REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenorime senti, trokštame ilgai, o gal amžinai, išlikti jauni. Tam negailime nei pinigų, nei, deja, savęs. Šiuolaikinė kosmetologija šaukia: „mes to verti!“ ir vos ne kasdien siūlo vis naują, nepalyginamai efektyvesnę priemonę, gražinančią didžiausią mūsų amžiaus išdavikę – odą. O ko iš tiesų mes verti? Spuogų, randų, nesibaigiančių pakartotinų procedūrų, galų gale nusivylimo? Kas tie neva stebuklus padarantys komponentai? Ir ar tikrai sulauksime stebuklo? Balsas.lt pasidomėjo apie kosmetiką su placenta.

REKLAMA
REKLAMA

„Kremliaus“, „Kosmonautų“ medicina, „Žvaigždžių kosmetika“... Tai tik dalis epitetų, skirtų apibūdinti preparatams su placentos ekstraktu, kuris reklamuojamas kaip vienas veiksmingiausių ne intervencinių odos jauninimo ir gražinimo komponentų, nes priemonė papildyta vitaminais ir hormonais. Ekstrakto gamintojai naudojasi tikėjimu, kad jei placenta maitina besivystantį embrioną, tai jos ekstraktas gali maitinti ir atjauninti senstančias ląsteles.

REKLAMA

Taigi, žinome, kad placenta – unikalus endokrininis organas (laikinoji vidaus sekrecijos liauka), gaminanti hormonus (progesteroną) ir gyvuojantis tik nėštumo metu. Nuo jo priklauso embriono aprūpinimas deguonimi ir maitinančiomis medžiagomis. Placenta sudaryta iš keleto rūšių kamieninių ląstelių, iš kurių gali išsivystyti bet kuri organizmo ląstelė, ji blokuoja toksinų, esančių motinos kraujyje, patekimą į vaisiaus organizmą. Placentoje yra 21 nepakeičiama amino rūgštis, albuminų, globulinų, daugiau nei 55 fermentai, riebalų, cukraus, nukleininių rūgščių, mineralų, vitaminų, polisacharidų ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Placenta susidaro maždaug trečiajame nėštumo mėnesyje. Nėštumo pabaigoje vyksta natūralus procesas – placentos senėjimas, jos funkcijos silpsta ir ji gimdymo metu iš organizmo pašalinama kartu su gimusiu kūdikiu.

Žmogaus placentos panaudojimas – tabu?

Balsas.lt žurnalistė domėjosi, kokios naudingos medžiagos lieka žmogaus placentoje po gimdymo – kalbino gydytojus ginekologus, dermatologus, kosmetologus. Komentarų nėra. Medikai atsisakymą kalbėti apie žmogaus placentos panaudojimą motyvuoja tuo, kad tai yra nelegalu, tas visai neturėtų būti daroma, galų gale tai – „tema slidi“, kuria jie nesidomi. Be to, pasak vienos, taip pat nenorėjusios prisistatyti biochemikės, po gimdymo placenta būna save beveik visai išnaudojusi, atidavusi viską vaikeliui, o kamieninės ląstelės, gautos iš placentos, būna gyvybingos tik 4 valandas po atskyrimo nuo gyvo organizmo. Jos gali būti pritaikomos tik kai kurių ligų gydymo atvejais, bet dėl trumpo jų gyvybingumo procedūros itin sudėtingos. Nesilaikant griežtų reikalavimų, naudojant placentos komponentus galima perduoti ir įvairias infekcijos bei ligas. Be to, kai kuriose placentos srityse jau būna susiformavę kalcio pertrifikatų (sukalkėjimų), galinčių pažeisti odą. O kalbėti apie abortinės žmogaus placentos panaudojimą, mokslininkės manymu, yra tiesiog neetiška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodytų, kad placenta, atlikusi savo unikalią funkciją, vėliau galbūt gali būti skirta tik įvairioms dar galiojančioms tradicijoms ar ritualams. Pvz., užkasta, kaip pirmasis „kūdikio namelis“, virš jos pasodintas medelis prisiminimui ir pan. Bet ne: apie 70-uosius praėjusio amžiaus metus Prancūzijoje firma DIOR pradėjo pirmuosius bandymus, tikėdamasi panaudoti žmogaus placentą kosmetikoje. Hidrolizacijos būdu išgauti komponentai išsaugodavo apie 10 proc. savo aktyvumo. Plastikos chirurgas Renaldas Vaičiūnas prisiminė, kad prieš 30 metų ir Lietuvoje gimdymo skyriuose buvo renkamos placentos ir tiekiamos į Prancūziją, kur iš jų buvo gaminami kremai. Vėliau bandymai su žmogaus placenta buvo uždrausti, tyrimai nutraukti. Tačiau kai kurios šalys, pvz., Japonija, Rusija, bandymus tęsė.

Beje, ne taip seniai Rusijoje nuskambėjo skandalas, kai buvo aptiktas visas tinklas, kuris tiekė šias medžiagas kosmetikos gamintojams – jaunoms sveikoms moterims buvo tyčia nustatomos neteisingos diagnozės ir rašomi siuntimai abortui. Kodėl? Placenta vaisiaus vystymosi stadijoje kosmetologijos sričiai yra daug vertingesnė, nei jau gimusio mažylio „apvalkalas“.

REKLAMA

O kaip yra Lietuvoje? Valstybinio aplinkos sveikatos centro bendrosios higienos gydytoja Regina Burbienė tvirtina, kad pagal galiojančią higienos normą gaminti produkciją su žmogaus placenta Lietuvoje uždrausta. Tokiais kosmetikos gaminiais uždrausta prekiauti visoje Europos Sąjungoje.

Todėl šįkart kriminalo neieškosime. Nors pasak, Valstybinės sveikatos priežiūros tarnybos prie SAM specialisto Ričardo Norkaus, tik pats gamintojas galėtų tiksliai pasakyti, kieno tai placenta. Iš Europos Sąjungos įvežami kosmetikos gaminiai nėra tikrinami. Jie tik turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 62:2003 „Kosmetikos gaminiai: bendrieji reikalavimai, draudžiamos ir ribojamos medžiagos“ antrą priedą. Taigi dėl galimai į mūsų rinką praslystančių kosmetikos gaminių su žmogaus placenta visa atsakomybė paliekama importuotojų bei gamintojų sąžinei.

REKLAMA

Kiaulės, avys, kumelės ir net augalai

Notifikuotų kosmetikos gaminių registre rasite ir Lietuvoje įteisintų kosmetikos gaminių sąrašą, į kurių sudėtį įeina placenta. Tai gyvulinės ir augalinės kilmės medžiagos, kuriomis labai didžiuojasi mūsų virtualioje erdvėje prekiaujantys įvairių firmų atstovai. Pamačius pavadinimą, dažniausiai lieka visai neaišku, kokios kilmės ingredientas įeina į gaminio sudėtį. Teko klausti. Kai kurie šių kosmetikos produktų importuotojai patikslino, kad jų sudėtyje yra kiaulių, kiti – avių placentos, net kumelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar kiti teigė, kad jų parduodamoje kosmetikoje naudojama augalinės kilmės sintetinė placenta, kurios ekstraktas išgautas iš itin retos rūšies genetiškai nemodifikuotų augalų placentos, aptinkamos jaunuose pumpurėliuose. Taip, nenustebkite: tam tikri augaliniai komponentai gali „pamėgdžioti“ tam tikras placentos dalis (proteinus, rūgštis ir t.t), tačiau kadangi pagrindinis placentos „variklis“ – hormonai estrogenai, abejonių efektyvumu tikrai gali kilti.

Buvo ir tokių, kurie apie placentos kilmę nieko nežinojo teigdami, kad reiktų klausti gamintojų bei visai atsisakiusių kalbėtis, neva tai – komercinė paslaptis.

REKLAMA

Kas gi tie veiksmingieji placentiniai komponentai?

Vienos placentine kosmetika prekiaujančios firmos atstovas Algirdas Budzinauskas noriai atsakė į dominančius klausimus. Pasak jo, iš kiaulių placentos, gautos natūralių procesų metu (t.y. po gimdymo) specialiomis tachnologijomis išgauti unikalūs placentiniai komponentai yra natūralūs, ekologiški ir nemodifikuoti. Kas tie unikalūs komponentai? Pasak, A. Budzinausko, tai patentuoti 6 elementai, kiekvienas atliekantis savo funkciją. Štai jie: placentinis baltymų hidrolizatas, placentiniai glikozaminoglikanai, hialurono rūgštis, elastino – kolageno kompleksas, didelės  molekulinės  masės ekstraktas ir mažos  molekulinės masės ekstraktas.

REKLAMA

Ką čia randame pažįstamo? Pagal gydytoją dermatologę dr. Matildą Bylaitę, kolagenas – tai pagrindinis kolageninių skaidulų, sudarančių odos karkasą ir užtikrinančių jos stiprumą ir tamprumą, baltymas. Elastino skaidulos, atvirkščiai, suteikia odai elastingumą. Glikozaminoglikanai (jiems priklauso ir hialurono rūgštis) pasižymi savybe surišti ir sulaikyti didelį vandens kiekį ir sudaryti klampų gelį, kuriuo užpildyti visi tarpai tarp skaidulų ir ląstelių. Hialurono rūgštis, natūrali žmogaus organizmo medžiaga, yra vienas svarbiausių odos komponentų, dalyvaujančių odos atsinaujinimo procese. Ji naudojama odos drėgmei užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarsi viskas ir neblogai, bet, pasak biologų, gyvulinės kilmės molekulės yra didelės masės, o tai reiškia, kad neprasiskverbia į giluminius odos sluoksnius? A. Budzinauskas paaiškino, esą speciali firmos sukurta technologija tas molekules suskaido iki mažų dalelyčių. Čia, pasak jo, ir slypi nepaprastas šios produkcijos efektyvumas.

O kaip gi placentoje likę hormonai? Juk nuo jų gali išberti odą, padidėti plaukuotumas, sutrikti vidaus organų veikla? Atsakymas: šios firmos placentos komponentuose hormonų nėra.

Žinome, kad kosmetikos priemonių poveikis priklauso nuo jose esančių aktyvių sudedamųjų dalių kiekio. Retas gamintojas tai rašo ant etiketės. Pavyko sužinoti, kad minimoje kosmetikoje placentinių medžiagų yra maždaug keli procentai, daugiau, apie 30 proc., yra aktyvesniuose produktuose – kaukėse.

REKLAMA

Oda – lepus organas

Bet juk turbūt prie tokių kremų oda pripranta, tampa nuo jų priklausoma? Visus komponentus, esančius šioje kosmetikoje, oda „pripažįsta“ kaip savus, sako A. Budzinauskas ir juokais aiškina, kad nėra girdėjęs, jog atsirastų priklausomybė nuo gyvulinės kilmės produktų, juk visi narkotikai – augalinės kilmės. Priprantama, kaip jis sako, prie produkto kokybės. Bet perspėja, pvz., kolageninių preparatų nenaudoti jaunoms merginoms.

Kosmetikė Rasa Muknaitė primena, kad oda – visgi lepus organas, todėl greitai pripranta prie stipriai veikiančių preparatų ir reikalauja vis veiksmingesnių. Todėl prieš renkantis naują produktą, reikia ne tik gerai išsiaiškinti jo sudėtį, bet ir pasikonsultuoti su specialistais – dermatologais, kosmetologais, ar tokia sudėtis jums nepakenks.

REKLAMA

Kiek kainuoja placentinis grožis?

Rinkoje siūlomų preparatų su placenta kainos svyruoja nuo 12 Lt už neaiškios sudėties kremą iki 360 Lt už 100 proc. placentos ekstrakto indelį. Algirdas Budzinauskas sutinka, kad didelę kainos dalį sudaro rinkodara bei kremus gaminančios įmonės vardo garsumas. Žinoma, galima manyti, kad kuo brangesnis kremas, tuo jo geresnė pagaminimo technologija, stipresnė koncentracija, todėl jis gal geriau bei tikslingiau veikia. Tačiau, pasak kosmetikės Rasos Muknaitės, kartais pigesnis kremas, atitinkantis odos tipą, amžių bei poreikius, duoda geresnį rezultatą negu brangus. Kosmetologijoje stebuklų nėra ir kremo, padėsiančio išspręsti visas problemas ir suteiksiančio odai amžiną jaunystę, taip pat niekas dar nesukūrė, primena specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų