REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruduo ne pats dėkingiausias metas gėlininkams, bežydi vos keletas gėlių, o artėjant lapkričio pirmai – Visų Šventųjų dienai – daugelis skuba tvarkyti artimųjų kapų. Tad kokiais žiedais – našlaičių, chrizantemų, o gal viržiais geriausiai puošti kapus šąlant orams ir krentant lapams?

Ruduo ne pats dėkingiausias metas gėlininkams, bežydi vos keletas gėlių, o artėjant lapkričio pirmai – Visų Šventųjų dienai – daugelis skuba tvarkyti artimųjų kapų. Tad kokiais žiedais – našlaičių, chrizantemų, o gal viržiais geriausiai puošti kapus šąlant orams ir krentant lapams?

REKLAMA

Pasvalietės Ramutės Ivanauskienės šiltnamiuose, Pumpėnuose  jau žydi ryškiaspalvės chrizantemos. Suformuotus baltų, raudonų, geltonų ar violetinių gėlių vazonus pirkėjai išgraibstys maždaug per savaitę.

„Kitą savaitę prasidės pirkimas chrizantemų. Vieniem balta tradicinė, kitiems miksiukai, ryškesnių kiti nori. Įvairiai. Paskutinė gėlytė, šiaip jau ir namuose kai kas bando, sodina prie namų, labai gražu“, – sako gėlių augintoja Ramutė Ivanauskienė.

Trumpų dienų gėlės chrizantemos, pasak augintojos, gali papuošti kapus, kol nėra didesnių šalnų. O ir žydi persodintos kelis mėnesius. Tačiau, pasak Ramutės, kapinėse geriau sodinti sodresnių spalvų chrizantemas, nes balti žiedai lepiausi.

REKLAMA
REKLAMA

„Chrizantemos iki minus 3, bet jei šviesesnė balta, pavyzdžiui, vis vien reikia ją uždengti, tamsesnės spalvos ne tiek jautrios ir ne taip matosi“, – pasakoja R. Ivanauskienė.

REKLAMA

Populiariausia kapus puošti chrizantemomis smulkiais žiedais, tačiau gerbėjų turi ir didžiažiedės karališkos. Pas kitą augintoją Vidą Ragauskienę šiemet pirkėjai labiau dairosi į kitokių formų chrizantemas.

Žiedai primena baltagalves ramunes, bet yra chrizantemų, panašių ir į saulutes, vasarinius astrus.

„Šiemet jau labai daug žmonių pirko chrizantemą kaip puokštę, kaip paskutinę rudeninę gėlę, kad pažydėtų kapuose“, – teigia gėlių augintoja Vida Ragauskienė.

Bet tas, kas nenori sodinti chrizantemų, dairosi ir į spalvotus viržius, erikas ir net našlaites. Šiemet gėlininkai pastebi, kad žmonės pasiilgę įvairovės, tad noriai perka ir dekoratyvinius kopūstus.

REKLAMA
REKLAMA

Toks šalčiams atsparios daržovės-gėlės vazonėlis tiesiai iš ūkio parduodamas po 1,5 euro. Už dvimetį viržio krūmelį augintojai prašo 4 eurų, bet yra pasirinkimo ir kuklesnėmis kainomis.

„Žmonės nori naujovės, su viržiais kartu sodinami, labai gražiai komponuojami. Ir laikosi gerai. Būna, net sniegas prisninga iš po sniego išlenda spalvytės“, – kalbėjo R. Ivanauskienė.

„Ne iš mados, o dėl to, kad žiemą jie nenušals ir iš tikro skoninga, gražu, graži gėlė. Ir daug kas pamėgo ją“, – sako V. Ragauskienė.

Bet pasirinkus sodinti viržius augintojai perspėja, kad jiems reikia rūgščios žemės, kitaip augalas neprigis, nuruduos. Todėl dalis pirkėjų renkasi gyvas gėles ar dirbtines. O kas nenori negyvų, siūloma kapus puošti ir rudeniniais lapais. Iš jų, pasirodo, galima pasidaryti labai gražių sausų puokščių:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Perku ant brolienės kapo viržius, o ant tėvų kapo našlaites. Sunku per žiemą išlaikyti, reikia rūgščios žemės, o jei į rūgščią žemę sodinsi šitas, paskui vasarą negali kitų gėlyčių sodinti. Sakiau, gal actu paliesiu ir tada bus gerai.“

„Kas turi išmonę, kas turi geras rankas, kas sugeba pasidaro va tokius vainikėlius, gėlytes, puokštytes. Kas neturi pinigėlių gali nunešti net tokius dalykus į kapelius.“

„Anksčiau kažkaip vien tik iš gyvų darydavom, tų dirbtinių labai retai kas, o dabar nebeprašo. Nori, kad ir lapai į natūralumą neštų, ir ta pati gėlė natūralesnė būtų. Nebenori visai pigių“, – pasakoja puokščių kūrėja Giedrė Jankauskienė.

Dirbtinių puokščių kūrėjai pastebi, kad vis labiau populiarėja santūresnių spalvų gėlės. O baltų gėlių kompozicijas keičia juoda spalva. Tačiau kokybiškesnės puokštės ir brangesnės, jų kainos vyrauja nuo 12 – 65 eurų, pavyzdžiui, už šią kapą dengiančią puokštę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų