• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į pabaigą einant pirmajam šių metų mėnesiui, žuvusiųjų keliuose skaičius didesnis nei tokiu pat laikotarpiu praėjusiais metais. Vos prieš kelias savaites į Lietuvą atėjusi tikroji žiema, ne tik išprovokavo daug eismo įvykių, bet ir parodė vairuotojams, kad vairuoti žiemą ne tas pats, kas vasarą.

REKLAMA
REKLAMA

Padaugėjo skaudžių avarijų

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) duomenimis, šiais metais iki sausio 19 d. užregistruoti 232 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 25 žmonės. Palyginimui per visą praėjusių metų gruodį keliuose žuvo 32 žmonės, o 2010–ųjų paskutinįjį mėnesį – 25. Skaudžių nelaimių ypač pasipylė pastarosiomis savaitėmis, kuomet gatves užklojęs sniegas ne vieną savimi per daug pasitikintį vairuotoją itin skaudžiai pamokė.

REKLAMA

„Po avarijos slidžiame kelyje ugniagesiai iš sumaitoto automobilio vadavo sužeistą žmogų“, „Du žmonės žuvo ir viena moteris buvo nuvežta į ligoninę automobiliui įsirėžus į ta pačia kryptimi važiuojančio sunkvežimio galą“, „Per avariją mirtinai sužalotas vyras“, „Automobilis partrenkė ne vietoje per gatvę ėjusias motiną ir dukrą“ –  tokie specialiųjų tarnybų pranešimai šiurpino didesnių ir mažesnių miestų bei kaimų gyventojus. Skaudūs eismo įvykiai fiksuojami beveik visose šalies savivaldybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Čiuožinėja ne tik ereliai

Pasak vienos Kauno vairavimo mokyklos instruktoriaus Audriaus K., baisių avarijų priežastimis dažniausiai tampa alkoholis, netinkamos padangos bei vairavimo kultūros stoka. „Matau kaip vairuoja jaunimas. Norėdami pasirodyti, kokie mes „kieti“, vos išsilaikę vairavimo teises vaikinai pamiršta bet kokią kultūrą kelyje: neužleidžia spūstyse persirikiuoti kitiems automobiliams, be reikalo signalizuoja, keikiasi, o vienas kitas bokalas alaus tokiems vairuotojams, atrodo, netrukdo“, – tokį gyvenimą gatvėje sako matantis instruktorius Audrius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Instruktorius pastebi, kad nepaisant vadinamųjų „kelių erelių“, vos pasikeitus oro sąlygoms, „čiuožti“ pradedame kone visi. „Vairuotojai, atrodo, pamiršta, kad pasnigus ar pašalus, kelio danga tampa slidi, tad reikia atsakingiau pasirinkti važiavimo greitį bei stabdymo kelią. Dėl pastarojo ir įvyksta daugiausiai nelaimių“, – sakė 8 metus vairavimo mokykloje dirbantis Audrius.

Bauda gyvybės negelbsti

Audriaus žodžius patvirtina ir policijos pareigūnai, pabrėždami, kad saugotis turėtų ir pėstieji. „Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, arba būti prie drabužių prisisegus atšvaitą. Už atšvaitų, žibinto ar šviesą atspindinčios liemenės nenaudojimą tamsiuoju paros metu numatomos baudos“, – sakė Biržų PK vyresnioji specialistė Zita Žalinkevičienė.

REKLAMA

Pasak LKPT atstovo, ne baudos čia svarbiausia, o žmonių savimonė: bauda gyvybės neišpirks, tad nereikia numoti rankos į elementarias savisaugos priemones, kad ir prisegamus atšvaitus. „Su atšvaitu žmogų pamatau iš tolo. Ir aš žinau, kad reikia pristabdyti, ir pėstysis saugiau jaučiasi“, – sakė 14 metų vairavimo stažą turintis klaipėdietis Virgis Šantaris.

Skiriasi vairavimo stilius

Uostamiestyje gyvenantis vyras sakosi daug avarijų per šias kelias žiemiškas savaites nepastebėjęs. „Vairuoti tenka daug, tačiau avarijų bumo tikrai nematau. Galbūt klaipėdiečiai atsargesni, o ir eismo sąlygos manau čia geros – gatvės valomos, tikrai nėra slidu“, – kelininkus gyrė V.Šantaris.

REKLAMA

Tuo tarpu kaunietis Tomas Bagaliūnas dėl avarijų Kauno mieste kaltina vairuotojų neatsakingumą. „Staigūs manevrai, posūkio nerodymas ir didelis greitis yra kauniečių blogosios ydos. O dėl kelių būklės čia jau nereiktų net diskutuoti – ji tikrai bloga, ypač Kauno mieste“, – kritikos gatvių priežiūrai negailėjo dešimtmetį vairuojantis kaunietis.

Maršrutinio mikroautobuso vairuotojas Ramūnas Metenka sakė, kad eismo sąlygos sostinės gatvėse „ne kokios“. „Nors kelininkai ir dirba, tačiau vairuoti sudėtinga. Avarijų gatvėse padaugėjo, tačiau dėl to įžvelgiu tik vairuotojų kaltę. Visų pirma nėra laikomasi saugaus atstumo – sustojus prie šviesoforo mašinos vos nesiliečia viena prie kitos. Nuokalnėje belieka labiau atlaisvinti stabdžius ir „bum“ – susidūrimas garantuotas. Kitas dalykas, kurį pastebiu yra tas, kad vairuotojai neįvertina oro sąlygų. Vis dar daug važinėjančių senomis, nusidėvėjusiomis žieminėmis padangomis, kuriomis važiuoti tiesiog labai pavojinga!“, – pastebėjimus dėstė kasdien į Vilniaus gatves išvažiuojantis R. Metenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skubėk lėtai

Lietuvos automobilių kelių direkcija ragina nepamiršti, kad dabar žiema, eismo sąlygos nėra puikios, kelio danga dažnai būna slidi – ypač naktimis ir rytais. Pakanka trumpo slidaus kelio ruožo (pvz., ant tiltų, viadukų), kad automobilis nulėktų nuo kelio ar, kas dar blogiau, išvažiuotų į priešpriešinio eismo juostą.

Policijos ir saugaus eismo specialistų pasitarime sutarta, jog pareigūnai turėtų griežčiau kontroliuoti, ar žiemą automobiliai važinėja su žieminėmis padangomis. Taip pat iškeltas pasiūlymas didinti baudas už šio reikalavimo nepaisymą. Skaudžių nelaimių keliuose įvyktų mažiau, jei policija dažniau patruliuotų ir vykdytų eismo kontrolę, tačiau tai trukdo daryti lėšų degalams trūkumas.

REKLAMA

Didžiausia specialistų o ir pačių vairuotojų įvardinta klaida – saugaus greičio viršijimas. Kuo didesnis greitis – tuo sunkesnės eismo įvykio pasekmės. Net ir patyręs vairuotojas žiemos metu ant slidaus kelio tampa savotišku naujoku. Žiemą kelias ne toks kaip vasarą. Net iš pažiūros sausas kelias žiemą slidesnis, nei vasarą, tad sėdant už vairo reiktų nepamiršti, kad eismo taisyklių laikymasis ir didesnis savisaugos jausmas padės išvengti skaudžių nelaimių kelyje.

7 praktiški patarimai

Pateikiame keletą praktiškų patarimų, padėsiančių vairuotojams saugiai ir patogiai vairuoti žiemos metu:

REKLAMA

1. Venkite kelionių ypač blogomis meteorologinėmis sąlygomis. Atsižvelgdami į eismo sąlygas (sninga, plikledis, blogas matomumas), pasirinkite saugų greitį, laikykitės reikiamo atstumo iki kito automobilio.

2. Patikrinkite ir jei reikia pakeiskite žvakes, taip pat aušinimo skystį, kad jis neužšaltų.

3. Stiklų plovimo vandenį pakeiskite atitinkamu koncentratu, neužšąlančiu minusinėje temperatūroje.

4. Sutepkite durų, bagažinės atrakinimo spyneles, taip pat jų ir liuko sandarinimo gumas, kad jos neprišaltų.

5. Venkite per didelius šalčius plauti automobilį, jei po to jis stovės lauke.

6. Spaudžiant šaltukui nepalikite ilgam automobilio su užtrauktu rankiniu stabdžiu.

7. Turėkite šiltas pirštines. Laikykite jas automobilio daiktinėje, prireikus jomis pasinaudosite valydami sniegą nuo automobilio, taip pat vairuodami, jei vairas ne odinis.

Vismantas Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų