REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuo metu, kai kandidatas į Amerikos prezidentus Donaldas Trumpas stebina vulgariais pasisakymais, ekspertai aiškina, su kokiais pavojais susidurtų pasaulis, šiam milijardieriui tapus prezidentu. Į smarkios kritikos ugnį patekusio D.Trumpo populiarumas sumenko ir dabar viešosios nuomonės apklausose jis atsilieka nuo savo varžovės, Demokratų partijos kandidatės Hillary Clinton.

Tuo metu, kai kandidatas į Amerikos prezidentus Donaldas Trumpas stebina vulgariais pasisakymais, ekspertai aiškina, su kokiais pavojais susidurtų pasaulis, šiam milijardieriui tapus prezidentu. Į smarkios kritikos ugnį patekusio D.Trumpo populiarumas sumenko ir dabar viešosios nuomonės apklausose jis atsilieka nuo savo varžovės, Demokratų partijos kandidatės Hillary Clinton.

REKLAMA

TV3 studijoje apsilankęs Hadsono universiteto ekspertas Marius Laurinavičius teigė, kad Amerikos šis žmogus nesugriautų, tačiau neigiamą įtaką turėtų daugeliui šalių. Lietuva – ne išimtis.

- Ar tikrai Hilary Clinton, kaip skelbiama žiniasklaidoje, laimės rinkimus?

- Deja, aš prognozuočiau, kad gali laimėti Donaldas Trumpas. Netgi nepaisant visų apklausų. Pirmiausia, tai aš norėčiau pastebėti, kad nereikia kreipti tokio didelio dėmesio į nacionalines apklausas. Nėra jokio pagrindo, nes galima pralaimėti rinkimus rinkikų kolegijoje.

Žinome, kad būtent ji ir renka prezidentą. Ten yra kelios valstijos, kuriose dabar yra svarbiausia laimėti. Todėl kreipti dėmesio į nacionalines apklausas tikrai nėra reikalo.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės valstijos: Pensilvanija, Ohajas ir Florida, dar yra kelios, kuriose reikia laimėti, norint laimėti pačius rinkimus.

REKLAMA

- Kaip manote, kuo ir kodėl amerikiečius traukia Donaldas Trumpas?

- Sena demokratinė šalis, kuri, deja, subrendo revoliucijai. Yra keli tipai Trumpo rinkėjų. Vieni yra tie, kuriuos mes vadiname neišsilavinusiais ir populistiniais. Kita dalis Trumpo gerbėjų – labai išsilavinę žmonės, bet jie balsuotų už bet ką, kad sugriautų dabartinę Amerikos politinę sistemą. Tiesa, mes turime nepamiršti, kad lygiai tokį patį fenomeną mes turėjome ir iš Clinton pusės – Sandersą. Lygiai toks pat fenomenas, norintis sugriauti Amerikos politinę sistemą.

- Kodėl amerikiečiai nepatenkinti dabartine politine sistema?

- Iš dalies amerikiečiai tą sistemą laiko korumpuota, neefektyvia, elitistine, kurioje valdo tik maža saujelė turtingų žmonių, kurie kuo toliau, tuo labiau neatsižvelgia į visos tautos interesus, o tik į stambiųjų korporacijų norus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip sakant, mažos saujelės žmonių interesus. Toks naratyvas, sakyčiau, dominuoja Amerikoje. Tai yra vidinės Amerikos demokratinės problemos, kurias pastebi daugelis amerikiečių. Šių problemų, kad ir kaip pasibaigtų rinkimai, niekas neišspręs.

- Kokią įtaką Donaldo Trumpo pergalė turėtų Lietuvai?

- Aš dar norėčiau pasakyti, kodėl Donaldas Trumpas galėtų laimėti rinkimus. Net ir Lietuvoje kalbama apie tai, kiek Rusija kišasi į Amerikos prezidento rinkimus. Būtent išorinis Rusijos veiksnys turėjo labai didelę įtaką ir Brexit. Tiesiog visoje Brexit situacijoje lemiamą tašką būtent ir padėjo Rusija. Taigi viską turint omenyje, jeigu tai būtų Amerikos kova tarp Trumpo ir Clinton, tai nedidelę persvarą vis tik turi Clinton. Tačiau, kalbant apie didelį Rusijos vaidmenį, akivaizdu, kad Trumpas gali laimėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Lietuvai tai būtų iš tiesų didžiulis iššūkis. Aš nuolat kartoju, kad netgi, jeigu Trumpas laimėtų rinkimus, jis Amerikos nesugriautų, ir mūsų rytas nebūtų kitoks. Galbūt galėtų pasikeisti po metų ar kelių. Tai galėtų pastūmėti Ameriką į labiau izoliuotą politiką, kurią labai toli nustūmė prezidentas Barackas Obama. Tai reikštų visų pirmiausia NATO silpnėjimą, paskui galbūt net griuvimą. Aš nevertinu tų Trumpo pareiškimų, kad jis negins Baltijos šalių tiesiogiai.

Labai teisingai pasakė prezidentė, kad mes tikime Amerika kaip demokratine valstybe, o ne vienu ar kitu asmeniu. Bet žiūrint į tą didesnį paveikslą, iš tikrųjų gali labai stipriai susilpnėti NATO, paskui galbūt ir sugriauti NATO, smarkiai susilpninti visą transatlantinį ryšį, santykius su Europa, su kuria nėra tik saugumo ryšys, bet taip pat ir ekonomika, visi kiti dalykai. Tai Trumpo išrinkimas Lietuvai turėtų labai didelių ir neigiamų pasekmių.

REKLAMA

Bet tai nereiškia, kad Trumpas sugriaus Ameriką, tai nereiškia daugybės dalykų: yra Kongresas, yra Aukščiausias teismas.

Netgi tas chaosas ir priešprieša – labai įmanoma. Tai susilpnintų Ameriką. Iš tiesų, jeigu Trumpas bus išrinktas, mes įsivaizduokime, kad jo neremia didelė dalis jo paties partijos elito. Tai mes turėtume visiškai priešingą demokratų pusę Kongrese, ko gero, nemaža dalis respublikonų būtų priešiška, tai būtų įtampų ir konfliktų metas. Tai būtų chaoso metas Amerikoje, kuris silpnintų pačias Jungtines Valstijas.

O mums Jungtinių Amerikos Valstijų vaidmuo yra gyvybiškai svarbus.

- Kuo Rusijai naudinga, kad Trumpas būtų išrinktas prezidentu?

Visų pirma, Trumpas yra tas žmogus, su kuriuo Rusija turi bendrą kalbą. Prisiminkime Italijos politiką Berlusconį. Čia yra turbūt tas modelis, į kurį mes galėtume žiūrėti ir galvoti, kaip Rusija galėtų susitarti su Trumpu.

REKLAMA

Rusija juk ne vieną kartą siūlė Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir Europai susitarti dėl tų pačių Baltijos šalių. Siūlė pasidalyti įtakos sferomis: čia jūsų, čia mūsų. Žinoma, tai būtų apgaulė pačioms Jungtinėms Valstijoms, nes Rusija tikrai neketintų sustoti. <..> Vėlgi chaosas Rusijai taip pat būtų labai naudingas, nes tai susilpnintų Jungtines Amerikos Valstijas. Tai yra pavojingas scenarijus. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų