REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus šeštadienį savo 80-ąjį gimtadienį paminėjo aktyviai, bet neprašmatniai: papusryčiavo su aštuoniais benamiais, aukojo mišias su kardinolais ir priėmė iš viso pasaulio plaukiančius gimtadieninius sveikinimus.

Popiežius Pranciškus šeštadienį savo 80-ąjį gimtadienį paminėjo aktyviai, bet neprašmatniai: papusryčiavo su aštuoniais benamiais, aukojo mišias su kardinolais ir priėmė iš viso pasaulio plaukiančius gimtadieninius sveikinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popiežius asmeniškai pasikalbėjo su kiekvienu iš benamių – keturiais italais, dviem rumunais, moldavu ir vienu Peru piliečiu – ir vaišino juos argentinietiškais pyragaičiais, pranešė Vatikanas.

REKLAMA

Svečiai pontifikui padovanojo puokštę saulėgrąžų.

Kalbėdamas su kardinolais Pranciškus daug mąstė apie senėjimo procesą ir jiems sakė: „Pastarosiomis dienomis vis galvoju apie baisų žodį – senatvė, ir ta mintis mane gąsdina“.

Tačiau tuomet jis prisiminė savo 2013 metais ištartus žodžius: „Senatvė yra žinių troškulys“.

„Tikiuosi, kad ir man taip bus“, – pridūrė popiežius.

Šeštadienis – įprasta darbo diena Vatikane, ir Pranciškus dirbo savo įprastu tempu: susitiko su Maltos prezidentu bei su sekuliarios anarchistinės bendruomenės „Nomadelfia“, mėgdžiojančios ankstyvųjų krikščionių gyvenimo būdą, atstovais, kurie popiežiui sudainavo „Su gimimo diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikinimai iš viso pasaulio

Šeštadienį sveikinimų popiežius sulaukia iš viso pasaulio – tiek asmeninėmis žinutėmis, tiek ir per socialinį tinklą „Twitter“ su saitažymėmis #Pontifex80.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad popiežiaus Pranciškaus siunčiama „užuojautos, vilties ir taikos žinia įkvėpė daug žmonių visame pasaulyje“. O Italijos prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela) priminė, jog popiežius paragino europiečius pademonstruoti solidarumą su tais, kuriems pasisekė mažiau, ypač „migrantais ir visais tais, kurie gyvena visuomenės paribyje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu popiežius savo gimtadienio proga į benamius maitinančias virtuves visoje Romoje išsiuntė 1 500 tortų.

80-ąjį gimtadienį švenčiantis popiežius Pranciškus neketina lėtinti tempo

Popiežiui Pranciškui šeštadienį sukanka 80 metų, ir jis nė neketina mažinti savo pastangų reformuoti Katalikų Bažnyčią, kad ši atspindėtų jos atjautos ir nuolankumo viziją.

Praėjus trejiems metams ir devyniems mėnesiams nuo jo išrinkimo pirmuoju popiežiumi iš Amerikos žemyno, Pranciškus išlaiko jaunatvišką tempą, nors pasiekė amžių, kai kardinolai ruošiasi „pusiau pensijai“.

REKLAMA

Tiesa, pats popiežius Pranciškus yra sakęs, kad neatmeta galimybės pasekti savo pirmtako Benedikto XVI pavyzdžiu – pastarasis 2013 metais atsistatydino dėl sveikatos būklės. Tačiau niekas nerodo, kad taip artimiausiu metu įvyks.

Kaip ir bet kuri kita diena, šeštadienis atostogų vengiančiam Pranciškui yra įprasta darbo diena: ryte vyko pamaldos su kardinolais, vėliau suplanuotas susitikimas su Maltos prezidentu bei aukšto rango Vatikano pareigūnu.

Pranciškus į Vatikaną atnešė Lotynų Amerikai būdingą darbo tempą, griežtą darbo etiką ir jėzuitų misionieriaus asketizmą. Tai bus jau ketvirtas gimtadienis, kurį buvęs Buenos Airių vyskupas švęs Vatikane.

REKLAMA

Popiežiaus veide neįžvelgsi nuovargio požymių, nors dar jaunystėje jam buvo pašalinta dalis plaučio. Be to dažni vargina sėdmeninio nervo skausmas.

Popiežius Pranciškus, kurio tikrasis vardas – Jorge Bergoglio (Chorchė Bergoljas), gimė 1936 metų gruodžio 17 d. italų kilmės argentiniečių šeimoje. 2013 metų kovo 13 d. jis tapo 266-uoju Katalikų Bažnyčios vadovu.

Nuo tada jo gyvenimo tempas visada atrodė karštligiškas. Pats pontifikas ne kartą yra davęs suprasti, kad nemano gyvensiąs dar labai ilgai.

Pranciškus teigia norintis „varguolių bažnyčios varguoliams“. Jis siekia Katalikų Bažnyčia padaryti atjautos institucija, kuri padeda tikintiesiems susidoroti su kasdieniais sunkumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo pirmąkart paskelbti Vatikano jubiliejiniai metai buvo skirti gailesčio temai. Anot Pranciškaus, būtent gailestingumas turėtų tapti Bažnyčios veiklos pagrindu, tad neturėtų būti skubama pasmerkti arba teisti. Vis dėlto susidūręs su pasipriešinimu pačioje Bažnyčioje ir besivystančiose šalyse, Pranciškus nepasiekė didelės pažangos keisdamas Bažnyčios mokymą.

Nagrinėjant ginčijamos klausimus –pavyzdžiui, dėl gyvenimo kartu nesusituokus, homoseksualizmo ir išsiskyrusių tikinčiųjų santykių su Bažnyčia – buvo paskelbta aiškių atsakymų neduodančių išvadų, supykdžiusių konservatyvių pažiūrų veikėjus ir nuvylusių radikalus.

REKLAMA

Tačiau bendra nuotaika neabejotinai pasikeitė. „Kas aš toks, kad teisčiau?“ – atsakė popiežius, kai jo paklausė nuomonės apie homoseksualumą, prieš kurį Bažnyčia visada buvo nusistačiusi.

Jis taip pat nurodė neribotam laikui pratęsti nurodymą kunigams atleisti nuodėmes moterims, kurios prisipažįsta nutraukusios nėštumą,

„Bažnyčia – lauko ligoninė“

Vyskupai taip pat gali leisti atskirais atvejais išsiskyrusiems ir vėl susituokusiems tikintiesiems priimti Komuniją. Bažnyčia taip pat pripažįsta, kad kartu gyvenančios nesusituokusios poros gali teisėtai negalėti susituokti dėl finansinių sunkumų.

REKLAMA

Popiežius Pranciškus taip pat yra pripažinęs „erotinę meilės dimensiją“ kaip Dievo dovaną, tačiau taip pat ragina katalikiškąjį pasaulį susitelkti į svarbesnius dalykus.

Pontifikas taip pat neatmeta galimybės, jog ateityje dvasininkėmis galėtų tapti ir moterys.

Dėl to popiežius yra laikomas pragmatišku reformatoriumi, o ne revoliucionieriumi.

„Jam Bažnyčia yra lauko ligoninė, o ne muitinės postas, – popiežiaus pozicija yra apibūdinęs Vatikano ekspertas Marco Politi (Markas Politis). – Tačiau doktrinos jis nepalietė. Šiuo atžvilgiu jis nėra labai progresyvus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pasak šio eksperto, Bažnyčios konservatoriai laukia savo laiko. „Tikslas yra ne surengti perversmą, bet padėti pamatus jo įpėdiniui. Tai tarsi „Arbatėlės“ judėjimas, kuris sabotavo JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) darbą, ir galiausiai sulaukė Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išrinkimo“, – sako M.Politi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų