REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja, kad kartais susimokėjęs baudą gali net sutaupyti ne vieną dešimtį litų. Taip gali nutikti sprendžiant klausimą: valyti stogų atbrailas dengiančius varveklius ar rizikuoti sulaukti Šiaulių miesto savivaldybės revizorių vizito.

REKLAMA
REKLAMA

Bauda – ne iš karto

Spustėlėjęs šaltukas šiauliečių stogus padabino varvekliais. Tai pastebėję Šiaulių miesto savivaldybės atstovai maždaug prieš savaitę viešai išplatino raginimą nusivalyti stogų atbrailas. Kas gresia varveklius likimo valiai palikusiesiems?

REKLAMA

„Pirmąkart įspėjame. Informuojame pastato savininkus bei prižiūrėtojus, kad pasirūpintų varvekliais", – „Šiaulių naujienoms“ teigė Šiaulių miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Jankienė. Tuo atveju, jei į perspėjimą nudaužyti varveklius savininkas nereaguoja, jis perduodamas Savivaldybės administracinei komisijai, kuri varveklių „mylėtojui“ gali skirti administracinę baudą nuo 200 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Galima nesunkiai įsivaizduoti, kokia galimybė „užsidirbti" baudą už varveklius. Nors R. Jankienė teigė, kad valdininkai jau pradėjo tikrinti įmonių ir gyventojų pastatų stogus, „baudapjūtė“ taip ir neprasidėjo – dar nenubaustas nė vienas gyventojas, baudų nesulaukė ir įmonių atstovai. Tačiau R. Jankienės teigimu, praėjusiais metais Šiauliuose nubaustų pastatų savininkų būta.

Automobilinių bokštelių nuoma – nepigi

Šiauliuose išsinuomoti automobilinį bokštelį, kuriuo pasikėlus būtų galima nudaužyti varveklius – nepigus malonumas. Ši paslauga Šiauliuose gerokai brangesnė nei sostinėje, nes tokį transportą kalbintų įmonių atstovai teigė nuomojantys ne trumpiau kaip dviem valandoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Trumpiau nuomoti mums neapsimoka. Automobilinio bokštelio nuomos kaina dviem valandoms – 140 litų“, – teigė Pramonės gatvėje įsikūrusios bendrovės atstovė. Be šios sumos klientas turi sumokėti ir pridėtinės vertės mokestį. Analogišką autobokštelio nuomos kainą įvardijo ir Dvaro gatvėje įsikūrusios bendrovės Logistikos skyriaus vadybininkas Daumantas Ramonas. Anot jo, be nuomos kainos, ne miesto ribose imamas papildomas mokestis „už kilometrus“. Varveklių daužytojui žadama nemoka „amunicija“.

„Žmonės, valantys varveklius, gali būti aprūpinami ne tik diržais, bet ir šalmais“, – teigė bendrovės atstovas. Nepaisant tokių autobokštelių nuomos kainų, šiais metais jau būta užsakymų. D. Ramonas teigė, jog šiais metais autobokštelį teko nuomoti dešimtis kartų. „Žmonės jau daužo. Teko nuomoti prie bulvaro“, – prisiminė bendrovės atstovas.

REKLAMA

Kadangi autobokštelių vairuotojai varveklių nedaužo, gyventojams ar įmonių atstovams dar tektų samdyti aukštalipius ar kitus specialistus.

Ragina kitus, o patys nenusidaužo?

Masyvūs varvekliai karo beveik ant kiekvieno šlaitinio stogo. Jų netrūksta ir miesto pėsčiųjų bulvare. Nors patys valdininkai ragina nusidaužyti varveklius, eilinę darbo dieną varveklių virtinę buvo galima išvysti ir ant Šiaulių miesto savivaldybės stogo.

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja, kad varvekliai gali būti mirtinai pavojingi. Patariama nevaikščioti arti aukštų pastatų, nestatyti prie jų automobilių. Patariama be priežiūros nepalikti ir lauke žaidžiančių vaikų.

REKLAMA

Beje, ne ką mažesnę grėsmę žmonių ir jų turto saugumui kelią sniego nuošliaužos. Šią žiemą jos, kaip ir varvekliai, gyventojams dar nespėjo pridaryti žalos. Žmonės turėtų būti budrūs eidami ir pro medžius.

„Įprastai varvekliai ant medžių formuodavosi kovo mėnesį, šiais metais yra kitaip“, – pastebėjo Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Zonis.

Pareigūnai autoboštelio nutarė nenuomoti

Seniau žmones nuo varveklių ir sniego nuošliaužų gelbėdavo ugniagesiai. Dabar tai laikoma paslauga, nes vien ugniagesių gelbėtojų išvažiavimas Šiaulių miesto savivaldybei atsieina pusantro šimto litų. Ugniagesiai daužyti varveklių važiuoja tik ypatingais atvejais, kai žmonėms gresia realus pavojus. Tokių iškvietimų Šiauliuose šią žiemą dar nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais realų pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai įžvelgė policijos pareigūnai, ugniagesių gelbėtojų pagalbos prašę net du kartus. Varvekliai buvo daužomi nuo Vasario 16-osios gatvėje veikusios Centrinės policijos nuovados bei nuo Aušros alėjoje įsikūrusio Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato stogo.

Kad varvekliai gali mirtinai sužaloti, liudija sena istorija, kai Šiauliuose nuo pastato kritęs varveklis užmušė moterį. Kartu ėjusi, o vėliau kraupų reginį išvydusi draugė nenukentėjo, bet patyrė šoką.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų