REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet gerai besimokantys studentai pirmą kartą atgavo už studijas sumokėtus pinigus – kas dalį, o kas ir visus.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujantis Vyriausybės patvirtintu „Už studijas sumokėtos kainos kompensavimo tvarkos aprašu“ studentai, įstojusieji į valstybės nefinansuojamas vietas, po dvejų studijų metų galėjo gauti finansinę kompensaciją, prilygstančią įmokos už mokslą dydžiui.

REKLAMA

Toks kompensacijos mechanizmas leidžia geriausiems už mokslą mokantiems studentams atgauti sumokėtą studijų įmoką.

Kiek už mokslą mokančių studentų kasmet gaus kompensaciją, priklauso nuo studijų krepšelių skaičiaus ir valstybės finansinių galimybių. Kompensacijų skaičius gali siekti iki 10 procentų atitinkamais metais valstybės finansuojamų studijų vietų skaičiaus.

Įvertinęs turimas lėšas, Valstybinis studijų fondas kasmet nustato kompensacijų skaičių kiekvienai aukštajai mokyklai pagal studijų kryptis.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigai pernai grąžinti studentams, į aukštąsias mokyklas priimtiems 2009 metais, įsigaliojus Mokslo ir studijų įstatymui.

Kelios dešimtys

Kompensacijas gavo ir Panevėžio kolegijos, ir Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto studentai. Panevėžio kolegijoje kompensacijų sulaukė 51 studentas: 26 jų mokosi Verslo ir technologijų fakultete, 23 – Medicinos ir socialinių mokslų fakultete ir du – Rokiškio filiale. Tai sudaro daugiau kaip 30 procentų nuo 2009 metais įstojusiųjų į mokamas studijų vietas.

Valstybinio studijų fondo atstovė Panevėžio kolegijoje Dalia Urbonienė sako, kad buvo sudaryta studentų eilė ir sąrašas pateiktas fondui. Sudarant sąrašą atsižvelgta į keturių semestrų rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kurie geriausiai mokėsi, tiems ir grąžino“, – paprastai paaiškina fondo atstovė Panevėžio kolegijoje.

Tiesa, tokių studentų mokslo vidurkis paprastai nebūna pats aukščiausias, nes jie nėra patekę į valstybės finansuojamas vietas ir patys moka už mokslą.

Kokio dydžio kompensacijas skyrė studentams, kolegija informacijos neturi. Žinoma tik, kad dalis studentų susigrąžino visas dvejų metų įmokas už studijas (o jos yra nemažos), kiti – tik dalį. Jų pažymių vidurkis irgi įvairus – nuo maždaug 8 iki 6,9.

REKLAMA

D. Urbonienės žiniomis, yra grupių, kuriose kompensacijas gavo visi už mokslą mokantys studentai.

Gera paskata

Konstitucinis Teismas yra pareiškęs, kad tvarka, kai studentų mokymosi rezultatai vertinami ne po kiekvieno semestro, o kas dveji metai, – prieštarauja Konstitucijai.

D. Urbonienės teigimu, kainos kompensavimas su studentų rotacija nėra susijęs – pinigai būtų skiriami tie patys. „Nesiečiau tų dviejų dalykų“, – sako ji, tačiau pritaria, kad studentų mokymosi rezultatai būtų peržiūrimi kas semestrą.

REKLAMA

Panevėžio kolegijos atstovės teigimu, studentai gautais pinigais labai patenkinti. Džiaugsmo suteikė ir tai, kad kompensuota prieš Kalėdas. Kitų kompensacijų laukiama mokslo metų pabaigoje. Kompensavimas vykdomas du kartus – po pirmųjų dvejų metų ir po likusio studijų laikotarpio. Po dvejų metų studijų kompensacijos jau gautos, tačiau kai kurių studijų trukmė yra treji metai, tad turėtų būti kompensuojama ir po studijų. D. Urbonienės manymu, pinigų už studijas sugrąžinimas studentams buvo gera motyvacija mokytis.

„Gavo pirmą kartą – gal nelabai ir įsivaizdavo, kiek grąžins, – kad iki šiol didelės motyvacijos gerai mokytis galėjo ir nebūti, sako D. Urbonienė. – Užtat dabar tai bus superpaskata.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atgavo mažiau

Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto studentai taip pat pirmą kartą atgavo įmokas už studijas. Tokių čia nėra daug – vienuolika, ir sumos mažesnės.

Instituto direktoriaus Žilvino Bazaro žiniomis, kai kas atgavo dalį sumokėtos sumos, kiti – visą. Tam įtakos turi ir mažesnis krepšelių skaičius.

„Mes gauname ne pačius stipriausius vaikus – stipresni išlekia į Vilnių, Kauną“, – mano jis.

Besimokantieji silpniau, už studijas moka visą kainą.

Instituto direktoriaus žiniomis, Šiaulių universitetas susiduria su panašia problema. Ž. Bazaras mano, kad turėdami realią galimybę susigrąžinti už studijas sumokėtus pinigus studentai turės didesnę motyvaciją geriau mokytis.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų