REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius sutinka su trečiadienį paskelbtomis Valstybės kontrolės išvadomis, kuriose teigiama, kad elektros energetikos sektoriaus pertvarka eina į pabaigą, tačiau svarbiausias tikslas dar neįvykdytas. Premjero teigimu, pagrindinė to priežastis – Seimo vangumas priimant prioritetiškai svarbius energetikos projektus.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra tokių sprendimų, kur tikrai norėtume, kad Seime būtų svarstoma ir sprendžiama greičiau. Tai Vyriausybė šiuo atžvilgiu iš tiesų deda daug pastangų, kad Seime sprendimai, kurie prioritetiškai yra svarbūs, būtų priimti ilgai neatidėliojant. Ne visada mums pavyksta.

REKLAMA

Seimas yra savarankiška pagal Konstituciją institucija, jie tvirtina savo darbotvarkes. Bet išties Valstybės kontrolė yra objektyviai įvertinusi elektros energijos ūkio pertvarkos projektus ir bendri vertinimai yra pozityvūs. Bet teisinės bazės sutvarkymas, kas priklauso nuo Seimo, tikrai yra vienas iš tų dalykų, kurį norėtųsi spręsti greičiau, nes tai liečia ne tik mūsų elektros ūkį, bet ir bendros Baltijos rinkos kūrimą ir kiek galima spartesnę jos integraciją į Šiaurės šalių rinkas“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius pridūrė tikįs, kad Seimas pasielgs išmintingai ir šie dalykai nebus atidėliojami.

Nors Energetikos ministerija teigia, kad elektros energetikos pertvarka iš esmės baigta – išspręsta elektros energetikos ūkio valdymo ir struktūros problema, sukurta infrastruktūra efektyviai sektoriaus veiklai ir energetinei nepriklausomybei įtvirtinti, valstybės kontrolieriai pažymi, kad kol kas neįvykdytas vienas svarbiausių tikslų – neatskirtas perdavimo sistemos operatorius.

Įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) direktyvą – atskirti elektros energetikos sektoriaus pagrindines veiklas: elektros gamybą ir tiekimą, perdavimą bei skirstymą ir atsisakius AB LEO LT modelio, reikėjo apibrėžti šiai bendrovei priklausiusių įmonių vietą ir funkcijas bendroje energetikos sistemoje. Tai numatyta Energetikos įstatymo ir Elektros energetikos pakeitimo įstatymo projektuose, kurie Seimui pateikti 2010 m. spalio–lapkričio mėnesiais.

Pasak valstybės kontrolierių, pasirinktą elektros energetikos sektoriaus pertvarkos kelią įteisinti įstatymais vis dar delsiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų