REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai šalis yra glaudžiai susieta su viena kompanija, ji gali pasiekti nuostabių aukštumų. 2000 metais „Nokia“ buvo pasaulyje dominuojanti mobiliųjų telefonų gamintoja. Tačiau kai rojus pasibaigia, pasekmės gali būti žiaurios.

REKLAMA
REKLAMA

„Nokia“ akcijų kainai nuo 2000 m. kritus 94 proc., daugybė šalies inžinierių liko be darbo, nes „Nokia“ mažina vietinę plėtrą ir kelia gamybą į Aziją.

REKLAMA

„Nokia“ indėlis į vidaus bendrą produktą sumažėjo iki 0,8 proc. nuo 4 proc. 2011 metais. Iki šių metų pabaigos „Nokia“ suomių kolektyvas per šešis metus bus sumažėjęs 40 proc.

„Nokia“ išmaniųjų telefonų verslą valgo „Apple“ „iPhone“ ir „Android“ telefonai. O suomių kuriamus biudžetinius telefonus besivystančioms rinkoms nukonkuruoja varžovai iš Kinijos.

Suomiai rodo ištikimybę firmai ir vis dar perka jos akcijas. Suomijos ūkiai dabar turi sukaupę apie 10 proc. įmonės akcijų. Prieš du metus šių akcijų suomiai turėjo tik 5,4 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, vyrauja jausmas, kad Suomija jau išgyveno baisiausią „Nokia“ šoką.

„Nokia“ metų metus laikė šešėlyje kitas industrijas, - sako Petri Peltonenas, kuris vadovauja inovacijų departamentui Ekonomikos ministerijoje. – Ji traukė visus išteklius iš šalies. Dabar jos dominavimas mąžta.“

Vienintelis kelias Suomijai yra išlaikyti savo reputaciją madinguose dalykuose yra per mobiliuosius žaidimus. „Angry Birds“ žaidimas tapo neįprastai populiarus tarp „iPhone“ vartotojų. Šio žaidimo kūrėjas „Rovio Entertainment“ gali tapti kita didžiąja Suomijos technologijų įmone. „Rovio Entertainment“ per pirminį siūlymą akcijų biržoje gali būti įvertinta apie 1 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad iki 2020 m. bendras žmonių, dirbančių šimte Suomijos žaidimų įmonių gali išaugti keturgubai ir siekti 6500.

Vyriausybė bando privilioti duomenų centrus į senas popieriaus gamyklas, girdamasi elektros tinklu, kuris per trisdešimt metų tik kartą buvo sustojęs.

„Google“ pirmoji pasiryžo šiam siūlymui, o jos pavyzdžių pasekė ir „IBM“. Tuo tarpu „Intel“ šį mėnesį atidarė tyrimų centrą netoli šalies sostinės.

Nepaisant „Nokia“ darbuotojų apkarpymo, nedarbo lygis nukrito nuo 8,5 proc. 2010 metais iki 7,9 proc. pernai.

REKLAMA

Tačiau Suomijai reikia verslo, kurio nebūtų galima atkartoti ar perkelti į Silicio slėnį.

Nikelio kasėjas „Talvivaara Mining“ yra viena iš naujų šalies žvaigždžių. Chemijos industrija atsako už daugmaž 20 proc. visų eksportų. Tai 10 proc. daugiau nei 2000 metais. Šalies kompanija „Kemira“ išrado medžiagą, kuri nešvarų vandenį padaro geriamą.

Suomijos laivų statybą išvystė nišinius Arkties tyrimams skirtus laivus, ledlaužius ir didžiausius pasaulyje prabangius kruizinius laivus.

Ši Šiaurės šalis atsities, teigia ekonomistas Jyrki Ali-Yrkko: „Suomijos ateities augimas bus kaip maži upeliai sutekantys į vieną upę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų