REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio pabaigoje plačiai nuskambėjo nėščios ir itin jaunos nepilnametės atvejis, kai Birštono policija gavo Birštono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo pranešimą, kad Birštono savivaldybėje gyvenanti keturiolikmetė moksleivė laukiasi kūdikio. Vėl užvirė aršios diskusijos – kas atsakingas, kas kaltas ir kas „pražiūrėjo“, bet esamos situacijos tai jau nepakeis, o jaunas žmogus turės išlaikyti vieną rimčiausių išbandymų savo gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

Kai „taisyklės“ ir gyvenimo realybė prasilenkia

Psichologas Marius Daugelavičius, kalbėdamas apie nepilnamečių mamų patiriamą spaudimą, sakė: „Nėščios ar mamomis tapusios nepilnametės patiria iš tiesų nemažą konservatyvios visuomenės spaudimą. Mūsų visuomenėje tebėra labai svarbu normos, apribojimai, standartai, tad jei žmonių pasąmonėje susiformavusi nuostata, kad nėštumas galimas tik nuo 18-os metų, tai ir daromas atitinkamas spaudimas. Mažai kas atkreipia dėmesį, kad ribos čia yra labai neryškios, be to, jaunimas natūraliai anksčiau bręsta fiziškai ir emociškai, turi daugiau galimybių, informacijos ir pati lytinių santykių pradžia, kaip ir kitos gyvenimiškos patirtys, ankstėja. Šioje situacijoje matome ryškių konfliktą tarp gyvenimiškos realybės ir nusistovėjusių normų“.

REKLAMA

Anot psichologo, jaunas žmogus dar neturi susiformavusio suvokimo apie tai, kas yra šeima ir kokie yra vyro ir žmonos vaidmenys bei pareigos, bet čia pat yra veriamas tą šeimą sukurti, nes yra priklausomas nuo tėvų, kurie atitinkamai diktuoja taisykles. „Paprastai tėvai taip pat diktuoja taisykles, juo labiau jei jie finansiškai išlaiko jauną žmogų, taip pat dažnai akcentuojama mokyklos pabaigimo svarba ir pan.“ Situaciją apkartina ir tai, kad jaunos šeimos poreikiai tampa tokiais pat, kaip ir bet kurios kitos šeimos, o galimybės dažnai būna kur kas menkesnės.

REKLAMA
REKLAMA

Besilaukianti paauglė mokyklos suole

Daug diskusijų kelia klausimas, ar reikia jaunoms besilaukiančioms merginoms sėdėti mokyklos suole kartu su bendraamžiais, ar vis tik reiktų rinktis alternatyvų mokymosi būdą. Apie tai, kokia situacija yra mažiau traumuojanti: kęsti perdėtą bendraamžių dėmesį ar ryžtis nutraukti ryšius su ta aplinka, kurioje buvo praleidžiama daug laiko.

„Viskas priklauso nuo to, kaip visuomenė reaguoja į esamą situaciją. Ypač svarbu, koks yra paauglės bendraamžių, mokytojų požiūris. Jei aplinkinių reakcija į paauglės nėštumą nėra labai neigiama, tai įprastinių veiklų tęsimas tam tikrą laiką būtų mažiau traumuojantis dalykas, nei staigus atsiribojimas nuo aplinkos. Tačiau jei paauglė jaučia, kad aplinka jai gana priešiška, tuomet atsiribojimas būtų geresnė išeitis. Besilaukianti moteris yra daug jautresnė, nėštumas – labai savitas periodas tiek psichologiškai, tiek fiziškai“, – kalbėjo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvų ir psichologo pagalba

Psichologo teigimu, besilaukiančiai paauglei labai svarbus tėvų palaikymas: „Kad ir ką jaunas žmogus sakytų, santykiai su tėvais yra labai svarbus gyvenimo aspektas ir kuo šie santykiai tvirtesni, tuo lengviau žmogui atlaikyti bet kokias negandas. Tai tarsi psichologinis užnugaris, suteikiantis saugumo jausmą ir bet kokia stresinė situacija išgyvenama švelniau, jei palaikymo iš tėvų jaunas žmogus nejaučia, jis sunkiai įveikia bet kokias problemas.“

Kalbėdamas apie tai, kad psichologo pagalba yra būtina, pašnekovas sakė: „Netikėtas nėštumas jauno žmogaus gyvenime yra krizinė situacija, tad jei tik yra galimybė su psichologu apie tai pasikalbėti, būtų ne pro šalį kiekvienai būsimai jaunai mamai. Kalbu net ir apie tas situacijas, kai visos aplinkybės atrodo teigiamos. Iš tiesų jaunas žmogus išgyvena daug konfliktinių momentų ir tam tikrų prieštarų, tad psichologas gali padėti pažvelgti į esamą situaciją harmoningiau ir kompleksiškiau.“

REKLAMA

Pasak specialisto, kiekviena moteris negali būti šimtu procentų pasiruošusi motinystei – ar jai būtų 14-ka, ar 26-eri metai, mat nuo to momento keičiasi gyvenimo būdas, bendravimas, įpročiai ir daugumai moterų šie pokyčiai kelia daug nerimo ir baimės.

Ar jaunoms mamoms mažiau skauda galvą

Sociologai skambina pavojaus varpais dėl to, kad žmonės linkę vėlinti šeimos kūrimo laikotarpį, o vidutinis amžius, kai šeimoje sulaukiama pirmosios atžalos – 29-eri. Moterų gimdymo amžiaus vėlinimą specialistai sieja su karjeros siekimu, noru susikurti palankią finansinę situaciją.

REKLAMA

Ar tiesa, kad kuo jaunesnė moteris tampa motina, tuo mažiau skauda galvą dėl įvairių dalykų ir lengviau įveikiamos kliūtys, kurios tampa rimtais iššūkiais toms, kurios mėgsta viską preciziškai planuoti?

„Nuo žmogaus amžiaus formuojasi ir jo įpročiai, pasaulio matymas ir įsivaizdavimas, kaip viskas turi būti. Vyresni žmonės negatyviau vertina, sunkiau išgyvena pokyčius, o nėštumas ir gimdymas – visuomet susiję su pokyčiais. Tai, kaip į kurią nors gyvenimo situaciją pažvelgs 18-metė ir 38 metų moteris – didelis skirtumas, tad tam tikra prasme „jaunystės elementas“ padeda lengviau prisitaikyti prie pokyčių“, – sakė specialistas ir pridūrė, kad vyresnis žmogus prieš priimdamas kokį nors sprendimą visuomet linkęs apžvelgti daugiau situaciją lemiančių faktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai išgyvena stresą

Psichologo teigimu, neretai tėvai, sužinoję, kad jų paauglė dukra laukiasi, jaučiasi taip pat pasimetę ir stresuoja ne mažiau nei pati mergina. „Tėvų pečius užgula didelis kaltės jausmas, kad nesugebėjo savo vaiko „apsaugoti“ ar „tinkamai“ auklėti. Kyla nerimas dėl ateities, dar padidėsiančios atsakomybės.“

M. Daugelavičiaus teigimu, nereikėtų skubiai priimti sprendimų, kurių ateityje galima būtų gailėtis: „Tuo „karštuoju“ momentu viršų ima emocijos, tad konstruktyvumo tame mažai, o būdų, kaip spręsti susiklosčiusias problemas, reiktų ieškoti tik nurimus ir ramiai pasikalbėjus.“

REKLAMA

Kai mokytojai užsiima apkalbomis

Pal. J. Matulaičio socialinis centro socialinė darbuotoja Giedrė Laucytė, kalbėdama nepilnamečių paauglių nėštumų problemą, sakė: „Manau, jog besilaukiančios paauglės visada bus tema, kuri sulauks daug aplinkinių dėmesio. Tačiau požiūris į besilaukiančias paaugles mokyklos bendruomenėje labai priklauso nuo mokyklos darbuotojų pasirengimo kalbėti šia tema ir reagavimo tokioje situacijoje. Manau, jog didžiausias spaudimas patiriamas tada, kai tiek mokytojai, tiek mokiniai leidžiasi į situacijos interpretavimus, apkalbas. Natūralu, jog bendraamžiams kyla klausimų ir įvairių jausmų, todėl čia svarbu, kad mokyklos bendruomenė aktualizuotų temą, sudarytų sąlygas klasės valandėlių metu ar pamokoje saugiai išsikalbėti mokiniams bei nukreiptų šią temą to, kaip galima būtų palaikyti merginą tokioje situacijoje, link.“

REKLAMA

Anot pašnekovės, besilaukiančios paauglės išgyvena stiprų baimės, gėdos, nerimo ir bejėgiškumo jausmus. „Merginai labai sunku išdrįsti pasakyti, kad ji laukiasi, nes bijo būti pasmerkta, atstumta artimų žmonių ir visuomenės. Vidiniame jos pasaulyje vyksta sumaištis, ji gali jausti, kad nepateisino tėvų lūkesčių, sugriovė savo ateitį, pamynė vertybes. Kita vertus, atsakomybės jausmas dėl naujos gyvybės gali būti toks sunkus, kad vienai merginai jis gali pasirodyti nepakeliamas. Svarbu, jog tokioje situacijoje paauglė neliktų viena ir pasidalytų savo išgyvenimais su žmogumi, kuriuo galėtų pasitikėti ir būti suprasta“, – sakė G. Laucytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kas gali padėti jaunai merginai suvokti būsimos motinystės svarbą, pašnekovė sakė: „Suaugusių žmonių atsakomybė yra pastebėti, ar besilaukianti paauglė turi galimybę mokytis motinystės įgūdžių. Jei mergina gauna palaikymą šeimoje, tuomet suvokimas apie motinystės svarbą atsiranda iš šeimos narių. Tačiau dažnai būna, jog šeima nėra resursas padėti besilaukiančiai paauglei, tuomet labai svarbus kitų suaugusių žmonių palaikymas ir motinystės ugdymas. Merginai gali padėti mokyklos darbuotojai, socialiniai darbuotojai ar kiti suaugę artimi žmonės. Aš asmeniškai manau, jog labai svarbus lytinis švietimas šeimoje ir mokykloje ar kitose neformalaus ugdymo organizacijose.“

 

Ar besilaukiančios nepilnametės turėtų toliau lankyti bendrojo lavinimo mokyklas kartu bendraamžiais?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, nes nėštumas ne priežastis nutraukti mokymasi
Ne, jos turėtų būti mokomos namuose
Nežinau, neturiu nuomonės
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar besilaukiančios nepilnametės turėtų toliau lankyti bendrojo lavinimo mokyklas kartu bendraamžiais?
Taip, nes nėštumas ne priežastis nutraukti mokymasi
59.5%
Ne, jos turėtų būti mokomos namuose
36.1%
Nežinau, neturiu nuomonės
4.4%
Balsavo: 205

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų