REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip A. Valinskas ir jo partija didina pasitikėjimą Seimu?

Sausio 13-ąją, iškilmingo posėdžio metu, minint Laisvės gynėjų dieną Tautos prisikėlimo partijos vadovas Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pareiškė, kad svarbiausia, ką mes „išsinešėme“ iš to meto, tai pasitikėjimas vieni kitais, savo rinktais parlamentarais ir parlamentarų atsakomybė – piliečiams. Tačiau tuo pačiu metu, kai partijos vadovas tarė šiuos žodžius Seimo salėje, jo partijos nariai vienas po kito patenka parlamento etikos sargų nemalonėn, įskaitant A. Valinsko žmoną Ingą Valinskienę. Netrukus dėl viešųjų ir privačių interesų sąsajų bei savo elgesio gali tekti aiškintis ir pačiam Seimo pirmininkui. Tai kaip čia yra su ta atsakomybe?

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių paaiškėjo, kad A. Valinsko proteguoti asmenys į aplinkos apsaugos ministrus galėjo turėti bendrų verslo interesų su šia buvusia šou pasaulio žvaigžde, užimančia antras pagal svarbą pareigas valstybėje. Vėliau tapo žinoma, kad statybos kompanija „Merko statyba“, kuriai vadovavo aplinkos apsaugos ministras Gediminas Kazlauskas, kartu su partneriais per rinkimus atseikėjo Tautos prisikėlimo partijai 400 tūkstančių litų. Tai žinant, kas galėtų paneigti, kad ne A. Valinskas paskyrė G. Kazlauską į aplinkos apsaugos ministro pareigas, bet šis nusipirko ministro kėdę, o galbūt ir visą A. Valinsko politinį projektą, paremdamas jį rinkimuose tokia pinigų suma. Įdomu, ar šį faktą žinojo padorūs minėtos partijos ir frakcijos nariai. Gali būti, kad projektas, pavadintas skambiu Tautos prisikėlimo partijos vardu, yra ne ką toliau nuo neskaidrių sandėrių ir korupcijos už partijas, kurioms negailėta kritikos.

REKLAMA

Partijos vadovo ir Seimo pirmininko A. Valinsko veiklos įvertinimo teks dar palaukti, bet norėtųsi tikėtis, kad Seimo dauguma ir jos lyderis premjeras Andrius Kubilius nesiims bet kokia kaina ginti savo politinio partnerio. Taip darydami jie tik dar labiau pažeistų tą pasitikėjimo likutį, kurį išlaikė tarp savo rėmėjų ši Vyriausybė. Naujosios Vyriausybės veikloje kova su korupcija ir ne tik valdininkų, bet ir politikų veiklos skaidrumas yra nuolat pabrėžiami prioritetai. Ar jie bus pritaikomi ir vertinant įtakingų koalicijos partnerių veiklos skaidrumą, parodys laikas.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas A. Valinsko partijos nariams daugiausia problemų kyla Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, kurios vadovas socialdemokratas Algimantas Salamakinas garsus tuo, kad savo laiku privertė Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą teisintis dėl reklamos ant agurkų stiklainių. Dabar A. Salamakinui užkliuvo koncertinė Tautos prisikėlimo partijos narių veikla. Kadangi kritikos akiratyje atsidūrė ne tik Seimo narės Donalda Mieželytė ir Asta Baukutė, bet taip pat Seimo pirmininko žmona Inga Valinskienė, galima buvo laukti, kad netrukus ir pats Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas taps A.Valinsko partijos narių kritikos taikiniu. Taip ir atsitiko. Tautos prisikėlimo frakcijos narys Mantas Varaška griežtai sukritikavo A. Salamakino veiklą ir sustabdė savo narystę komisijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar Seimo etikos sargų vadovas sulaukė akibrokšto ir iš paties A.Valinsko. Antras pagal rangą šalies pareigūnas pasiuntė velniop A. Salamakiną, kurio vienintelė kaltė yra ta, kad jis įžvelgė neskaidrią A. Valinsko partijos narių veiklą. Seimo dauguma ir opozicija yra sutarę, kad Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko postas priklauso opozicijai. Reikšdami nepasitenkinimą A. Salamakino veikla A. Valinskas ir jo bendražygiai, matyt, ieško opozicijoje kito politiko, kuris užmerks akis jiems vykdant keistą veiklą.

Žinoma „čiastuškų“ atlikėja, o dabar Seimo narė D. Mieželytė dainavo „Gazpromo“ kompanijai priklausančios bendrovės Lietuvoje vakarėlyje, jos kolegė I. Valinskienė pasirodė kompanijos „Eastcon“ koncerte. Abi kartu televizijos kalėdinėje programoje vaidino dvaro princeses, nors šalies žiniasklaidoje jos jau yra vadinamos Seimo narėmis pagal iškvietimą. I. Valinskienė, nepaisydama Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pastabų, ruošiasi pasirodyti ir miuzikle. Teigiama, kaip viešnia. Tai sukėlė A. Salamakino nepasitenkinimą, kuris pareikalavo sustoti. Parlamento etikos sargai Seime rengėsi pateikti išaiškinimą, ką jie galvoja apie tokią Seimo dainininkių veiklą, todėl A. Valinskas ir jo partijos nariai stengiasi užbėgti šiems įvykiams už akių.

REKLAMA

Neretai šį susidūrimą tarp A. Salamakino ir Tautos prisikėlimo partijos atstovių parlamente bandoma pateikti kaip asmeninį kivirčą. Tvirtinama, kad kritikuodamas šou pasaulio žvaigždes, dabar tapusias Seimo narėmis, Etikos ir komisijos pirmininkas nori pasimaudyti žiniasklaidos dėmesio spinduliuose. Visa tai pradeda panašėti į realybės šou televizijoje, todėl sulaukia vis daugiau visuomenės dėmesio. Bet pažiūrėjus giliau, supranti, kad čia gimsta atsakymas, kaip supras savo darbo pobūdį šios ir kitų kadencijų Seimo nariai ir kaip pati Tautos prisikėlimo partija žiūri į savo atsakomybę rinkėjams, apie kurią kalbėjo Seimo pirmininkas A. Valinskas sausio 13 dienomis.

Niekas netrukdė šios istorijos herojėms toliau dainuoti koncertuose, privačiuose vakarėliuose, įgarsinti filmus,  bet kam reikėjo eiti į Seimą. Neseniai kritiką savo draugams iš šou pasaulio pasakė ir dainininkas Marijonas Mikutavičius. Daug klaustukų yra ir dėl pačio A. Valinsko interesų, skiriant jo partijos finansinį rėmėją aplinkos apsaugos ministru. Įdomu, ką pats parlamento pirmininkas galvoja apie savo ir kai kurių jo partijos narių elgesį, „didinant“ pasitikėjimą Seimu. Praėjusios savaitės įvykiai rodo, kad šis parlamentas žmonėms jau tapo blogos valdžios simboliu. Galbūt todėl atsirado ir baimė pasikalbėti su mitinguojančiais žmonėmis, su kuriais A. Valinskas taip mėgo bendrauti, kai sukosi šou pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų