REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aušrinė Šėmienė

Vos sušvitus saulutei, stengiamės pasimėgauti jos spinduliais – trumpėja merginų sijonai ir vyrų kelnės, vyresni renkasi palaidines be rankovių, o paplūdimius nugula šimtai nuogalių. Tačiau medikai įspėja – saulė, ypač pavasario, klastinga. Ji gali ne tik sustiprinti žmogaus kūną, bet ir susargdinti. Lietuvoje melanoma kasdien suserga po žmogų.

REKLAMA
REKLAMA

Ligonių daugėja

Saulė žmogui būtina, nes tik dėl jos poveikio organizme pasigamina vitaminas D. Saulė gydo ir daugybę odos ligų, pavyzdžiui, įvairias egzemas. Tačiau ji gali sukelti ir odos vėžį. Vienas iš odos vėžių – melanoma – labai pavojingas.

REKLAMA

Melanoma atsiranda tada, kai pakinta tamsų pigmentą melaniną gaminančios ląstelės. Melaninas saugo žmogų nuo žalingų ultravioletinių (UV) spindulių.

Kasmet pasaulyje gydytojai melanomą diagnozuoja maždaug 160 tūkst. žmonių. O Lietuvoje viešėjęs Europos dermatoonkologijos draugijos (EA¬DO) prezidentas prof. dr. Jeanas Jacquesas Grobas sakė, kad per metus Europoje iš 100 tūkst. žmonių 8–15 suserga ypač sunkia šios ligos forma. Be to, kas 6–10 metų sergančiųjų šiuo vėžiu padvigubėja. Nors melanoma nėra dažniausiai pasitaikantis odos vėžys, nuo jo miršta gana daug ligonių – apie 75 proc. visų odos vėžiu susirgusių žmonių. 2011 m. Lietuvoje šia liga susirgo 351 žmogus. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sakė, kad dėl melanomos neteko draugo. Jam buvo netinkamai išoperuotas apgamas, todėl vyras mirė. Tačiau ministras prisimena ir tai, kad jo mokytojas, gydytojas onkologas Viktoras Kutorga įrodė, kad anksti nustačius melanomą ir pradėjus gydyti, žmogų galima išgydyti. V.Kutorga susirgo akies melanoma, tad kolegoms jo akį teko pašalinti. Pasveikęs medikas penkiolika metų skyrė vaistų nuo vėžio paieškoms.

REKLAMA
REKLAMA

Sergančiųjų melanoma kasmet daugėja ir Lietuvoje. Deja, gana daug ligonių pas medikus patenka per vėlai. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro direktorė prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė apgailestavo, kad žmonės neatpažįsta ligos ir nežino, kokį pavojų ji kelia. O Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas prof. Algirdas Utkus teigė, kad būtina mokyti ne tik visuomenę, bet ir medikus.

Susendina per anksti

Manoma, kad įdegis – gražu, o specialistai tvirtina, jog įdegdama oda bando apsisaugoti nuo žalingo saulės poveikio. Jei saulėje būnama dažnai, oda storėja ir raukšlėjasi. Kuo giliau pažeidžiama oda, tuo gilesnės raukšlės. Moterys, kurios nori būti labai gražios ir dažnai deginasi saulėje arba soliariumuose, susensta per anksti. Gali atsitikti taip, kad keturiasdešimtmetė atrodys tarsi šešiasdešimtmetė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai ne vienintelis neigiamas saulė poveikis. Vasarą moterys mėgsta segėti trumpesnius sijonus ir stipriau nudega kojas, todėl joms dažniau melanoma aptinkama ant blauzdų. Mokslininkai teigia, kad tam tikrose kūno vietose esančioms pigmentinėms ląstelėms melanocitams kyla didesnė rizika supiktybėti. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto specialistai atliko įdomų tyrimą: jie apžiūrėjo Lietuvos mergaites nuo 1 iki 10 metų ir nustatė, kad ant jų kojų yra daug daugiau apgamų nei kitose kūno vietose.

„Norint nesusirgti melanoma, labai svarbu, kad kūną tiesioginiai saulės spinduliai veiktų kuo trumpiau, ypač tų žmonių, kurie yra raudonplaukiai, turi apgamų ar jų oda šviesi. Pastebėjau, kad jūsų šalyje tokių žmonių gana daug“, – sakė J.J.Gro¬bas.

REKLAMA

Be apsauginio kremo saulėje galima būti ne ilgiau kaip 15–20 minučių per parą, o šiltuose kraštuose – dar trumpiau. Prof. M.Bylai¬tė-Bu¬čins¬kie¬nė primena, kad būnant paplūdimyje būtina teptis kremu nuo saulės. Tačiau ne bet kaip.

„Žmonės klaidingai mano, kad kartą pasitepę kremu, jie nuo saulės bus apsaugoti visą dieną. Kremas saugo tik tam tikrą laiką, kuris nurodomas ant pakuotės. Paprastai būna parašytas skaičius ir trumpinys SPF (angl. – sun protection factor). Nurodytą skaičių padauginkite iš 15 ir žinosite, kiek maždaug minučių išsitepus šiuo kremu galėsite būti saulėje. Geriausia rinktis kremą, ant kurio parašyta 40 ar 50 SPF, bet teptis juo reikėtų kas valandą ir labai kruopščiai. Be to, būtina turėti galvoje, kad kremas nusitrina į drabužius, nusiplauna, kai maudotės, nuteka su prakaitu“, – aiškino profesorė.

REKLAMA

Saulės turėtų ypač saugotis žmonės, kurie vaikystėje buvo smarkiai nudegę saulėje, turi daug apgamų, baltaodžiai arba greitai nudegantys saulėje, taip pat raudonplaukiai, mėlynakiai ir tie, kurių šeimos nariai sirgo melanoma.

Prof. M.Bylaitės-Bučinskienės nuomone, taip pat didžiulį pavojų kelia deginimasis soliariumuose. Vienas apsilankymas soliariume per mėnesį po dviejų trijų dešimtmečių pavojų susirgti vėžiu padidina daugiau kaip du kartus.

Galima pamatyti

Odos vėžys skiriasi nuo kitų vėžinių susirgimų – jį galima pamatyti. Kiekvienas žmogus gali apsižiūrėti ir pastebėti įtartinus apgamus. M.Bylaitė-Bučinskienė primena, kad kiekvienas žmogus bent kartą per mėnesį turėtų apžiūrėti savo ir savo artimųjų odą. Būtina apžiūrėti ne tik krūtinę, pilvą, rankas, kojas, bet ir nugarą bei pakaušį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas rizikos grupei priklausantis žmogus turėtų kartą per metus apsilankyti pas odos gydytoją. Dabar yra modernių aparatų, kurie padeda gydytojams greitai ir patikimai nustatyti ligą.

Anksti nustatyti melanomą – išsaugoti gyvybę. Sukurti modernūs vaistai, kurie veikia imuninės sistemos ląstelių receptorius, todėl pats organizmas pradeda gelbėtis nuo ligos. Gydant šiais vaistais išgyvena net dvigubai daugiau žmonių nei gydant įprastai.

Be to, išrastas ir kitas gydymo būdas – vadinamoji taikinių terapija, kai vaistai paveikia tik sergančias ląsteles, o ne visą organizmą. Šiuo metu Europoje jau registruoti keli tokie vaistai. Taikinių terapija padeda efektyviai gydyti, jos šalutinis poveikis mažesnis nei kitų vaistų nuo vėžio.

REKLAMA

„Nemažai Europos valstybių modernūs melanomos vaistai jau kompensuojami. Reikia tikėtis, kad jie netrukus bus prieinami ir Baltijos šalių gyventojams“, – tikisi EADO viceprezidentas prof. dr. C.Garbe’as.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos skyriaus vedėjas Alvydas Česas teigė, kad minėtos gydymo naujovės lietuviams žinomos. „Deja, modernų gydymą pacientams galime skirti tik tada, jei jie dalyvauja klinikiniuose tyrimuose. Naujausios technologijos labai brangios, todėl daugelis šalių, ne tik Lietuva, negali sau leisti jų kompensuoti. Bet jeigu pavyktų pasiekti, kad daugiau žmonių ateitų pas gydytojus kuo anksčiau, o ne pažengus ligai, sutaupytume lėšų. Tuos pinigus galėtume skirti labai sunkia liga sergantiems ligoniams gydyti“, – pasakojo A.Česas.

REKLAMA

V.P.Andriukaičio teigimu, speciali komisija jau nusprendė, kad vienas iš modernių melanomos vaistų bus įrašytas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Juo gydyti 20 ligonių kainuos 2,2 mln. Lt. „Trečią šių metų ketvirtį šiuos pinigus jau galėsime skirti“, – sakė ministras.

 

Tuoj pat turėtumėte kreiptis į odos gydytoją, jei odos dėmė:

* keičia dydį, spalvą ar formą; * atrodo kitaip nei kitos; * tapo asimetriška; * darosi šiurkščios ir pleiskanoja; * tapo kelių atspalvių; * tapo didesnė nei 6 mm; * kraujuoja arba šlapiuoja; * yra perlamutrinio atspalvio; * atrodo kaip žaizdos, bet negyja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip sumažinti kenksmingą saulės poveikį

* Nebūkite saulėje, kai ultravioletinė spinduliuotė yra stipriausia – nuo 11 iki 16 valandos. * Naudokite apsauginius kremus nuo saulės. * Renkitės baltais medvilniniais ar lininiais drabužiais. * Dėvėkite galvos apdangalus, užsidėkite akinius nuo saulės. * Saugokite nuo saulės vaikus. Jie ypač jautrūs. * Venkite nudegimo! Odos paraudimas po deginimosi saulėje reiškia, kad nudegėte. Jeigu pūslės ar skausmas tęsiasi dvi dienas ar ilgiau, reikėtų kreiptis į gydytoją. * Venkite soliariumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų