REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekilnojamojo turto nuomos skelbimų platformose neretai galima aptikti itin viliojančių skelbimų: puiki kaina, patraukli vieta, skoningas įrengimas. Visgi didelė dalis tokių skelbimų toli gražu nėra tiesa, o tik sukčių būdas pasipelnyti. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad nebūtumėte apgauti?

Nekilnojamojo turto nuomos skelbimų platformose neretai galima aptikti itin viliojančių skelbimų: puiki kaina, patraukli vieta, skoningas įrengimas. Visgi didelė dalis tokių skelbimų toli gražu nėra tiesa, o tik sukčių būdas pasipelnyti. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad nebūtumėte apgauti?

REKLAMA

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu galima aptikti ne vieną žmonių pranešimą apie netikrus nuomos skelbimus.

Štai vienas vaikinas atkreipė dėmesį, kad daugelio skirtingų butų nuomos skelbimų aprašai yra beveik identiški. Įtarimų kelia ir nurodyta kaina – 300 eurų už dviejų kambarių butą, kurio bendras plotas 59 kv. metrai. Nurodyta buto lokacija skelbime – Vilniaus senamiestyje esanti Vokiečių gatvė.

Šiuo metu skelbimų portaluose skelbiamų dviejų kambarių butų nuomos kaina Vokiečių gatvėje prasideda nuo 490 eurų, taigi siūlomo buto nuoma yra mažiausiai 190 eurų žemiau įprastos rinkos kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas vyras reaguodamas į pranešimą patvirtino, kad tai tikrai netikras skelbimas ir pasidalijo nuomos platformos booking.com nuoroda, kurioje galima pamatyti tas pačias buto nuotraukas. Esminis skirtumas – butas yra ne Vilniuje, o Rumunijos kurorte Mamaja.

REKLAMA

Žmonės taip pat pastebi, kad panašių skelbimų teko matyti ir anksčiau:

„Buto Stiklių gatvėje aprašymas buvo lygiai toks pats, susisiekus meluoja, kad yra Italijoje ir dėl koronaviruso negali aprodyti buto“, – savo patirtimi dalijasi moteris.

„Čia tas pats asmuo gal dešimt skelbimų įkėlęs yra. Skelbimai prasideda dažniausiai taip pat ir minima, kad yra DVD + HIFI“, – rašo kitas vaikinas.

Skelbimus blokuoja

Skelbimų portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė teigia, kad netikrų skelbimų tikrai pasitaiko, tačiau skelbimai yra prižiūrimi ir pastebėjus apgaulingą skelbimą jis yra blokuojamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Portale taip pat yra integruota funkcija „Blogas skelbimas“/ „Pranešti apie netinkamą“, kurią portalo lankytojai aktyviai naudoja ir gali pranešti, pastebėję netikslumų.

Kasdien peržiūrime gautus pranešimus dėl galimai neteisingos publikuojamos informacijos ir skelbimus arba blokuojame, arba patiksliname, arba kreipiamės į skelbimo autorių, kad jis duomenis patikslintų“, – aiškina V. Steponavičiūtė.

Ji pabrėžia, kad žmonėms visuomet rekomenduojama pirmiausia apžiūrėti būstą ir įsitikinti, kad siūlomas būstas yra toks, koks reklamuojamas; įsitikinti, kad bendraujama su būstą nuomoti galinčiu asmeniu; nemokėti užstato ar rezervacijos mokesčio, neapžiūrėjus būsto; apžiūrėjus ir ketinant nuomotis, pasirašant sutartį, galima prašyti parodyti nuosavybės teisę patvirtinantį dokumentą, taip pat asmens dokumentą, o mokant pinigus – pasirašyti sutartį ar kitą mokėjimo patvirtinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Butų nuomos skelbimuose taip pat esame įdėję įspėjamąjį rekomendacinio pobūdžio tekstą, kad portalo lankytojai būtų budrūs ir neapžiūrėję būsto nemokėtų rezervacijos ar kitų mokesčių.

Taip pat bendradarbiaujame su teisėsaugos institucijomis ir pateikiame visą turimą ir su apgaulingu skelbimu susijusią informaciją“, – sako V. Steponavičiūtė.

Bendrovės „Vertikali medija“, valdančios skelbimų portalą domoplius.lt, vadovas Evaldas Narbuntovičius pasakoja, kad portalą domoplius.lt administruojantys darbuotojai peržiūri didelį skaičių skelbimų ir bando identifikuoti netikrus.

„Dažniausiai netikruose skelbimuose būna nurodyta gerokai, apie 30 procentų, mažesnė nei rinkos kaina, taip pat yra aibė kitų kriterijų. Tokie skelbimai peržiūrimi kiekvieną rytą ir blokuojami.

REKLAMA

Kad skelbimas galimai netikras, taip pat praneša ir vartotojai, jie praneša, kai prašo avanso ar net pasirašo netikrą nuomos sutartį, nuotoliniu būdu, nes tariamas nuomotojas yra išvykęs“, – apie tai, kokia detalė išduoda galimus sukčius, pasakoja E. Narbuntovičius.

Kadangi „Vertikali linija“ valdo ir automobilių skelbimų portalą autogidas.lt, E. Narbuntovičius pastebi, kad tokia problema egzistuoja ne tik su netikrais nuomos skelbimais, bet ir automobilių.

„Mes pastoviai edukuojame savo vartotojus ir noriu visus paraginti nevesti avanso už automobilį ar butą jo gyvai nemačius, nepasirašius preliminarios sutarties. Apie tokius skelbimus mus informuoti. Mes juos patikrinsime ir blokuosime“, – sako „Vertikali linija“ vadovas.

REKLAMA

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis pasakoja, kad nors atskiros tokių apgaulių statistikos nėra, tokių sukčiavimo atvejų, kai nukenčia žmonės, pasitaiko.

„Siūlome pasirašinėti nuomos sutartis, nepervedinėti pinigų iš anksto, nemačius nuomojamo buto, arba avansui palikti nedidelę pinigų sumą“, – pataria R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų