REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kalbama apie vėžio gydymą, jei liga diagnozuojama dar ankstyvoje stadijoje, tai gali turėti didžiulės įtakos jūsų sveikatai ir reabilitacijos kokybei.

Kai kalbama apie vėžio gydymą, jei liga diagnozuojama dar ankstyvoje stadijoje, tai gali turėti didžiulės įtakos jūsų sveikatai ir reabilitacijos kokybei.

REKLAMA

Deja, neseniai atlikta pacientų apklausa atskleidė, jog daugiau nei pusė žmonių ignoruoja ankstyvus ir labai svarbius šios ligos simptomus, kadangi jie nenori veltui švaistyti gydytojo laiko.

Vėžys – ląstelių liga. Kartais jos tampa piktybinėmis, mutuoja ir ima daugintis, taip susargdindamos žmogų.

Dažniausiai diagnozuojamos vėžio rūšys – plaučių, krūties, žarnyno ir prostatos. Manoma, jog artimiausioje ateityje kas antram žmogui bus diagnozuojamas vėžys. Laimei, kasdien yra sukuriami nauji gydymo būdai, ligos aptikimo metodai, padedantys greičiau aptikti ir ligą pagydyti.

Tačiau vėžys vis tiek yra labai pavojinga liga, todėl labai svarbu žinoti, kokie yra pagrindiniai šios klastingos ligos sukeliami simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Štai keletas pagrindinių požymių, pranešančių, jog metas kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Be priežasties sumažėjęs svoris

Jei pradėjote sportuoti arba ėmėtės laikytis dietos, svoris kris natūraliai, tačiau jei jūsų gyvenimo būdas nepasikeitė, o svoris ir toliau krenta, tai gali būti rimtos ligos ženklas.

REKLAMA

Sunku atgauti kvapą

Jei sportuojate, natūralu, kad po intensyvios treniruotės reikia kelių minučių kvapui atgauti, tačiau jei pasidaro sunku kvėpuoti net tada, kai atliekate įprastas kasdienes užduotis, pasikonsultuokite su savo gydytoju.

Nuolatinis kosulys ar užkimęs balsas

Dažniausiai kosuliai nėra pavojingi, bet jei jis neišnyksta po 3 savaičių arba pablogėja, nedelskite ir kuo skubiau apsilankykite gydymo įstaigoje.

Viduriavimas arba užkietėję viduriai

Tokį pat simptomą turi ir apsinuodijimas maistu arba su skrandžiu susijusios problemos. Jei po 4-6 savaičių jūs vis dar viduriuojate, vertėtų sunerimti.

REKLAMA
REKLAMA

Keisti apgamai

Keistos formos ar neįprastos spalvos apgamus turėtų patikrinti dermatologai.

Kraujas šlapime ar išmatose

Kraujas išmatose gali atsirasti dėl hemorojaus, tačiau tai taip pat gali pranešti apie jūsų organizme atsiradusį vėžį. Taip pat nereikėtų ignoruoti ir šlapime atsiradusio kraujo.

Nepaaiškinamas kraujavimas

Jei vartojate kontraceptines tabletes, kraujavimas tarp mėnesinių yra vienas iš šalutinių poveikių, tačiau jei taip nutiko, kraujas atsirado po sekso ar po menopauzės, būtinai pasirodykite savo gydytojui.

Keistas gumbelis ar netikėti patinimai

Nepatingėkite ant kūno paieškoti neįprastų gumbelių ar patinimų. Pasitikrinti ar jų nėra krūtyse bei sėklidėse patogiausia duše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgai negyjančios žaizdos

Atvira žaizda, kuri ilgai neužgyja, gali byloti apie klastingą ligą – vėžį.

Naktinis prakaitavimas

Naktį prakaituoti galite dėl pasikeitusios temperatūros arba sutrikusių hormonų, tačiau tai taip pat gali būti siejama su vėžiu.

Pasak apklausos, kurioje dalyvavo 1700 žmonių, vyresnių nei 50 metų, rezultatų, daugiau nei pusė visų apklaustųjų patyrė vieną ar kitą simptomą, tačiau tik 2% žmonių pamanė, jog jie gali sirgti vėžiu. Į gydytojus kreipiamasi retai, nes vyrauja nusistatymas, jog medicinos darbuotojas paciento jaučiamus simptomus palaikys nereikšmingais. Kiti teigė bijantys išgirsti vėžio diagnozę. Didelė dalis apklaustųjų pas gydytojus nesilankė dėl to, jog nepasitikėjo ligoninėse dirbančiais medikais ir visa sveikatos priežiūros sistema.

Atminkite, kad ankstyvas vėžio diagnozavimas gali išgelbėti gyvybę, todėl nebijokite apie atsiradusius sutrikimus pasikonsultuoti su savo gydytoju.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų