REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltieji rūmai šeštadienį paskelbė, kad Hamza bin Ladenas, velionio „al Qaeda“ lyderio sūnus, vaidinęs vis svarbesnį vaidmenį šioje teroristinėje organizacijoje, buvo nukautas per JAV kontrteroristinę operaciją Afganistano ir Pakistano regione.

Baltieji rūmai šeštadienį paskelbė, kad Hamza bin Ladenas, velionio „al Qaeda“ lyderio sūnus, vaidinęs vis svarbesnį vaidmenį šioje teroristinėje organizacijoje, buvo nukautas per JAV kontrteroristinę operaciją Afganistano ir Pakistano regione.

REKLAMA

Prezidento Donaldo Trumpo vardu paskelbtame trumpame pareiškime daugiau detalių nepateikiama, todėl neaišku, kada H. bin Ladenas buvo nukautas ar kaip JAV patvirtino jo žūties faktą.

JAV pareigūnai yra sakę, jog yra požymių, kad minėtą operaciją įvykdė CŽV, o ne amerikiečių kariškiai. CŽV atsisakė komentuoti, ar yra su tuo susijusi.

Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad H. bin Ladeno žūtis „pakerta svarbią operatyvinę grupuotės veiklą“. Nurodoma, kad O. bin Ladeno sūnus „buvo atsakingas už planavimą ir bendravimą su įvairiomis teroristinėmis grupėmis“.

JAV pareigūnai, kurie nenorėjo skelbti savo pavardžių, remdamiesi žvalgybos pranešimais šią vasarą reiškė įtarimus, kad H. bin Ladenas yra negyvas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis rugpjūčio pabaigoje, regis, patvirtino H. bin Ladeno žūties faktą.

„Aš taip supratau“, – sakė M. Esperis interviu televizijai „Fox News“ paklaustas, ar Hamza bin Ladenas yra negyvas.

REKLAMA

„Detalių aš nežinau. Net jeigu žinočiau, nežinau, kiek jų galėčiau atskleisti jums“, – tuomet pridūrė jis.

Rugpjūčio pradžioje JAV žiniasklaida, cituodama JAV žvalgybos pareigūnus, pranešė, kad H. bin Ladenas žuvo kažkuriuo metu per pastaruosius dvejus metus – per operaciją, prie kurios prisidėjo Jungtinės Valstijos.

Tačiau D. Trumpas ir kiti aukšto rango pareigūnai tuomet atsisakė viešai patvirtinti arba paneigti šiuos pranešimus.

15-asis iš 20 O. bin Ladeno vaikų, kurį jam pagimdė trečioji žmona Hamza ir kuriam dabar turėjo būti maždaug 30 metų, „iškilo kaip „al Qaeda“ tinklo“ lyderis, vasario mėnesį skelbė JAV Valstybės departamentas, pasiūlydamas 1 mln. dolerių (0,9 mln. eurų) premiją už jo galvą.

REKLAMA
REKLAMA

Hamza bin Ladenas, kartais vadintas „džihado kronprincu“, yra paskelbęs garso ir vaizdo pranešimų, kuriuose raginama rengti atakas prieš Jungtines Valstijas ir kitas šalis, ypač keršijant už jo tėvo žūtį per 2011 metų gegužę Pakistane surengtą JAV pajėgų reidą.

Jis padėjo suburti naują kovotojų kartą „al Qaeda“ ekstremistų tinkle, organizavusiame 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykdytus pražūtingus teroro išpuolius prieš Jungtines Valstijas, per kuriuos žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

Po O. bin Ladeno žūties 2011 metais šios grupuotės žinomumas sumažėjo, o pagrindine radikalia islamistų jėga tapo džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Vis dėlto tebegyvuojančios „al Qaeda“ atšakos ir susijusios džihadistų grupuotės Afganistane, Jemene, Sirijoje ir kitur pabrėžia, kad šis Aymano al Zawahiri (Aimano Zavahirio) vadovaujamas tinklas išsaugojo dalį savo potencialo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų