REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva pagal mirtingumą nuo koronaviruso yra pirma Europos Sąjungoje. Ekspertų taryba siūlo nedelsti ir jau dabar nuo Covid-19 pradėti skiepyti septyniasdešimtmečius ir vyresnio amžiaus gyventojus, mat jiems rizika mirti, užsikrėtus koronavirusu, didžiulė. O Anykščiuose keliasdešimt „SPA Vilniaus“ darbuotojų jau pasiskiepijo nuo koronaviruso, nors dėl karantino apribojimų ši įstaiga ir neveikia.

Lietuva pagal mirtingumą nuo koronaviruso yra pirma Europos Sąjungoje. Ekspertų taryba siūlo nedelsti ir jau dabar nuo Covid-19 pradėti skiepyti septyniasdešimtmečius ir vyresnio amžiaus gyventojus, mat jiems rizika mirti, užsikrėtus koronavirusu, didžiulė. O Anykščiuose keliasdešimt „SPA Vilniaus“ darbuotojų jau pasiskiepijo nuo koronaviruso, nors dėl karantino apribojimų ši įstaiga ir neveikia.

REKLAMA

Ne tik globos įstaigų gyventojai, bet ir visi septyniasdešimties ir vyresnio amžiaus žmonės, pasak ekspertų, jau dabar turėtų būti skiepijami nuo koronaviruso. Mat jiems rizika numirti nuo Covid-19 yra didžiulė – daugelis tokio amžiaus žmonių turi visą puokštę gretutinių ligų – širdies ir kraujagyslių problemų, cukrinį diabetą.

„Viena didžiausių rizikų susirgus Covid-19 yra amžius. Jeigu yra 80 metų ir daugiau, jo rizika mirti susirgus Covid-19 infekcija yra 20 kartų didesnė nei penkiasdešimtmečio. Jeigu asmuo tarp 70 ir 80 metų, tai rizika viršija 6 kartus“, – sako Asmens sveikatos priežiūros įstaigų grupės vadovas Laimonas Griškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Lietuvoje yra daugiau kaip 400 tūkstančių 70 ir vyresnio amžiaus žmonių. Tiesa, kai kurie jų koronavirusu jau persirgo. Pasak ekspertų, pasiskiepyti nuo Covid-19 tokie žmonės galėtų poliklinikose. O pas kai kuriuos sunkiai sergančius asmenis skiepyti gydytojai vyktų į namus.

REKLAMA

Pasak sveikatos apsaugos ministerijos, 70 ir vyresnio amžiaus gyventojai skiepų nuo koronaviruso galėtų tikėtis jau vasario mėnesį. Tiesa, ekspertai siūlo tokius asmenis nuo Covid-19 skiepyti jau dabar paraleliai kartu su slaugos ir globos įstaigų globotiniais. Sveikatos apsaugos ministerija siūlo laukti kitos savaitės, kai atkeliaus nauja vakcinų partija – daugiau kaip 20 tūkstančių.

„Vakar vakare tos naujos rekomendacijos tik atsirado, jos buvo apsvarstytos, mes jas įsivertinsime, nes kita partija atvyksta jau kitą savaitę, įvertinę atnaujintus vakcinavimo pasiūlymus ekspertų tarybos peržiūrėsime ir galbūt eilę“, – pasakoja viceministrė Živilė Simonaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų taryba jau dabar rekomenduoja skiepyti ir autoimuninėmis, onkologinėmis ligomis sergančius pacientus, kuriems taikoma chemoterapija, radioterapija ar imunosupresinis gydymas. Dalis tokių pacientų jau yra vakcinuojami, kiti dar laukia savo eilės. O iškart po jų skiepą galėtų gauti ir pradinių ugdymo įstaigų ar darželių darbuotojai.

„Čia jau būtų tas pirmas žingsnis į atsidarymą. Žinome, kad namie su mažais vaikais, kurie mokosi, yra iššūkis, tai juos išleisti ir tarp mokytojų yra vyresnio amžiaus žmonių“, – teigia virusologė Ingrida Olendraitė.

O valstiečiai dėl skiepų skandalo į Seimą ant kilimėlio išsikvietė sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį. Tiesa, pastarasis į posėdį pasijungė nuotoliniu būdu ir sulaukė ne vieno aštraus klausimo ne tik iš buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, bet ir buvusio premjero Sauliaus Skvernelio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ar yra planas, kur jūs labai aiškiai galėtumėte pasakyti, kad prasidės vakcinacija žmonių virš 70 metų? Ne, pacientų, ne klientų, ne medikų?“, – klausia Seimo narys Saulius Skvernelis.

„Mes manome, kad čia šeimos gydytojai bus arti šitų žmonių senyvų, kurie mums turėtų padėti“, – sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Ir du paprasti palinkėjimai – jūs daug ko nerandate ministerijoje. Yra Aurelijus Veryga, jūs gal galite video konferencijos būdu išsiaiškinti, iš kokio stalčiaus kokį dokumentą paimti“, – pasakoja S. Skvernelis.

„Ačiū už palinkėjimus, nes tikrai su gerbiamu Aurelijumi palaikome tą ryšį dar kai nebuvau legalizuotas“, – teigia A. Dulkys.

REKLAMA

Tiesa, ministras aiškinosi ir dėl koronaviruso skiepų. Mat Anykščiuose šešiasdiešimt ,,SPA Vilnius“ darbuotojų paskiepyti nuo Covid-19, nors ši įstaiga šiuo metu ir nevykdo veiklos dėl karantino apribojimų. Dulkys pažeidimų nemato, mat prieš tai paskiepytos visos rizikos grupės, po jų skiepų sulaukė ir SPA darbuotojai.

„Žinau, kad SPA Vilnius, Anykščiai tikrai tokią licenciją turi ir skiepijosi, taip kad viskas tvarkoje“, – kalbėjo A. Dulkys.

Tiesa, sveikatos apsaugos ministro Dulkio atsakymais apie skiepų eiliškumą ar šeštąją vakcinos dozę Seimo narys Aurelijus Veryga patenkintas neliko ir įvertino jo darbą.

„Tai pusę velnio, sakykim, bet kai kurie dalykai, kuriuos aš išgirdau, tikrai mane neramina“, – sako A. Veryga.

REKLAMA

O statistika Lietuvoje išties prasta – naujausiais duomenimis, Lietuva pagal mirtingumą nuo koronaviruso Europos Sąjungoje yra pirmoje vietoje.

Dviejų savaičių mirtingumo rodiklis 100 tūkstančių gyventojų siekia kone 345 atvejus. Dar šiandien Vyriausybės valandoje Seime premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad gyventojų judėjimo ribojimas tarp savivaldybių išliks ir toliau, mat šis duoda teigiamų rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų