REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors žmogaus kūnas sutvertas judėti, šiandien nemažai daliai žmonių tenka ištisas dienas praleisti sėdint. Darbas ofise, stresas, mažas fizinis aktyvumas ir tuoj pat imame skųstis kaklo skausmais bei nuolatine raumenų įtampa. Kaip kovoti ir užkirsti kelią šiems negalavimams pasakoja kineziterapijos specialistas Darius Dzimidas.

Nors žmogaus kūnas sutvertas judėti, šiandien nemažai daliai žmonių tenka ištisas dienas praleisti sėdint. Darbas ofise, stresas, mažas fizinis aktyvumas ir tuoj pat imame skųstis kaklo skausmais bei nuolatine raumenų įtampa. Kaip kovoti ir užkirsti kelią šiems negalavimams pasakoja kineziterapijos specialistas Darius Dzimidas.

REKLAMA

„Kaklas yra viena jautriausių kūno vietų, su kuria tenka dirbti beveik kasdien. Tai struktūra, kurioje stabilumas yra paaukotas dėl mobilumo, kadangi kaklas įsiterpęs tarp santykinai sunkios galvos bei stabilios krūtininės dalies. Taigi, būtent dėl to kaklas dažnai tampa mūsų gyvenimo kokybę trikdančiu faktoriumi“, – kalba kineziterapeutas.

Ofiso darbuotojo sėdėsenos pasekmės

Kadangi dirbant daug laiko tenka praleisti sėdint vienoje pozoje, norėdami kuo ilgiau išlaikyti gerą savo judamojo aparato funkciją, privalome prisiversti kas valandą daryti pertraukėles. Taip pat į savo dienotvarkę būtina įtraukti fizinius pratimus, kurių tikslas yra per trumpą laiką išjudinti kuo daugiau sąnarinių paviršių kuo didesne amplitude.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu analizuotume standartinę ofiso darbuotojo sėdėseną, ten neišvengiamai išvystume į priekį atsikišusį kaklą, padidėjusį krūtininės dalies stuburo linkį – kuprą ir dėl nuolatinio darbo kompiuteriu į priekį atsikišusius pečius. Šie trys esminiai bruožai yra gairės, kuriomis turėtumėte naudotis siekiant išvengti problemų ateityje arba pagerinti savo savijautą.

REKLAMA

Pirmiausia, pertraukėlių tarp darbo metu stenkitės pečius, kaklą ir krūtininę stuburo dalį tiesti atgal, taip neleidžiant raumenims, sąnariams sustingti nepageidaujamoje pozoje. Be to, visada pabrėžiu, kad raumenų stiprinimas šiuo atveju yra mažiau svarbus, nei kūno balansavimas.

Jei vieni raumenys praras elastingumą, o kiti bus pertempti, tai neišvengimai sukurs disbalansus kūne, kurie apie save nuolat primins. Taigi, pas kineziterapeutą vertėtų apsilankyti kiekvienam ofiso darbuotojui, tam kad sužinotų pratimus, kuriuos atliekant būtų galima sumažinti darbe patiriamą žalą“, – teigia Darius Dzimidas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip atsikratyti kaklo raumenų įtampos

Taip pat specialistas teigia, kad vienas iš dažniausiai užduodamų pacientų klausimų: kaip kovoti su nuolat jaučiama pečių juostos ir kaklo raumenų įtampa? Tokiais atvejais išskiriamos trys pagrindinės negalavimų priežastys: laikysenos problemos, kvėpavimo stereotipo sutrikimas ir stresas.

„Kalbant apie laikyseną, įsivaizduokite laivo stiebą, kuris yra vertikalioje pozicijoje. Trosai, laikantys stiebą yra įtempti vienodai ir tokioje pozicijoje nesukuriama perkrova nei vienoje pusėje. Dabar įsivaizduokite laivo stiebą, kuris yra pasviręs 60 laipsnių kampu ir tai palyginkite su kaklu, kuris šiuo atveju yra stiebas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaklo padėtis priekyje privers pečių juostą dirbti dvigubą darbą, o kai kūnas pavargs pradės siųsti perspėjimo signalus, t.y. skausmą. Čia labai svarbu suprasti, kad kūnas yra vienas didelis kompleksas, todėl koreguojant kaklą neišvengiamai reikia dirbti su krūtinine stuburo dalimi bei pečiais“, – aiškina kineziterapeutas.

Pasak Dariaus Dzimido, vis dar mažai yra kalbama apie kvėpavimo svarbą, nors tai opi problema. Yra išskiriami trys kvėpavimo tipai: pilvinis, krūtininis ir mišrus. Dažniausiai pas žmones dominuoja mišrus kvėpavimo tipas, tačiau pas moteris dažnai būta tik krūtininis. Tam yra daugybė faktorių, tokių kaip nuolat įtrauktas pilvas (pilateso problema), liekninantys korsetai bei kitos priežastys. Būtent tai ir lemia antrinių kvėpavimo raumenų (kaklo) dominavimą, kas savaime sukelia jų nuolatinę įtampą, kuri gali pasireikšti galvos skausmais, ribotais judesiais ar nespecifiškai plintančiu skausmu.

REKLAMA

„Na ir galiausiai stresas, apie kurį tiek daug kalbama. Visų pirma, siūlau įsivaizduoti nuolat stresuojantį žmogų. Saugodami save bandome tapti kuo mažesniais ir gūžiamės, taip įtraukiame kaklą, nuleidžiame galvą, siauriname pečius. Taip pat tokiose situacijose dažnėja ir kvėpavimas, kuris verčia diafragmą dirbti labai smarkiai, o kai jai tampa per sunku, jos darbą perima pečių juostos raumenys, na o kas vyksta toliau jau žinote.

Ką daryti? Svarbu identifikuoti problemą ir stengtis ją pašalinti. Paprastas būdas, kuriuo galime sumažinti streso lygį. yra gilus sąmoningas diafragminis kvėpavimas, kuriuo galime sumažinti streso lygį ir pagelbėti savo kaklui. Čia taip pat vertėtų apsilankyti pas kineziterapeutą bent vienai konsultacijai, nes yra daugybė žmonių kurie labai prastai jaučia savo kūną ir dėl neteisingai atliekamų veiksmų niekaip nepasiekia norimų rezultatų“, – pataria kineziterapijos specialistas Darius Dzimidas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų