REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(13.52) Izraelis išplės jau savaitę vykdomą karinę kampaniją Gazos Ruože, jeigu tą anklavą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ atsisakys priimti Egipto pasiūlytą paliaubų planą, antradienį perspėjo premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

(13.52) Izraelis išplės jau savaitę vykdomą karinę kampaniją Gazos Ruože, jeigu tą anklavą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ atsisakys priimti Egipto pasiūlytą paliaubų planą, antradienį perspėjo premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu „Hamas“ nepriims paliaubų pasiūlymo – ir šiuo metu man taip atrodo – Izraelis turės visą tarptautinį legitimumą išplėsti savo karinius veiksmus (Gazos Ruože), kad pasiektų būtiną ramybę“, – B.Netanyahu pareiškė per bendrą spaudos konferenciją su šalyje viešinčiu Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu).

REKLAMA

(13.51) Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį apkaltino Izraelį vykdant „valstybinį terorizmą“ dėl mirtinų aviacijos smūgių Gazos Ruože, vėl griežtai kritikuodamas žydų valstybės politiką.

„Izraelis toliau vykdo valstybinį terorizmą regione. Niekas, išskyrus mus, nesako jam liautis“, – R.T.Erdoganas sakė savo valdančiosios partijos AKP nariams parlamente, kaltindamas Izraelį vykdant palestiniečių „žudynes“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek dar pasaulis tylės dėl šio valstybinio terorizmo“, – klausė jis.

(10.25)  Vienas aukšto rangos „Hamas“ pareigūnas pareiškė, kad šis palestiniečių islamistų judėjimas atmeta Egipto pasiūlymą sudaryti paliaubas su Izraeliu.

Pareigūnas Sami Abu Zuhri (Samis Abu Zuhris) šią poziciją išsakė tuojau po to, kai Izraelis antradienį paskelbė sutinkantis su Kairo pateiktu pasiūlymu.

S.Abu Zuhri sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad „šis pasiūlymas nepriimtinas“.

Egipto pasiūlytame plane raginama nutraukti priešiškus veiksmus nuo antradienio ryto ir pradėti derybas dėl Gazos Ruožo sienų blokados sušvelninimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ta teritorija blokuojama Egipto ir Izraelio nuo 2007 metų, kai Gazos Ruože valdžią užgrobė „Hamas“.

(09. 22) Izraelis antradienį patvirtino Egipto pasiūlytas paliaubas Gazos Ruože, likus vos kelioms minutėms iki planuojamo jų įsigaliojimo 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku, pranešė Izraelio pareigūnai.

Pasak jų, premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) saugumo kabinetas balsuoti dėl tos sutarties buvo susirinkęs Izraelio kariuomenės būstinėje Tel Avive.

Tame pasiūlyme raginama nutraukti ugnį per 12 valandų, kai abi konflikto pusės „besąlygiškai priims“ paliaubų sąlygas. Po to turėtų būti atidarytos Gazos Ruožo sienos perėjos, o per dvi dienas būtų surengtos derybos Kaire.

REKLAMA

Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ pripažino, kad vyksta „diplomatiniai veiksmai“ šiam konfliktui užbaigti, tačiau kol kas oficialiai nepriėmė Egipto pasiūlymo.

Izraelis puolimą pradėjo praeitą antradienį, sakydamas, kad atsako į jau kelias savaites leidžiamas raketas iš „Hamas“ valdomos teritorijos.

(09.14) Izraelis svarsto Egipto paliaubų siūlymą, „Hamas“ atsisako sudėti ginklus

Izraelis antradienį pareiškė, kad apsvarstys Egipto pasiūlymą paskelbti paliaubas Izraelis svarstys Egipto pasiūlymą skelbti paliaubas Gazos Ruože, kurias atmeta „Hamas“, kurias palaiko JAV, tačiau tą anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ atrodo atmetantis šį žingsnį, jau savaitę vykstančio konflikto aukų skaičiui padidėjus iki 186 palestiniečių.

REKLAMA

Šis pasiūlymas buvo paskelbtas, kai Egipto valstybinė žiniasklaida pranešė, jog JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) atvyks į Kairą aptarti galimybių nutraukti priešiškus veiksmus, o Vašingtonas perspėjo Izraelį nepradėti saugumo pajėgų invazijos į Gazos Ruožą.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasveikino Egipto iniciatyvą ir sakė, kad palestiniečių civilių žūtis yra tragedija. Tačiau jis pažymėjo, kad Izraelis turi teisę gintis nuo „Hamas“ raketų atakų.

„Jaučiamės padrąsinti, kad Egiptas pateikė pasiūlymą pasiekti šį tikslą, kuris, kaip tikimės, gali atkurti ramybę, kurios siekiama“, – B. Obama sakė per Baltuosiuose rūmuose surengtą iftaro vakarienę per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaizdai, kuriuos matome Gazoje ir Izraelyje, yra gniaužiantys širdį“, – pridūrė jis.

Izraelio operacija „Apsauginis skardis“ („Protective Edge“), turinti atgrasyti palestiniečius kovotojus nuo raketų atakų, iki pirmadienio vakaro pareikalavo bent 186 žmonių gyvybių Gazos Ruože. Pagal aukų skaičių šis konfliktas pranoko panašią konfrontaciją 2012 metais.

Pirmadienio vakarą Kairas pasiūlė, kad paliaubos įsigaliotų nuo antradienio, sakydamas, kad nori surengti aukšto lygio Izraelio ir palestiniečių delegacijų derybas, kai įsigalios ugnies nutraukimas.

REKLAMA

„6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku buvo nustatyta kaip pradžia įgyvendinant paliaubų susitarimus tarp abiejų šalių“, – sakoma Egipto pasiūlymo tekste, paskelbtame pirmadienio vakarą.

Tačiau tikėtinų paliaubų pradžia veikiausiai bus atidėta: Izraelis nurodė, kad jo saugumo kabinetas susirinks antradienio rytą apsvarstyti šio pasiūlymo.

Tuo tarpu „Hamas“ atrodė visiškai atmetantis šį pasiūlymą: judėjimo atstovas Fawzi Barhumas (Fauzis Barhumas) sakė, kad palestiniečiai nepriims paliaubų be išsamios sutarties dėl priešiškų veiksmų nutraukimo.

REKLAMA

„Karo metu nebūna taip, kad pirmiau nutraukiate ugnį, o vėliau deratės“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak F.Barhumo, „Hamas“ negavo jokio oficialaus pasiūlymo, o net jeigu Izraelis nutrauktų priešiškus veiksmus „vienoje pusėje“, tai neturėtų „jokios reikšmės“, nes žydų valstybė padarė didžiulę žalą Gazos Ruožui.

„Hamas“ ginkluotasis sparnas antradienį atmetė pasiūlymą paskelbti paliaubas Gazos Ruože kaip „kapituliaciją“, sakydamas, kad „mūsų mūšis su priešu tik intensyvės“.

Arabų Lyga anksti antradienį parėmė Egipto iniciatyvą, paragino „visas šalis“ sutikti su paliaubomis ir, taip pat, parėmė palestiniečių reikalavimą dėl „tarptautinės apsaugos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas), kuris vadovauja Vakarų Krante įsikūrusiai Palestiniečių savivaldai, sveikino Egipto iniciatyvą ir paragino šalis nutraukti ugnį.

Tarp klausimų, kurie turi būti aptarti sudarant bet kokį susitarimą dėl paliaubų, yra prekių vežimo į Gazos Ruožą, kurį Izraelis blokuoja jau daug metų, palengvinimas.

„Hamas“ yra pareiškęs norą, kad pagal bet kokį paliaubų susitarimą Izraelio vykdoma Gazos Ruožo blokada būtų panaikinta, kad būtų atidaryta Rafaho sienos perėja su Egiptu.

REKLAMA

„Hamas“ taip pat nori, kad Izraelis paleistų palestiniečius, kurie buvo paleisti mainais į pagrobtą izraeliečių karį Giladą Shalitą (Giladą Šalitą) ir vėl areštuoti.

Vašingtonas pirmadienį perspėjo savo sąjungininką Izraelį nerengti sausumos puolimo Gazos Ruože.

JAV nepareiškė kritikos Izraeliui dėl civilių gyventojų aukų, kurių pareikalavo jau savaitę trunkantis tankiai gyvenamo palestiniečių anklavo bombardavimas iš oro ir artilerijos pabūklų.

Tačiau didėjantis aukų skaičius išprovokavo griežtą Jungtinių Tautų (JT) ir teisių gynimo organizacijų kritiką.

REKLAMA

Vašingtonas sakė, kad dar daugiau civilių gyventojų atsidurs pavojuje, jeigu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paklausys griežtosios linijos šalininkų savo koalicinėje vyriausybėje ir pasiųs karius bei šarvuočius.

„Niekas nenori matyti sausumos invazijos, nes dėl to daugiau civilių gyventojų atsidurtų pavojuje“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas).

Tai pirmas kartas, kai Baltieji rūmai viešame forume konkrečiai perspėja Izraelį nerengti invazijos į Gazos Ruožą.

Aukų skaičius viršijo 2012 metų skaičių 

Izraelio antskrydžių kampanijai vykstant jau savaitę, žuvusiųjų skaičius Gazos Ruože pasiekė 186 ir jau viršijo aukų, kurių pareikalavo praėjusi, 2012 metų lapkričio, operacija Gazos Ruože ir aplink jį, skaičių (177).

REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus teisių gynimo grupės sako, jog daugiau kaip 75 proc. žuvusiųjų buvo nekombatantai. JT agentūra palestiniečių pabėgėlių reikalams nurodė, jog daugiau kaip ketvirtadalis jų yra vaikai.

Dėl reidų maždaug 17 tūkst. gyventojų turėjo bėgti iš savo namų, ypač – Gazos Ruožo šiaurėje; daug jų prisiglaudė JT mokyklose.

Pirmadienį per smūgius žuvo 16 žmonių – daug mažiau nei 56 šeštadienį žuvę žmonės. Šeštadienis kol kas yra daugiausiai aukų pareikalavusi diena per šią kampaniją, kuri, siekiant nutraukti Izraelio teritorijos apšaudymą raketomis iš Gazos Ruožo, buvo pradėta liepos 8-ąją.

Kol kas nežuvo jokie izraeliečiai, bet keturi žmonės buvo rimtai sužeisti.

Raketų leidimas iš Gazos Ruožo suintensyvėjo, „Hamas“ kovotojai paleido daugiau kaip 800 raketų į miestus visame Izraelyje, tarp jų – Jeruzalę, Tel Avivą ir šiaurėje esančią Haderą.

Dar 187 raketas numušė Izraelio raketinės gynybos sistema.

Anksti antradienį dvi iš Gazos Ruožo paleistos raketos nukrito Pietų Izraelio uostamiestyje Eilate, o kita – visai šalia šio miesto, pranešė armija. Du žmonės patyrė nesunkius sužeidimus.

Iš Egipto į Izraelio kurortą paleistos raketos, sužeisti keturi žmonės

Trys iš Egipto į Pietų Izraelio Eilato kurortą paleistos raketos antradienį sužeidė keturis civilius gyventojus, pranešė Izraelio saugumo pareigūnai.

REKLAMA

Jie mano, kad tas raketas paleido Egipto Sinajaus pusiasalio islamistų kovotojai ir kad tuo buvo siekiama užgožti Kairo pastangas tarpininkauti dėl paliaubų, kuriomis būtų užbaigtas savaitę trunkantis karas tarp Izraelio ir Gazos Ruožo palestiniečių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų