REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaurai perpučiami sovietinės statybos daugiabučiai nėra pagrindinė urbanistinė problema. Net ir sparčiai vykdoma jų renovacija neišspręs didžiuosiu miestus užklupusios ydos.

Kiaurai perpučiami sovietinės statybos daugiabučiai nėra pagrindinė urbanistinė problema. Net ir sparčiai vykdoma jų renovacija neišspręs didžiuosiu miestus užklupusios ydos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Redakciją pasiekė gyventojų skundai dėl, jų nuomone, nekokybiškai atliekamos daugiabučio renovacijos Vilniuje. Jie skundėsi, kad statybininkai vienuose butuose pašalino plastikinius langus, o kituose paliko be jokių paaiškinimų, tačiau už naujus langus turės mokėti visas namas.

REKLAMA

Renkasi pigiausią

Pasak benrovės „Sweco Lietuva“ vyriausiojo architekto-urbanisto Mindaugo Pakalnio, taip atsitinka tais atvejais, kai gyventojai pasirenka patį pigiausią renovacijos projektą. Mat tada projektuotojai kartais net neatvažiuoja apžiūrėti renovuojamo namo.

„Pasirenka pačius pigiausius projektus, o patys projektuotojai kartais net į vietą nenueina. Pirmo žingsnio padarymas turi būti teisingas, kad būtų matoma, ką turi toje vietoje. Taip bus parinktos teisingos priemonės ir gal nereikės langų keisti, o pakaks sienas apšiltinti. Kitur pakeis langus, pradės sienos rasoti ir augs pelėsiai. Mano supratimu, projektavimui yra skiriama mažai dėmesio. Ypač kai jis perkamas už mažiausią kainą, tai ir rezultato gero tikėtis nereikia“, - portalui tv3.lt pasakoja ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, deja, tokios klaidos pasirodo tik statybos metu, o jų taisymas gyventojams kainuoja papildomai. Tačiau M. Pakalnis pabrėžia, kad renovacijos darbų imasi ne pačios geriausios statybų įmonės.

„Daugiabučių renovacijoje neprojektuoja ir nestato didžiosios Lietuvos įmonės. Tiesiog sąnaudos yra tokios, kad normaliai dirbdamas, turėdamas normalias darbo sąlygas ir normaliai apmokamus specialistus, tokių darbų niekas už rinkos kainą nepirks. Tada tie darbai daugeliu atveju lieka, nenoriu nieko įžeisti, antro rango projektuotojams ir statytojams. Nesu matęs renovacijos projektų, kuriuos būtų parengę geriausi Lietuvos architektai ar vystytojai. Iš esmės sąlygos yra tokios, kad einama pačiu pigiausiu, bet nebūtinai geriausiu keliu“, - teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomijos problemas keičia urbanistinės

Anot eksperto renovacija iš išorės padailina namus ir padaro juos ekonomiškesniais, tačiau nesprendžia labai svarbios miestų problemos. Jis teigia, kad į senos statybos būstus nesikelia jauni gyventojai, tad tokie rajonai kaip Naujininkai yra pasmerkti getizacijai.

„Valstybė finansuoja tik apšiltinimą, bet ne žiemos sodų ar valgomųjų pastatymą, kas iš esmės pagerintų būstų kokybę ir pritrauktų jaunesnius žmones į daugiabučius“, - įžvelgia Mindaugas Pakalnis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų