REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Saulius Skvernelis (Irmantas Gelūnas/Fotobankas)

Vos užsidarius rinkiminėms apylinkėms kandidatas į prezidentus Saulius Skvernelis štabe Karolinos viešbutyje būriui savo rėmėjų tarė padėkos žodį ir pasiūlė laukti rezultatų, nes dabar „jau nieko negalime pakeisti“. Jis patikino, kad jei nelaimės – atsistatydins. Bėgant vakarui nuotaika S. Skvernelio štabe ėmė blogėti. S. Skverneliui nukritus iš antros į trečią vietą nuotaika štabe tapo visiškai liūdna, o į štabą užsukus Ingridos Šimonytės atstovams su gėlėmis S. Skvernelio štabo vadovas Vytautas Bakas ne išsyk sureagavo į pasveikinimą. 

21

Vos užsidarius rinkiminėms apylinkėms kandidatas į prezidentus Saulius Skvernelis štabe Karolinos viešbutyje būriui savo rėmėjų tarė padėkos žodį ir pasiūlė laukti rezultatų, nes dabar „jau nieko negalime pakeisti“. Jis patikino, kad jei nelaimės – atsistatydins. Bėgant vakarui nuotaika S. Skvernelio štabe ėmė blogėti. S. Skverneliui nukritus iš antros į trečią vietą nuotaika štabe tapo visiškai liūdna, o į štabą užsukus Ingridos Šimonytės atstovams su gėlėmis S. Skvernelio štabo vadovas Vytautas Bakas ne išsyk sureagavo į pasveikinimą. 

REKLAMA

01:05 val. Premjeras dar vakaro pradžioje pasakė: „Jeigu šiandien mes prapilsime, ar aš prapilsiu, nepateksime į antrąjį turą, aš tikrai liepos 12 dieną pateiksiu atsistatydinimo pareiškimą“, – sakė premjeras.

Gerokai po vidurnakčio į štabą grįžęs S. Skvernelis buvo pasitiktas plojimais, muzika ir gėlėmis. Vėliau jis savo rėmėjams pasakė kalbą. Tikino, kad jam nėra apmaudu.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas su žurnalistais jis sakė, kad savo žodžių dėl galimo atsistatydinimo neatsiims. „Nekalbėkime šį vakarą apie tai, kas ką bandys ir kalbės, aš sprendimą priėmiau ir nebenoriu kalbėti apie kažkokius kitokius variantus“, – sakė premjeras ir kandidatas į prezidentus.

REKLAMA

Jis tikino, kad ateityje gali būti įvairių valdžios valdžios variantų: priešlaikiniai rinkimai, mažumos vyriausybė arba šios daugumos vyriausybė. „Ši dauguma arba ši partija gali būti ta, kuri bus daugumoje“, – sakė premjeras, tikindamas, kad nenorėtų svarstyti, kokie galėtų būti kandidatai į premjerus. Jis aiškino, kad palaikytų Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į premjerus, tą patį prieš tai sakė ir Ramūnas Karbauskis.

S. Skvernelis taip pat sakė, kad dar negalvojo už kurį kandidatą balsuos antrame prezidento rinkimų ture. „Aš negalvojau dar, galvojau, kad aš pats geriausias prezidentas būčiau, bet pasirodo ne“, – sakė S. Skvernelis, juokdamasis patikinęs, kad po penkių metų gali mėginti dar kartą tapti prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė, kad iki pergalės greičiausiai pritrūko poros savaičių, nes buvo startuota gana vėlai, pripažino, kad gal buvo padaryta ir klaidų.

„Matyt reikės pažiūrėti, išanalizuoti, padaryti išvadas“, – sakė kandidatas į prezidentus, tikindamas, kad tikėjosi būti antrame ture.  S. Skvernelis patikino, kad planuoja likti politikoje ir būti aktyviu seimo nariu.

Karbauskis nesuprato, kodėl Skvernelis nelaimėjo 

00:26 val. Valstiečių partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis nesudeda ginklų, po vidurnakčio atvykęs į štabą jis pareiškė, kad jei Europos Parlamento (EP) rinkimai bus itin geri jis asmeniškai kalbins premjerą likti poste. Kitu atveju valstiečiai trauksis iš valdančiosios daugumos ir palaikys konservatorių formuojamą mažumos vyriausybę, bet tik tokiu atveju, jei G. Landsbergis taps premjeru. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes savo žodžio laikysimės. Po dviejų savaičių laukia dar vieni rinkimai, konservatoriai teigia, kad surinko apie 50 proc. balsų, jei taip yra, tai jie turi tokį didelį palaikymą tautos ir turės imtis atsakomybės“, – sakė R. Karbauskis. Jis tikino, kad jei laimės EP rinkimuose daugiausiai balsų, „svarstys ką daryti toliau“.

„Mes visi kartu ir ponas Skvernelis svarstysime kartu, jei mes surinksime daugumą balsų, apie tai, kaip dirbti daugumoje. Ar palaikyti kažkokį kitą premjerą. Mes esame viena komanda ir niekada vieni kitų neišduosime ir niekada to nedarėme per visus tuos du su pusę metų. Tegul nesitiki kas nors, kad mes pradėsime vieni prieš kitus veikti“, – aiškino R. Karbauskis, jis tikino, kad valdžia valstiečiams niekada nebuvo savitikslis dalykas.

REKLAMA

„Konservatorių situacija dabar yra tokia, jie gauna šansą padaryti tai, ką nori, bet jie nežino, kaip tai išnaudoti. Jie svajojo apie išankstiniai rinkimus, bet dabar nenori, mes sakome imkite valdžią, tauta taip nusprendė – nenori. Aš nesuprantu, ko jie nori“, – sakė valstiečių lyderis, kalbėdamas apie tai, kad priešlaikiniai rinkimai labai realus variantas.

„Mes visi kartu kalbėsimės, nes pirmas klausimas, kuris buvo keliamas, tai pasitikėjimas valdžia. Jei yra kokia priežastis, kodėl mūsų kandidatas nepateko į antrą turą, aš to nesuprantu, nes jis yra premjeras. Kažkam nepatiko kažkas premjere asmeniškai, o ne jo vykdomi darbai, tai EP rinkimai ta proga, kai visuomenė gali parodyti, kad pasitiki valstiečiais ir tada aš mėginsiu pats įkalbinėti S. Skvernelį likti premjeru“, – sakė R. Karbauskis. Jis tikino, kad prezidento rinkimų antrame ture balsuos, bet biuletenį sugadins.

REKLAMA

Bakas prisiima atsakomybę 

00:05 val. S. Skvernelio štabo vadovas V. Bakas pareiškė prisiimantis atsakomybę už nesėkmę, nors tikina, kad jis ir jo komanda padarė viską, ką galėjo. I. Šimonytės atstovams, atvykusiems su gėlėmis, jis linkėjo „atsiriboti nuo interesų, kurie galėtų trukdyti“.

„Būčiau linkęs palaukti galutinių rinkimų rezultatų, bet jau taip atsitiko, manyčiau, kad S. Skvernelis gavo daugiau žmonių balsų nei 2016 metais, kai buvo partijos populiarumo pikas. S. Skvernelis iš šios kampanijos išėjo sustiprėjęs ir padaręs vieną žingsnį į priekį. Politika nesibaigia rinkimais“, – sakė V. Bakas.

Jis patikino, kad premjeras vistiek trauksis iš posto, nes "sąžininga leisti formuoti daugumą tiems, kuriems išreikštas pasitikėjimas". Jis sakė manantis, kad premjeras trauksis net tuo atveju, jei rinkimų į EP rezultatai bus geri. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Širinskienė pripažino pralaimėjimą 

23:40 val. 

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė ir įtakinga valstiečių partijos narė Agnė Širinskiėnė pripažino, kad rezultatai rodo, jog S.Skvernelis galimai pralaimėjo, bet ji nebuvo tikra ar valstiečiai tikrai trauksis į opoziciją, nes esą dar reikia palaukti Europos Parlamento rinkimų ir tada spręsti.

„Manyčiau, kad matant rezultatus galima daryti tokią prielaidą, kad gerbiamas S. Skvernelis užims trečią garbingą vietą. Tokia tendencija yra matoma, kada plaukia miesto rezultatai. Premjeras pasakė savo vertinimus, kiek aš jį žinau jis nėra tas, kuris švaistosi savo žodžiais. Premjeras kalbėjo apie liepos vidurį, frakcija planuoja ir vertins dvejus rinkimus. Manau, kad mes lauksime  EP rinkimų, jei jie išties bus nesėkmingi ir mes suprasime žmonių ženklą, kad pasitikėjimo valdančiąją dauguma nėra – mes tesėsime pažadus. Aš sunkiai įsivaizduoju kokią kitą situaciją. Jei laimėtume, sėdėtume ir diskutuotume, premjero nuomonę žinome, sunkiai įsivaizduoju, kad jis keistų savo nuomonę“, – sakė A. Širinskienė.

REKLAMA

23:05 val. Rezultatui tarp S. Skvernelio, kuris yra antroje vietoje ir Ingridos Šimonytės, kuri visą rinkimų vakarą jį vijosi, mažėjant, nuotaika S. Skvernelio štabe pamažu bjūra, nors politikai atsisako komentuoti situaciją, kol nebus aiškūs galutiniai rezultatai. Premjero štabe žmonių sumažėjo, bet čia dar yra keli ministrai, patarėjai ir būrys bendraminčių. 

Trauksis jei pralaimės

„Prieš penkis metus aš dar buvau ministras, paskui premjeras, dabar kandidatas. Lenkiu galvą“, – sakė S. Skvernelis.

Jis dėkojo susirinkusiems ir prasitarė, kad pavyko daug pamatyti, patirti ir sutikti ne tik gero linkinčių, bet pripažino padarytą pažangą ir žmonės su kuriais „galima kalnus nuversti“.

REKLAMA

20:30 val. Kiek vėliau S. Skvernelis susirinkusiems žurnalistams patvirtino, kad pralaimėjimu laikys nepatekimą į antrą turą. „Bet kokiu atveju Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus arba atsistatydinti, atsistatydinti ji turės dviem atvejais, jei aš tapčiau prezidentu arba, jei aš siekčiau nebevadovauti Vyriausybei. Tai nutiktų tą dieną, kaip numato įstatymai. Visi manau puikiai supranta, kad politikas be pasitikėjimo..labai sunku būtų toliau kalbėti žinant kokia yra situacija Seime su trapia dauguma, kada tu išeini. dabar jaučiu ir jaučiau stovinčius žmones už nugaros ir tie sprendimai, kurie buvo sunkūs. Gavome ir per galvą ir ne tik per galvą, atvanojo keletą ministrų ir mane, visko buvo, bet tada jautei, kad darai, keičiasi situacija. Visko buvo. jei žmonės pasakys, kad na ne, jums nelabai pavyko, tai natūralu, kad naujas šalies vadovas turės unikalią galimybė parodyti telkimą, lyderystę ir suformuoti naują Vyriausybę“, – sakė S. Skvernelis. Jis patikino, kad atsistatydintų vasarą, o ne ryt, nes nenori įnešti sumaišties, viską darytų pagal įstatymo raidę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis patikino, kad antrame ture norėtų susikauti su Arvydu Juozaičiu. „Visko gali būti, pas mus būna dažnai rinkimų, kuriuose sako wow, visi devyni turėjo vienodus šansus, tai buvo vienoda galimybė ir demokratijos principas, kad bet kas gali siekti šios pozicijos ir pasiekti“, – sakė S. Skvernelis.

Karbauskis kaltina konservatorius ir kartos referendumą

21:30 val. Valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė tikintis, kad „laimės tas“. Kiek vėliau R. Karbauskis džiaugėsi rinkėjų aktyvumu, sakė, kad „Mažiau nei 40 proc. yra palanku konservatoriams, bet daugiau nei 40 proc. jau nėra palanku. Juokas juokais, bet rinkimai yra asmenybės, bet turėjo paramą. Tarkime I. Šimonytė turėjo ir liberalų paramą, o liberalų rinkėjas yra kitoks nei konservatorių. Jie kai blogas neateina, o konservatoriai dažniausiai ateina. Tai šiandien buvo nuostabus oras rinkimams, svarbu, kad žmonės atėjo ir jų atėjo nemažai“, – aiškino R. Karbauskis.

REKLAMA

Kalbėdamas apie galimus rezultatus jis sakė manantis, kad į antrą turą išeis S. Skvernelis ir „kuris nors iš konservatorių kandidatų“. Jis taip pat piktinosi, kad jei referendumas dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo nepavyks, tai, matyt, bus galima kaltinti konservatorius, nes šie ragino neimti balsavimo biuletenių dėl šio referendumo.

„Dabar jie bandydami agituoti neimti biuletenių gali būti, kad sužlugdė šį referendumą“, – sakė R. Karbauskis.

Jis tikino, kad dėl dvigubos pilietybės referendumo rezultatų pasiekti sunku, kai referendumas vyksta vieną dieną, todėl „mes tai laikėme labai rimtu argumentu Konstituciniam teismui ir mes Seimas kreipsimės į Konstitucinį teismą klausdami ar negalima šitame straipsnyje pakeisti reikalavimą ir tada tą klausimą kelti kitam referendumui, gal Seimo ar prezidento rinkimuose, dar kartą, bet su kitu reikalavimu, ne 50 proc. o 30 proc. Lietuvos gyventojų“, – kalbėjo valstiečių lyderis. Taip valstiečiai darys tuo atveju, jei dauguma pasakys taip, bet neužteks dalyvavusiųjų skaičiaus referendume.

REKLAMA

Jis taip pat pakartojo, kad: „Jei žmonės pasitikės dirbsime toliau, jei palaikymo neturėsime laikysimės duoto žodžio, stengsimės jo nelaužyti“, – sakė R. Karbauskis. 

Seimo pirmininkas netiki Skverneliu 

21:50 val. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis netiki, kad premjeras ir kandidatas į prezidentus S. Skvernelis trauksis iš posto, jis mano, kad taip sakydamas pastarasis pasikarščiavo. „Vertinu blaiviai, emocijos veikia jis taip sako, jam pareiga tokia, kad liepos 12 jis turės grąžinti įgaliojimus. Labai tikiuosi, kad jis bus prezidentas, bet jei ne jis bus prezidentu tai naujasis prezidentas turėtų paprašyti tęsti S. Skvernelio Vyriausybės darbą ir taip užtikrinti tęstinumą. Aš jo asmeniškai prašyčiau, kad jis tęstų, nes tai veiklos tęstinumas. Mes turime kalbėti apie ramybę valstybėje“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis mano, kad jo, kaip Seimo pirmininko pozicija nesikeis, jei valstiečiai nutars pasitraukti į opoziciją. 

Kirkilas ilgisi Brazausko

Štabe viešintis Gediminas Kirkilas sakė, prezidentinė institucija tapo antivyriausybine.

„Jei prezidentas, seimas, Vyriausybė dirbs kartu bus ir Lietuvos balsas girdimas. O dabar paimkime bet kurį klausimą, ar mes visi žinom, ką ten valstybės vadovė? Ar ji derina su Vyriausybe? Aš tikiuosi, kad mes grįšime prie Brazausko tradicijos, kai visos institucijos dirba valstybės naudai“, – sakė socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas.

Vytautas Bakas vos prasidėjus rinkimų vakarui dėkojo savanoriams ir sakė, kad visi tik pajuto kampanijos skonį. Jis aiškino, kad kampanija nebuvo sunki, nes reikėjo S. Skvernelį parodyti tokį, koks jis yra.

Tiesa, V. Bakas tikino, kad politika premjerui ir kandidatui į prezidentus nėra komforto zona.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų