REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicijos lyderis, partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis teigia esąs nustebęs dėl premjero Andriaus Kubiliaus ketvirtadienį išsakytų abejonių, ar komisija nesujauks ikiteisminio tyrimo ir finansinių reikalų. V. Mazuronis ministrą pirmininką ragina pasidalyti konkrečia informacija, jei tokios esama.

REKLAMA
REKLAMA

Bijo, kad sujauks

Premjeras A. Kubilius ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė teigiamai vertinantis banko „Snoras“ situaciją tirsiančios komisijos Seime darbo pradžią. Kartu jis išreiškė nerimą, kad gali būti „sujaukti“ finansiniai reikalai ir ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

„Tikiu, kad komisija dirbs atsakingai, tik labai svarbu, kad komisija nesujauktų ikiteisminio tyrimo, teisėsaugos darbo, o tik jai padėtų. Taip pat labai svarbu, kad ji nesujauktų finansinių dalykų, kad jos darbas nebūtų panaudojamas tų pačių kreditorių ir kitų interesų grupių, kurios norės per komisiją daryti įtaką („Snoro“ – red. pastaba) bankroto procedūrai ar kitiems procesams, kad jie nebūtų atlikti skaidriai ir efektyviai“, – sakė A. Kubilius.

Pasako jo, Seimo opozicija, kurios lyderis V. Mazuronis vadovaus minėtai komisijai, prisiėmė „nemažą dalį atsakomybės už tai, kad su „Snoro“ bankrotu susiję procesai būtų tinkamai ir efektyviai realizuoti“.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro pirmininko teigimu, Seimo nariai, kurie dirbs „Snoro“ situacijai tirti suburtoje komisijoje, turės būti itin dėmesingi ir apdairūs, nes banko bankroto procedūrai, pasak premjero, įtaką nori padaryti ne viena interesų grupė. Viena jų pagrindinių, A. Kubiliaus įsitikinimu, yra stambieji banko kreditoriai, kurių indėliai nacionalizuotame banke buvo didesni už draustus.

„Jie siekia, kad jų nedrausti indėliai būtų didesne dalimi grąžinti ir apmokėti ir kad tai padarytų Lietuvos mokesčių mokėtojai <...> Čia mes matome įvairių pastangų, bandymus daryti įtaką Seimo nariams, kurių tų pačių kreditorių iniciatyva kreipėsi į Konstitucinį Teismą”, – kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Mazuronis: premjeras kalba apie nieką

Komisijos pirmininkas V. Mazuronis portalui Balsas.lt teigė, kad siūlo premjerui atidžiai pasiskaityti teisės aktus ir kalbėti be užuominų. „Siūlau A. Kubiliui pasiskaityti teisės aktus, kurie reglamentuoja Seimo laikinųjų komisijų veiklą. Taip pat ir Seimo nutarimą dėl konkrečiai šios komisijos sudarymo, atidžiai susipažinti su jai patikėtų užduočių esme. Seime, kai vyko svarstymas, jokių konkrečių baimių aš iš jo neišgirdau“, – sakė jis.

V. Mazuronis taip pat žadėjo, kad premjeras turės galimybę pasidalinti ir baimėmis, ir informacija su pačia komisija. „Jeigu premjeras turi konkrečių žinių ir mato grėsmę, tai siūlau jam ateiti į komisiją, ramiai, konkrečiai ir išsamiai pasišnekėti. Dabar jis kalba lyg apie viską, lyg apie nieką ir tiesiog reiškia baimes, kad viskas bus labai blogai“, – stebėjosi politikas.

REKLAMA

Politologo komentaras

Politikos tyrimų ir analizės instituto direktorius Marius Ulozas:

„Manau, kad Seimo komisijos sudarymas turėtų atsakyti į visuomenei svarbius klausimus – kaip susidarė tokia situacija Snoro banke ir ar maksimaliai efektyviai veikė valstybės institucijos stabdant banko veiklą.

Deja, komisijos sudarymo procesas tapo labai politizuotas. Aršios ir ne visai korektiškos diskusijos Seime, konservatorių pastangos blokuoti komisijos steigimą, palieka įspūdį, kad komisijos veikla bus pakankamai įtempta.“

Ketvirtadienį Seimo sudaryta laikinoji komisija, tirsianti situaciją banke „Snoras“, pradeda darbą.  Komisiją Seimas sudarė neeilinėje sesijoje, po ilgo valdančiųjų priešinimosi ir procedūrinių manipuliacijų, siekiant bent jau užvilkinti jos sukūrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų