REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinomi šalies finansų analitikai dar metų pradžioje neabejojo, kad bent viena Lietuvos finansų ir kredito institucija susidurs su problemomis. Tokias prognozes jie pateikė vertindami Ekonomika.lt pasiūlytus 2013-ųjų scenarijus šalies ir pasaulio ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA

Gana drastišką scenarijų suformuluotą, jog „bankrutuos lietuviško kapitalo finansų institucija“ analitikai įvertino vidutine tikimybe (44,25 proc.). Išgirdę šį scenarijų ekonomistai kiek nustebo, tačiau jų reakcijos buvo panašios. „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis tuomet labiau tikėjosi ne bankroto, o su problemomis susiduriančių institucijų perleidimo kitiems savininkams, didinant jų nuosavą kapitalą.

REKLAMA

Beje, N. Mačiulio prognozės tradiciniams Ekonomika.lt siūlomiems metiniams scenarijams, 2012–aisiais buvo pačios tiksliausios. Antradienį paklaustas, ką šiandien prognozuotų Ūkio bankui, N. Mačiulis sakė, besitikintis, kad valstybė perims ir išlaikys veikiantį banką.

„Labiausiai tikėtina, kad jis bus nacionalizuotas ir valstybė perims jo veiklą, rekapitalizuos. Paaiškėjus problemoms, bus vertinama likusio turto kokybė, o vėliau jau bus sprendžiama, ar parduoti, ar kitaip palaikyti banko veikimą“, - savo asmeninę nuomonę portalui Ekonomika.lt išsakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Metų pradžioje SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigė besiviliantis, kad nebankrutuos nė viena šalies finansų ar kredito institucija.

„Net jeigu taip ir atsitiktų, tai nebūtų sisteminę krizę lemiantis rinkos dalyvis“, - tuomet prognozavo jis.

„Danske banko“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė manė, kad tokia tikimybė yra pakankamai didelė.

„Vis dėlto greičiausiai matysime konsolidacijos procesą. Akivaizdu, kad jos (šalies finansų ir kredito institucijos – aut. past.) yra pernelyg smulkios ir prisiima per didelę riziką, todėl susijungus dirbti bus efektyviau“, - apibendrina V. Klyvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomika.lt primena, kad antradienį pranešta, jog Šiaulių bankas norėtų norėtų prisidėti prie Ūkio banko restruktūrizavimo. Apie tai prakalbo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Kaip tik važiuojant pas premjerą sulaukiau Šiaulių banko valdybos pirmininko (Algirdo Butkaus – aut. past.) skambučio. Jis paminėjo, kad juos domintų vienokia ar kitoki galimybė restruktūrizuojant patį banką. Viskas priklausys nuo skaičių. Mūsų preliminarūs vertinimai sako, kad vienas iš galimų variantų. Bus 3–4 variantai ir viską nulems skaičiai“, – sakė jis.

Evelina Povilaitytė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų