REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kurorto simbolio atstatymui prireikė 4 milijonų eurų bei pusšimčio architektų ir restauratorių. Pasak palangiškių darbas pavyko. Šiandien jie mato tokį Kurhauzą, kokį atsimeną iš savo jaunystės. Kviečiame ir jus pasižvalgyti po XIX a. pavyzdžiu atkurtas sales bei kambarius.

Kurorto simbolio atstatymui prireikė 4 milijonų eurų bei pusšimčio architektų ir restauratorių. Pasak palangiškių darbas pavyko. Šiandien jie mato tokį Kurhauzą, kokį atsimeną iš savo jaunystės. Kviečiame ir jus pasižvalgyti po XIX a. pavyzdžiu atkurtas sales bei kambarius.

REKLAMA

Prie legendinio Palangos Kurhauzo darbininkai tvarko paskutinius štrichus. Jau šeštadienį visiems kurorto gyventojams ir dažnam kitų miestų bei miestelių gyventojams žinomas statinys atvers duris. Kurhauzas buvo padegtas 2002-asiais metais ir medinė jo dalis supleškėjo iki pamatų, o mūrinė smarkiai nukentėjo. Tačiau dėl teisinių niuansų ir lėšų paieškos mūrinės dalies restauracija prasidėjo tik 2012-aisiais, o į medinę dalį restauratoriai kibo 2017-aisiais. 

„Gėlytę pavyko išsaugoti, išlaikyti ir pagal ją restauratoriai padarė šitą kopiją. Radau tiesiog čia, voliojosi objekte, pakėliau, dar kažkaip tai tikėdamasi, kad kažkada grįš į savo vietą ir tas interjeras bus atkurtas“, – sako architektė Laima Šliogerienė.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejingų palangiškių išsaugotos Kurhauzo detalės padėjo restauratoriams atkurti ir kitas ištaigingos salės puošmenas.

REKLAMA

„Taip pat buvo išsaugotos šios detalės. Čia jau ne mano išsaugotos, bet labai pagelbėjo. Kadangi čia yra net ąžuolas, gilės, čia to neįmanoma būtų vien iš brėžinio, kai neturi tikro“, – pasakoja L. Šliogerienė.

Vis dėlto, tokių autentiškų detalių likučių po gaisro išliko vos keletas. Tad 40 architektų bei restauratorių turėjo gerai paplušėti, kol atkūrė Kurhauzą tokį, koks buvo iki gaisro. Pastato mūrinės ir medinės dalies atstatymas bei restauravimas Palangos ir šalies biudžetui atsiejo apie 4 milijonus eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tik skirtumas tas, kad kai sudegė prieš 18 metų ar sukurtą prieš beveik 150 metų, tai žinoma dabar kitos medžiagos, jų kitos savybės, tiek gaisro požiūriu, tiek ilgaamžiškumu, ties vizualiniu tai yra geriau“, – teigia restauratorius Aldas Kliukas.

Kurhauzas – kurorto namas. Pasak istorikų, jis tokiu tapo nuo pat statybų pabaigos XIX-ame amžiuje – tikru kurorto simboliu. Juozapas Tiškevičius anuomet čia įkūrė restoraną, vėliau pastatą praplėtė ir įrengė svečių namus.

„Viskas buvo daroma mūsų poilsiautojų ir mūsų, ir tuometinių poilsiautojų labui. Ta infrastruktūra kuriama suprantant, kad norint juos pasikviesti, reikia juos apgyvendinti, suteikti maitinimą ir kitas pramogas“, – kalbėjo istorikė Sigita Bagužaitė-Talačkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kurhauzo istoriją žino ir kiekvienas palangiškis. Vietiniai dalinasi prisiminimais, koks pastatas buvo iki gaisro. Dažnam jis asocijuojasi su jaunystės šokiais, linksmybėmis čia įkurtame restorane. Palangiškiai sako, kad Kurhauzas atgimė toks pat, koks buvo, tik dailesnis ir šviesesnis:

„Man ypač yra svarbu, nes aš dirbau iki tol, kol jis sudegė. Ten buvo biblioteka kurorto, po to ji buvo perkelta, tad bus labai įdomu užeiti į vidų ir pasižiūrėti kaip atrodo. O šiaip, taip ir buvo, tik geriau dabar.“

„Aš prisimenu, kaip jis degė. Mačiau nuotraukas ir pats jų turiu. Gaila buvo labai. Prisiminimai jaunystės, šokiai būdavo Kurhauze vyresnių tokių vasarą, restoranas kažkada buvo.“

Panašu, kad palangiškiai bei miesto svečiai Kurhauze galės ne tik vėl šokti, o ir mėgautis spektakliais – čia įrengta teatro salė.

Na, o salėje bus galima net tuoktuvių ceremonijas rengti. Palangos valdžia pasakoja, kad jaunavedžiai jau rikiuojasi į eilę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų