REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
68
Greitoji medicinos pagalba (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

 Kartais prastą savijautą galima pataisyti gerai išsimiegojus, ramiai pagulėjus vonioje ar suvalgius dubenėlį karštos vištienos sriubos. Tačiau to ne visada pakanka ir kai kurie nemalonūs simptomai ne visada pagydomi paprasčiausiais vaistais, poilsiu ir kitais įprastais dalykais.

68

 Kartais prastą savijautą galima pataisyti gerai išsimiegojus, ramiai pagulėjus vonioje ar suvalgius dubenėlį karštos vištienos sriubos. Tačiau to ne visada pakanka ir kai kurie nemalonūs simptomai ne visada pagydomi paprasčiausiais vaistais, poilsiu ir kitais įprastais dalykais.

REKLAMA

Portalas womenshealthmag.com pateikia ilgą sąrašą simptomų, apie kuriuos reikėtų kuo skubiau pranešti savo šeimos gydytojui.

Jums reikia naujų akinių

Gali būti, kad tiesiog suprastėjo arba pagerėjo regėjimas ir jums reikia stipresnių arba silpnesnių akinių lęšių. Tai labai dažnai nutinka žmogui senstant, tačiau jei vaizdas ėmė lietis dėl nepaaiškinamų priežasčių, tai vienas iš diabeto simptomų. Padidėjus cukraus kiekiui kraujyje, akių lęšiuose ima kauptis skysčiai, neleidžiantys jums tinkamai matyti.

Nematote vienos pusės

Insultas sukelia labai daug problemų, kurios pasireiškia vienoje kūno pusėje. Ne išimtis ir regėjimo sutrikimai. Tai nereiškia, kad staiga apaksite, bet jei pastebėjote, jog nematote į vieną, pavyzdžiui, kairę pusę, reikėtų sunerimti.

REKLAMA
REKLAMA

Kraujas šlapime

Šio simptomo nepalaikykite atsitiktinėmis mėnesinėmis, kadangi kraujo požymiai šlapime ne menstruacijų metu gali pranešti apie labai pavojingą ligą – šlapimo pūslės vėžį. Nors nejaučiate jokio skausmo, šio simptomo ignoruoti taip pat nevalia.

REKLAMA

Niekaip nepraeinantis kosulys

Dažniausiai kosulį sukelia nepavojingos ligos, tokios kaip bronchitas, alergijos ar astma, tačiau jei jus jau kurį laiką kamuoja nemalonus ir niekaip nepraeinantis kosulys, jis gali būti daug rimtesnių ligų– plaučių vėžio, plaučių uždegimo ar tuberkuliozės - simptomu.

Mėgstamos kelnės staiga tapo per laisvos

Be jokių pastangų netikėtai nukritus svoriui džiūgauti nereikėtų, kadangi tai yra vienas iš daugelio rimtų ligų, tokių kaip Krono ligos, celiuliozės, opų, depresijos ar net vėžio požymys. Taip nutikus neskubėkite į parduotuvę pirkti mažesnių drabužių, o tikslią to priežastį leiskite nustatyti savo gydytojui.

REKLAMA
REKLAMA

Skauda bambą

Taip, tai tiesa. Už bambos jaučiamas skausmas dažnai siejamas su uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip Krono liga. Tiesa, kartu su bambos skausmu pajusite ir kitus nemalonius simptomus, tokius kaip viduriavimas, nuovargis ir svorio netekimas.

Pageltonavo oda ar akių obuoliai

Tai – geltos požymis. Oda ir akių obuoliai spalvą pakeičia dėl organizme susikaupusio per didelio kiekio bilirubino – geltonos medžiagos, kurią gamina kepenys ir kuri vėliau tulžies pūslėje paverčiama tulžimi.

Tamsus šlapimas ir šviesios spalvos išmatos

Jei staiga pasikeitė jūsų išmatų ir šlapimo spalva, tai taip pat gali reikšti tulžies pūslės sutrikimus. Užsikimšus tulžies kanalui netinkamai skaidomas bilirubinas, kuris pakeičia šlapimo ir išmatų spalvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ištinusios rankos ir kojos

Jei pastebėjote, jog ištino jūsų galūnės ir situacija negerėja, tai gali reikšti, jog atsirado problemų su širdies vožtuvu. Kuomet jūsų širdis negali tinkamai varinėti kraujo, diagnozuojama edema - skysčių kaupimasis organizme.

Nerimą keliančios makšties išskyros

Makšties išskyros yra normalus reiškinys, tačiau jei pastebėjote, jog jos skleidžia nemalonų kvapą, yra gerokai skystesnės, pakeitė spalvą, sunerimkite, nes tai – vienas iš gimdos kaklelio vėžio požymių. Kuomet augliai išskiria skysčius, pasirodo būtent tokios neįprastos išskyros.

Nepakeliamas žandikaulio skausmas

Žandikaulio srities skausmas, kaip ir galėjote nuspėti, siejamas su dantų problemomis ir streso sukeliamais veiksniais, tokiais kaip griežimas dantimis. Tačiau jei nerandate šio skausmo priežasties, gali būti, jog jums prasidėjo širdies smūgis. Daugelis moterų kartu su širdies smūgio metu rankų, nugaros ir krūtinės skausmais patiria ir žandikaulio.

REKLAMA

Staiga pradėjo skaudėti galvą

Bet koks galvos skausmas tikrai erzina, tačiau nemaloniausiu apibūdinamas iš niekur atsiradęs ir itin stiprus, vaistų nenumalšinamas skausmas. Jei taip galėtumėte apibūdinti savo galvos skausmą, kuo skubiau vykite į gydymo įstaigą, kadangi jūsų smegenyse galėjo prasidėti kraujavimas.

Skausmingi lytiniai santykiai

Nors skausmas sekso metu gali atsirasti dėl lubrikacijos trūkumo ar tam tikrų alerginių reakcijų, to priežastimi gali tapti ir gerokai rimtesni sveikatos sutrikimai, tokie kaip šlapimo takų infekcija, endometriozė, pienligė, lytiškai plintančios ligos ar vaginizmas – stipriai susitraukę makšties raumenys. Jei skausmas jaučiamas pačios makšties prieigose ar giliau, tikrai to neignoruokite.

REKLAMA

Jausmas, lyg norėtumėte šlapintis

Jei atrodo, jog norėtumėte šlapintis, tačiau nuėjus į tualetą gamtinių reikalų atlikti nepavyksta, tai ženklas, jog jūs tikriausiai sergate diabetu. Taip jūsų kūnas bando atsikratyti papildomo cukraus kiekio. Tiesa, erzinantis pilnos šlapimo pūslės jausmas taip pat siejamas su šlapimo takų infekcija, kurios negydant galite pakenkti šlapimo pūslei ar inkstams.

Dažnai nejaučiate pėdų ir delnų

Dažnai tirpstant galūnėms, jose atsirandant nemaloniam dirginimo pojūčiui, gali būti, kad sergate diabetu. Šis pėdose ir delnuose atsiradęs jausmas mediciniškai vadinamas neuropatija. Jis pasireiškia tuomet, kai į galūnes atiteka mažiau kraujo. Laikui bėgant tai gali labai stipriai pakenkti jūsų nervams ir pačioms kraujagyslėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stiprus skausmas pilvo šone

Sergant mėnesinėmis ir ne tik, kartais pilvo apačioje atsiranda labai stiprūs ir duriantys skausmai, kurie laikui bėgant praeina, tačiau suskaudus šoną, ypač dešinį, gali būti, jog sutriko apendicitas arba kiaušidėse atsirado cista.

Skauda pilvą, jis išsipūtęs, kaupiasi dujos

Šis trigubas reiškinys, užkariavęs jūsų organizmą, gali pranešti apie išties nemalonią ligą - kiaušidžių vėžį. Teigiama, jog tai vienas pagrindinių ankstyvų šios ligos simptomų. Jei kartu su šiais požymiais jūs dažnai šlapinatės, kamuoja užkietėję viduriai, atsirado menstruacinių pokyčių, kankina rėmuo, o sekso metu jaučiamas skausmas, nedelskite ir kuo skubiau pasirodykite savo gydytojui.

REKLAMA

Ištinusios ir skaudančios kojos

Jei ilgą laiką teko sėdėti, į apatinę kūno dalį subėgęs kraujas galėjo pradėti kimštis. Atsiradęs krešulys, dar žinomas kaip venų trombozė, didėja ir visiškai sutrikdo tekėjimą venoje ar arterijoje, dėl ko kojos ima skaudėti ir tinti.

Kraujas išmatose

Jei ant tualetinio popieriaus pastebėjote kraujo pėdsakus, nepradėkite panikuoti, kadangi tai reiškia, jog jūsų išangėje atsirado įplėšimas, kuris savaime užgyja. Tiesa, jei išmatose ryškiai matomas kraujas, metas išsitirti ar nesergate vėžiu.

Vemiate krauju

Intensyvaus vėmimo metu gali trūkti akies kraujagyslė, tačiau tas pats gali nutikti ir jūsų gerklėje. Tačiau jei skrandžio turinyje pastebėjote ryškius ir gan gausius kraujo pėdsakus, jūsų gyvybei iškilo pavojus. Kuo skubiau vykite į ligoninės priimamąjį, nes jūsų skrandyje galėjo prasidėti kraujavimas.

REKLAMA

Dingo mėnesinės

Menstruacijų ciklas ne visuomet pasikartoja kas 28 dienas, tačiau jei dėl neaiškių priežasčių mėnesinės taip ir nepasirodė, to priežastimi gali būti skydliaukės problemos, kadangi būtent šis organas reguliuoja hormonus. Tiesa, nereikėtų atmesti ir policistinio kiaušidžių sindromo galimybės, kadangi jis taip pat turi įtakos kiaušidžių funkcijai. Jei mėnesinės vėluoja, iš pradžių rekomenduojama atlikti nėštumo testą. Atminkite, kad menstruacijos dingsta ir dėl streso, ankstyvos menopauzės, netekus labai didelio kiekio svorio ar kitų lėtinių ligų.

Mėnesinių kraujyje yra krešulių

Visų moterų mėnesinės skiriasi. Vienos kraujuoja gausiai, kitos tai vos pastebi, dar kitų kraujas yra šviesios spalvos, tačiau būna atvejų, kuomet jame pasirodo ir keli krešuliai. Jei taip nutinka retkarčiais, nerimauti nereikėtų, tačiau nuolatinis didelių krešulių pasirodymas kraujyje gali būti gimdos fibroidų, nepiktybinių gimdos auglių, sutrikdančių įprastinį kraujavimą, požymiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nejaučiate vienos kūno pusės, ji susilpnėjo

Tai – vienas rimčiausių požymių, iš anksto pranešančių apie insultą. Kiekvienas smegenų pusrutulis yra atsakingas už skirtingą kūno pusę, todėl netikėtai dingus pojūčiams, susilpnėjus jūsų galūnėms, būtina kuo greičiau pasirodyti gydytojui.

Nuolatinis rėmuo

Tas deginantis jausmas krūtinėje nėra neįprastas, kadangi vien JAV bent kartą per mėnesį su rėmeniu kovoja net 60 mln. žmonių. Tiesa, jei rėmuo kankina daugiau kaip 2 kartus per savaitę, gali būti, jog jūs sergate liga, sukeliančia labai rimtas komplikacijas, opas ar net astmą.

Savaime praeinantis skausmas krūtinės srityje

Nemalonų pojūtį krūtinės srityje sukelia ne tik rėmuo, bet ir širdies smūgis. Moterys patiria kiek silpnesnius širdies smūgio simptomus, nei vyrai, todėl stebėkite save, ypač jei esate rizikos grupėje.

REKLAMA

Užkietėję viduriai

Kad ir kaip nemalonu būtų, vidurių užkietėjimas nėra labai rimta problema. Taip yra tada, kai neturite skydliaukės problemų, tai nėra vienas iš vartojamų medikamentų šalutinių poveikių. Jei užkietėję viduriai trukdo jūsų gyvenimui, nesigėdykite apie tai papasakoti savo gydytojui.

Esate labai pavargę

Ir kas gi šiais laikais nėra pavargęs? Nuovargis po audringo vakarėlio ar itin užimtos darbo savaitės yra įprasta, tačiau jei užlipus laiptais imate dusti, net ir paprasčiausias užduotis jums atlikti reikia daugiau laiko nei įprastai, kreipkitės į gydytoją ir paprašykite, kad šis padėtų išsiaiškinti jūsų nuovargio priežastį.

REKLAMA

Jus dažnai pykina

Iš pradžių išsiaiškinkite ar nesate nėščia. Jei ne, pykinimas yra siejamas su daugeliu ligų – nuo migrenos, streso iki tulžies pūslės sutrikimų, taip pat vėžio.

Arba prakaituojate, arba šąlate

Jei jūs niekada nesate patenkinta kambario temperatūra, jums būna tai per karšta, tai per šalta, metas pasitikrinti, kaip veikia jūsų skydliaukė. Padidėjusi skydliaukė pagreitina normalius organizmo procesus, dėl ko jūs imate greičiau deginti energiją ir prakaituoti. Tiesa, ji gali sukelti atvirkštinį procesą ir, sulėtinusi organizmo veiklą, neleisti jums sušilti.

Deginantis skausmas šlapinantis

Daugelis moterų žino, kad tai – vienas iš šlapimo takų ir kitų ten apačioje galinčių atsirasti infekcijų požymis, tačiau tai taip pat gali pranešti apie inkstuose atsiradusius akmenis. Deginantis jausmas atsiranda akmenims patekus į šlapimo pūslę. Tai tikrai nėra pats maloniausiais jausmas.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgstamiausi patiekalai tapo nebepatrauklūs

Dingęs apetitas siejamas su pačiais įvairiausiais sutrikimais, tačiau vienas rimčiausių – kasos vėžys. Pilvo ertmėje yra nelabai daug vietos, todėl, kai ten atsiranda auglys, jis ima spausti aplink jį esančius organus, taip pat ir skrandį. Dingęs apetitas ir dėl jo ištirpę keli kilogramai gali būti įvairių skrandžio ligų, diabeto, skydliaukės sutrikimų požymiais.

Jaučiatės išsipūtę

Tokią savijautą gali sukelti per didelis suvartojamos druskos kiekis, tačiau jei išsipūtimas pilvo srityje jus kamuoja nuolatos, metas pasirodyti gydytojui, kadangi tai gali būti vienas iš ankstyvų kasos ar kiaušidžių vėžio simptomų.

Nepavyksta sumažinti aukštos kūno temperatūros

Jei jau kurį laiką jūsų kūno temperatūra yra aukštesnė nei 38 laipsniai Celsijaus, įsitikinkite, jog nesergat šlapimo pūslės infekcija. Kuo aukštesnė kūno temperatūra, tuo didesnė šios diagnozės tikimybė. Tiesa, kūno temperatūros padidėjimas siejamas ir su įvairiomis autoimuninėmis ligomis.

Sunkiai ištveriate nugaros, šlapimo pūslės ar žarnyno skausmus

Šio skausmo kombinacija yra labai retos ligos, vadinamos arklio uodegos sindromu, požymis. Kuomet stuburo smegenų apačioje esantys nervai, sujungti su dubens organais, yra užspaudžiami, sukeliamas skausmas ir nepatogumo jausmas. Jei jums diagnozuojama ši reta liga, būtina kuo skubiau atlikti operaciją.

REKLAMA

Dideliais kiekiais slenka plaukai

Jei išsišukavus plaukus šepetyje lieka nemažas kiekis plaukų, neskubėkite pirkti plaukų augimą skatinančių priemonių. Retėjantys plaukai slepia su hormonais susijusias bėdas ar net mažakraujystę. Didelė tikimybė, jog kartu su slenkančiais plaukais jus kamuoja ir sumažėjęs energijos kiekis, pakitusi odos būklė, svoris ir mėnesinės.

Nuolatos kamuoja skausmas

Kiekvienas žmogus skausmą supranta vis kitaip, be to, tai gan neapibrėžtas simptomas, kuris gali atsirasti dėl bet kokių priežasčių. Tačiau jei jus kamuoja iš niekur atsiradęs skausmas, kurio nepavyksta numalšinti vaistais, nedelskite. Reguliarūs galvos ar krūtinės srities skausmai gali byloti apie rimtesnius sutrikimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų