REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nuo šių metų pradžios sugriežtinus internetinės bankininkystės saugumo reikalavimus, didieji Baltijos šalių bankai ruošia bendrą sprendimą, leisiantį jų klientams saugiai atsiskaityti internete. Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovas teigia, kad šiuo metu vertinami galimi būsimos programėlės pasiūlymai, o sprendimo tikimasi galbūt šiais metais.

 Nuo šių metų pradžios sugriežtinus internetinės bankininkystės saugumo reikalavimus, didieji Baltijos šalių bankai ruošia bendrą sprendimą, leisiantį jų klientams saugiai atsiskaityti internete. Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovas teigia, kad šiuo metu vertinami galimi būsimos programėlės pasiūlymai, o sprendimo tikimasi galbūt šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didieji bankai (SEB, DNB ir „Swedbank“ - BNS) kalba dėl projekto, kuris vadinasi Bankų identifikavimo projektas. Tas projektas numato, kad tą priemonę būtų galima naudoti keliuose bankuose ir Baltijos šalyse. (...) Jei pavyktų surasti efektyvų, saugų ir pigų sprendimą, aš manau, būtų naudinga“, - BNS sakė Statys Kropas.

REKLAMA

Anot jo, bendra bankų programa ilgainiui galėtų pakeisti kodų generatorius ar kitas siūlomas identifikavimo priemones.

„Tai turėtų būti tos priemonės gavimas, parsisiunčiant tam tikrą programą, kad nereikėtų eiti į bankų ar operatorių skyrius, kad būtų lengvai gaunama ir įrašoma. Taip pat ji turėtų būti saugi, kad būtų kvalifikuoto elektroninio parašo lygmens. Taip pat ta priemonė turi būti pigi, nes norėtųsi, kad bankų klientai, fiziniai asmenys, galėtų ja naudotis nemokamai, o tam tikras nedidelis mokestis būtų kitiems rinkos dalyviams, bet bankų vartai turėtų būti nemokami. Dabar atrinkta keletas kompanijų, kurios yra parengusios pasiūlymus, ir su jomis vyksta derybos ir diskusijos“, - kalbėjo LBA vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

S.Kropo teigimu, prie tokios priemonės galėtų prisijungti ir kiti komerciniai bankai ar skaitmeninės rinkos dalyviai, o ją tikimasi sukurti šiais ar kitais metais.

Apie tai, kad dalyvauja bendrame projekte, BNS patvirtino ir „Swedbank“, SEB bei DNB bankai.

SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius BNS teigė, kad bendro projekto galimybių studiją planuojama baigti vasario pabaigoje ir tuomet bus sprendžiama dėl jo įgyvendinimo laiko.

„Tokiu vienu bendru sprendimu galėtų naudotis skirtingų bankų klientai, patogiai ir paprastai jungdamiesi prie interneto banko ar mobiliosios bankininkystės programėlės ir atlikdami įvairias operacijas“, - BNS sakė L.Januševičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Plintant elektroninėms paslaugoms manome, kad klientui yra nepatogu prisijungimui prie skirtingų bankų turėti atskiras priemones. Kaip ilgalaikį sprendimą matome universalią identifikavimo priemonę, kurios veikimo principas butų panašus, kaip ir naudojantis mobiliąja programėle, o klientui užtektų turėti vieną elektroninę identifikavimo priemonę ne tik prisijungti prie bet kurio banko elektroninio sprendimo, bet ja pasirašinėti ir dokumentus elektroninėje erdvėje. Ties tuo kartu su „Swedbank“ ir SEB dirbame jau nuo rudens. Šiuo metu yra atliekama galimybių studija“, - BNS teigė DNB banko Verslo plėtros tarnybos vadovas Tadas Sudnius.

REKLAMA

„Jau nuo praėjusių metų rudens „Swedbank“ kartu su kitais bankais - SEB ir DNB - analizuoja galimybes ateityje įdiegti bendrą klientų e-identifikavimo sprendimą, kuriuo galėtų naudotis skirtingų bankų klientai. Šiuo metu yra atliekama galimybių studija, siekiant įvertinti įvairius variantus ir surasti technologinį sprendimą, kuris geriausiai atitiktų saugumo reikalavimus bei būtų patogus interneto banko ir mobiliojo banko naudotojams“, - BNS teigė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Nuo sausio įsigaliojo griežtesni Lietuvos banko saugumo reikalavimai, kurie numato, kad nauji komercinių bankų klientai, naudojantys kodų korteles, internetu negali atsiskaityti už didesnę kaip 30 eurų sumą. Iki šių metų pradžios kodų korteles įsigijusiems bankų klientams minėti reikalavimai įsigalios nuo balandžio 1 dienos.

REKLAMA

SEB, DNB ir „Swedbank“ nuo sausio naujai išduotų kodų kortelių saugumą sustiprino papildomu identifikavimu SMS žinute. Tuo metu bankas „Nordea“ šią savaitę pasiūlė klientams kodų korteles pakeisti mobiliąją programėle.

Šiaulių bankas BNS nurodė, kad po balandžio 1 dienos banko klientai galės naudotis kodų kortelėmis, o jų saugumui sustiprinti atliekamos operacijos turės būti patvirtinamos SMS žinute gautu slaptažodžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų