REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Kaip atpažinti šlapimo takų infekciją?  (nuotr. 123rf.com)

Pastaruoju metu vis dažniau bėgate į tualetą? Nesuprantate, iš kur sklinda tas nemalonus kvapas? Gali būti, jog viso to priežastys – šlapimo takų infekcija.

7

Pastaruoju metu vis dažniau bėgate į tualetą? Nesuprantate, iš kur sklinda tas nemalonus kvapas? Gali būti, jog viso to priežastys – šlapimo takų infekcija.

REKLAMA

Nepanikuokite, kadangi tai bene dažniausiai moterims diagnozuojama infekcija, kurią išgydyti nėra sudėtinga.

Šia liga, kaip teigiama, serga kas 5-a moteris. Jei šlapimo takų infekcija gydėtės vieną kartą, didelė tikimybė, jog ji pasikartos.

Šią infekciją išgydyti padės trumpas antibiotikų kursas, tačiau, jei gydymas bus uždelstas arba liga bus diagnozuota per vėlai, ji gali išplisti į inkstus ir sukelti papildomų problemų.

Taigi, kito apsilankymo tualete metu atkreipkite dėmesį į savo šlapimą, jo keliamus pojūčius ir, pastebėjus bent vieną iš žemiau pateiktų šlapimo takų infekcijos simptomų, kreipkitės į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Šlapimas skleidžia nemalonų kvapą

Savo kvapu amoniaką primenantis šlapimas yra vienas iš pagrindinių šlapimo takų infekcijos požymių. Nemalonus šlapimo kvapas atsiranda užsikimšus šlapimtakiams, dėl ko nevisiškai pasišalina amoniakas.

REKLAMA

Tiesa, nemaloniai kvepiantis šlapimas gali būti kitų rimtų sveikatos sutrikimų simptomas. Taigi, jei nesuprantate, dėl kokių priežasčių jūsų šlapimas skleidžia itin aštrų ir nosį riečiantį kvapą, metas vizitui pas gydytoją.

Pakito šlapimo spalva

Labai dažnai kartu su šlapimo kvapu pakinta ir jo spalva. Sveiko žmogaus šlapimas turėtų būti šviesiai geltonos spalvos. Jei pažvelgus į klozetą jame išvystate tamsiai rudos ar net rožinės spalvos šlapimą, tai reiškia, jog jame yra nemažai bakterijų, galbūt net kraujo, kuris atsiranda šlapimo takuose atsiradus infekcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Tualete lankotės dažnai, tačiau ten nieko nepaliekate

Atrodo, jog jūs visuomet norėtumėte šlapintis? Tai ženklas, jog šlapimo takuose atsirado infekcija. Net jei nesišlapinate kas 10 minučių, tačiau jus kankina šis išties nemalonus pojūtis, sunerimkite.

Jei jūsų šlapimo pūslei prisipildžius apsilankote tualete, tačiau nusišlapinti nepavyksta, atsiranda deginantis jausmas arba išteka tik keli lašai, to taip pat nereikėtų ignoruoti.

Šlapinantis degina

Kalbant apie deginantį jausmą, tai dar vienas šlapimo takų infekcijos simptomas. Taip nutinka dėl bakterijų sukelto uždegimo.

Atminkite, kad deginantis jausmas makštyje yra ne vienos lytiškai plintančios ligos požymis, todėl jam atsiradus nevertėtų delsti ir kuo greičiau vykti pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skauda pilvo apačią

Šlapimo takų infekcija taip pat gali sukelti apatinės pilvo dalies skausmą, primenantį tą, kuris jus kamuoja artėjant mėnesinėms.

Daugelis moterų priešmenstruacinius pilvo skausmus supainioja su nugaros ar raumenų skausmais. Būkite atidžios. Jei pilvo srityje juntamas skausmas kasdien vis stiprėja, pakilo kūno temperatūra, gali būti, jog šlapimo takų infekcija išplito į inkstus. Jei delsite, gailėsitės ir sukelsite sau papildomas komplikacijas, todėl nedelsiant vykite į gydymo įstaigą.

Dingęs apetitas

Dingęs apetitas, pykinimas ir vėmimas yra vienas retesnių šlapimo takų infekcijos požymių. Šie simptomai taip pat praneša apie kitus sutrikimus, todėl negaiškite savo brangaus laiko ir laiku pasirūpinkite sveikata bei pasirodykite savo šeimos gydytojui.

REKLAMA

Patogios sportinės kelnės staiga ėmė nebepatikti

Jei po treniruotės ilgą laiką sėdėsite vis dar dėvėdamos prakaito prisigėrusias kelnes, sukursite puikią terpę daugintis infekcijas sukeliančioms bakterijoms. Ankstyvomis šlapimo takų infekcijos stadijomis atrodys, jog tarpukojyje paprasčiausiai sudirgo oda, tačiau laikui bėgant, net dėvėdamos mėgstamiausius ir patogiausius apatinius ar sportines kelnes, jausitės itin nepatogiai.

Prakaituotus drabužius patariama nusivilkti kuo greičiau, juos dažnai skalbti ir ilgą laiką nelaikyti sportiniame krepšyje. Taip užkirsite kelią ir kitoms infekcijoms, pavyzdžiui, pienligei ar bakterinei vaginozei.

Nekamuoja jokie simptomai

Labai retai, tačiau taip būna, jog šlapimo takų infekcija nesukelia jokių arba vos pastebimus simptomus. Štai kodėl labai svarbu, kad moterys pas savo gydytoją lankytųsi reguliariai. Taip ne tik užbėgsite ligai už akių, bet ir išvengsite rimtesnių sveikatos sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų