškvėpimas nuramina sielą. Susikoncentravus į kvėpavimą bent trumpam pamirštami visi rūpesčiai ir nerimas. Be to, giliai kvėpuojant sulėtėja pulsas ir kraujo spaudimas.

REKLAMA

Patogiai atsigulkite. Lėtai pro nosį įkvėpkite orą – kad jaustumėte, kaip jo prisipildo kūnas, iki pat pilvo apačios. Trumpam sulaikykite kvėpavimą, kol nepajusite kylančio nepatogumo. Tada lėtai iškvėpkite per burną. Kiek išeina sulaikykite kvėpavimą ir vėl lėtai per nosį įkvėpkite. Kvėpavimo pratimą kartokite ne trumpiau nei 5 minutes. Kartokite kaskart, kai tik pajusite vėl užplūstant stresą ir susijaudinimą, mažiausiai 5–10 kartų per dieną.

Nugaros skausmai

Kryžkaulio srityje dažnai jaučiate buką pulsuojantį skausmą arba pratisą ilgai užsitęsiantį maudimą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad jūsų nugaros raumenys išvargo ilgai būdami vienoje nepatogioje padėtyje. Toks skausmas gali atsirasti nuo per ilgo stovėjimo, sėdėjimo, netinkamos miegojimo pozos, kai viena nugaros dalis apkrauta labiau nei kita. Stuburui, jo sąnariams ir raumenims reikia pusiausvyros.

Vaistas iš Kinijos: inkstų srities masažas. Šie pratimai padės ne tik geriau tekėti energijai ties inkstais ir pusiauju, bet ir atpalaiduos įsitempusius raumenis kryžkaulio srityje, kai šioje vietoje ims gamintis daugiau šilumos.

Atsisėskite, uždėkite abi rankas ant juosmens, abipus stuburo, minutę glostykite tvirtais judesiais aukštyn-žemyn, vis smarkiau spustelėkite nykščių pagalvėlėmis. Jei jaučiate nugaros skausmą, masažuokite šią sritį bent tris kartus per dieną, vėliau, kai skausmų nebejausite, profilaktiškai masažą atlikite kartą per dieną.

REKLAMA

Nemiga

Jaučiate nuovargį, tačiau jums sunku užmigti, dažnai prabundate naktį, negalite pailsėti? Galima numanyti, kad pastaruoju metu jaučiate nervinę įtampą, nuolat persidirbate, jus kamuoja stresas ir rūpesčiai. Jei tokia nemiga kamuoja tik vieną dieną, jos priežastis gali būti netinkama mityba – gal prieš naktį prisivalgėte sunkiai virškinamo maisto arba išgėrėte alkoholio.

Vaistas iš Kinijos: pėdų akupresūra. Vieno svarbiausių akupunktūros taškų pėdoje masažas nuramins ir harmonizuos visą energijos sistemą. Atsisėskite ant kėdės. Užkelkite viena koją ant kitos taip, kad pėdą patogiai pasiektumėte rankomis. Suraskite vidurio pėdos tašką, tiesiai po pirštų pagalvėlėmis. Stipriai paspauskite jį ir įspaudus patrinkite. Tada atleiskite, palaukite keletą sekundžių. Pakartokite tai 12 kartų ir galite vėl pamėginti užmigti. Saldžių sapnų!

REKLAMA

Danties skausmas

Pajutote pulsuojantį arba pratisą skausmą žandikaulyje? Aiškiai jaučiate, kad skauda dantį? Skausmas gali paaštrėti užvalgius ko nors šalto arba saldaus. Veikiausiai tai – ėduonis. Taip pat gali būti dantenų arba dantų šaknų uždegimas.

Vaistas iš Kinijos: skausmo taško akupresūra. Tai nepakeis apsilankymo pas odontologą, tačiau tikrai gali tam kartui numalšinti skausmą ir padės apsieiti be tabletės. Atpalaiduokite tą ranką, kurioje pusėje jaučiate skausmą. Ištieskite pirštus taip, kad smilius ir nykštys sudarytų V raidę. Kitos rankos smiliumi ir nykščiu suspauskite tašką maždaug 3–4 centimetrais žemiau odos klostės, jungiančios šiuos du pirštus. Tai vienas stipriausių energinių taškų. Spustelkite jį 12 kartų, kartokite šį masažą keletą kartų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimai pagal fengšui

Fengšui – tūkstantmetes tradicijas menanti kinų gyvenimo išmintis – taip pat neatsiejama jų gydymo meno dalis. Siūlome 15 praktinių patarimų, kaip išsaugoti sveikatą.

1. Kad pašalintumėte nuovargį ir susigrąžintumėte žvalumą, pašukuokite plaukus visais 10 pirštų. Procedūrą galima atlikti 20 kartų per dieną.

2. Raumenų tonusui normalizuoti paglostykite veidą delnais iš viršaus į apačią, pradėkite nuo kaktos, išilgai nosies, o tada paplekšnokite kaktos sritį. Kartokite ne mažiau kaip 36 kartus.

REKLAMA

3. Pratimas, kuris teigiamai veikia kepenis ir gerina regėjimą. Pavedžiokite akimis iš kairės į dešinę ir atgal, po 9 kartus. Tada keletą kartų greitai pamirksėkite.

4. Kraujotakai galvoje pagerinti, galvos svaiguliui ir spengimui ar triukšmui ausyse sumažinti daromas toks pratimas: prispauskite delnus prie ausų ir paplekšnokite smiliais.

5. Vos prabudus patariama 36 kartus pastuksenti viršutiniais ir apatiniais dantimis vienais į kitus. Tai stiprina dantų emalį.

6. Liežuviu nuolat spaudinėkite tai viršutinį, tai apatinį burnos skliautą – tai stimuliuoja seilių išsiskyrimą. Taip pat pavedžiokite liežuviu iš kairės į dešinę po 30 kartų.

REKLAMA

7. Masažuokite liežuviu viršutinį ir apatinį burnos skliautą, prie dantų. Tai stimuliuoja seilių išsiskyrimą. Jas būtina tučtuojau išspjauti. Tai pagerina skrandžio veiklą, kelia apetitą.

8. Kad pagerintumėte kraujotaką, či energijos judėjimą plaučiuose bei žarnyno peristaltiką, keletą kartų per dieną giliai pakvėpuokite: įkvėpkite, iškvėpkite, pratimą pakartokite.

9. Kad pagerintumėte plaučių ir širdies veiklą, pamasažuokite krūtinę trindami delnu tų organų srityse.

10. Nugarą turėtumėte nuolat laikyti šiltai. Todėl dažniau pamasažuokite juosmens ir inkstų sritį. Tai padės apsisaugoti nuo gripo, normalizuos inkstų ir šlapimo pūslės veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

11. Dviem rankomis (iš pradžių dešine viršuje, paskui – kaire viršuje, dešine apačioje) kasdien pamasažuokite pilvą ties bamba, po 50 kartų pagal laikrodžio rodyklę ir prieš. Tai gerina či energijos judėjimą žarnyne, saugo nuo vidurių užkietėjimo.

12. Giliai įkvėpkite ir lėtai iškvėpkite, kol pajusite kad šiek tiek pasikelia tiesioji žarna. Tai normalizuoja jan tipo či, skatina gijimą nuo jau esamų ligų bei yra puiki profilaktika nuo įvairių galimų susirgimų.

13. Darykite rankomis po 24 sukamuosius judesius. Kojoms skirtas toks pratimas: sulenkite koją per kelį ir staigiu judesiu ištieskite pirmyn, tuo pačiu metu kojos pirštus nukreipkite į save. Kelio sąnario ligų profilaktikai toks pratimas kartojamas kasdien po 5 kartus su kiekviena koja. Atsisėdus ant kėdės pakelkite tiesią koją aukščiau širdies lygio. Kad pagerintumėte kraujotaką širdyje ir inkstuose bei pagerintumėte miego kokybę (jei kamuoja nemiga).

14. Patrinkite kojos pėdas pirštais po šiltos vonios prieš miegą.

15. Šiltomis rankomis pamasažuokite odą pradėdami pakaušiu ir pereikite prie veido, leiskitės žemiau pečių sąnarių, viršutinių galūnių, krūtinės ląstos, pilvo, klubų ir juosmens link. Masažą baikite ties kojomis, masažuokite iš kairės į dešinę, kad pagerintumėte kraujotaką. Masažą labai svarbu daryti šiltomis rankomis.

Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų