REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviška vasara vis neleidžia atsipalaiduoti. Labai karštus, sausus orus keičia liūtys ir vėjai. Tokios gamtos permainos kenkia net tik žmogaus psichikai, bet ir jo fizinei sveikatai. Užtat tai palanki terpė grybeliniams ir infekciniams susirgimams. Šį kartą pakalbėkime apie odą.

Lietuviška vasara vis neleidžia atsipalaiduoti. Labai karštus, sausus orus keičia liūtys ir vėjai. Tokios gamtos permainos kenkia net tik žmogaus psichikai, bet ir jo fizinei sveikatai. Užtat tai palanki terpė grybeliniams ir infekciniams susirgimams. Šį kartą pakalbėkime apie odą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokios dažniausios odos problemos paūmėja tokiu metu? klausiame klinikos „Asmeda“ gydytojos dermatovenerologės Danutės Mačiulienės?

REKLAMA

Odos ligos bet kuriuo metų laiku – aktuali problema. Dauguma iš jų reikalauja rimto gydymo ir medikų priežiūros, bet yra ir ne tokios sudėtingos, kurias pats žmogus, įdėjęs šiek tiek pastangų, gali suvaldyti ar net išvengti. Norėčiau pakalbėti apie paprastąją lūpų pūslelinę ir grybelines odos ligas, tiksliau, pėdų grybelį.

– Paprastoji pūslelinė, tai tas pats, vadinamas, herpesas? Ar įmanoma jo išvengti?

– Dabar, kai orai tokie kontrastingi, tai karšta, tai šalta, vėjuota, susidaro tikrai didelė rizika, kad į tokias sąlygas patekusiam žmogui pasireikš paprastoji lūpų pūslelinė (herpes simplex infekcija). Šia liga gali susirgti bet kurios lyties ir bet kurio amžiaus žmonės. Tai dažna lėtinė užkrečiama virusinė odos liga, kuria užsikrečiama dažniausiai iki penkerių metų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Ji plinta ne tik tiesioginio kontakto metu – pvz., bučiuojantis, liečiant pažeistą odą, bet ir per daiktus, todėl būtina laikytis griežtos asmens higienos. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo – 2-12 dienų.

Kartą užsikrėtus herpes infekcija, virusas visam gyvenimui įsitvirtina žmogaus organizme, nugaros stuburo ganglijose. Jis ten tūno ir laukia, kada atsiras tinkamos sąlygos vėl pasireikšti. Infekciją „pažadina“ iš pažiūros visai nekalti dalykai – mažiausias peršalimas, deginimasis saulėje, maudynės, aukšta oro temperatūra, odos traumos, nuovargis, psichologiniai stresai, menstruacijos, o kartais aiškios priežasties nebūna. Liga tikrai vargina žmones, nes dažniau ar rečiau – kartojasi. Tai priklauso nuo imuniteto, nuo žmogaus polinkio šia liga sirgti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip pasireiškia pūslelinė?

– Liga skausminga, ji gali prasidėti bendrais negalavimais, galvos skausmu, šiek tiek pakilusia kūno temperatūra. Oda, kurią pažeidė virusas, ima niežėti, parausta, jaučiamas deginimas. Vėliau šioje vietoje atsiranda smulkių, skaidriu turiniu prisipildžiusių pūslyčių grupės, kurios labai greitai virsta deginančiai skaudančiomis, šlapiuojančiomis erozijomis lūpų, burnos srityje, neretai išplintančiomis ir kitose veido odos srityse. Subliuškusios pūslelės džiūsta ir virsta šašais. Bėrimas užgyja nepalikdamas randų, tik kurį laiką išlieka paraudimas. Jeigu pūslelių atsiranda burnos ertmėje, tuomet labai skauda valgant, būna nemalonus burnos kvapas.

REKLAMA

– Kaip gydytis?

– Liga gydoma antivirusiniais vaistais. Tai gali būti išoriniai arba sisteminiai vaistai. Gydymą dažniausiai nustato gydytojas. Tepalai tinka, kai bėrimai nedažni, retai kartojasi. Juos vartoti prasmingiausia tik pastebėjus pirmąsias pūsleles. Kai liga labai dažnai kartojasi ir tie šviesūs periodai, kai herpesas nepasireiškia, yra reti, skiriami sisteminiai vaistai, t.y skiriamas nuolatinis, profilaktinis, antivirusinio vaisto vartojimas.

Primenu, kad pažeistas vietas rekomenduojama laikyti sausai, švariai, nepridengtas.

– Dabar pakalbėkime apie pėdų grybelį. Kas dėl jo kaltas

– Pėdų grybelis yra lėtinė grybelių – dermatofitų, kurie matomi tik per mikroskopą, sukelta liga. Tai labai dažna paplitusi grybelinė liga, paliečianti ir vaikus, ir vyresnius. Šita liga galima apsikrėsti drėgnose ir šiltose vietose, pvz., baseinuose, pirtyse, sporto salėse, net pliaže. Labiau saugotis grybelio turėtų sergantys diabetu, turintys antsvorio, linkę labiau prakaituoti žmonės. Rizikuoja ir tie, kurie atėję į svečius mėgsta nusiauti savo avalynę ir susirinkti ligos sukėlėjus nuo svetimų kilimų arba patys juos ten palieka. Visgi, reikėtų likti su savo batais arba turėti savo šlepetes.

REKLAMA

– Kaip atpažinti pėdų grybelį?

– Liga pirmiausia ir dažniausia pažeidžia ketvirtą, penktą kojų tarpupirščius. Ten oda tampa drėgna, joje gali atsirasti pūslelių, žaizdų, įtrūkimų, ima niežėti. Pado oda tampa sausa, pleiskanoja, ypač pado raukšlės. Liga pamažu apima visą pėdą ir jos kraštus. Formuojasi suragėjimai, atsiranda įtrūkimų, pro kuriuos gali plisti infekcija, išsivystyti odos uždegimas.

Iš padų liga plinta į kojų nagus, ypač į sutraumuotus, juos pažeidžia: dalis nago plokštelės tampa balzgana, praranda skaidrumą, ant jos atsiranda geltonų arba baltų dėmelių. Ligai įsisenėjus, kojų nagai pagelsta, sustorėja ir ima trupėti. Reikia pastebėti, kad liga ne tik labai nemaloni, bet ir klastinga, nes kartais nesukelia jokio niežėjimo, o laikosi paduose, naguose. Deja, pacientai dažniausiai kreipiasi į gydytojus, kai odos ir nagų pakitimai tampa labai varginantys ir pastebimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip išvengti grybelio?

– Visų pirma, kruopščiai nusiplovus kojas, jas reikia gerai iššluostyti. Tegu vyrai nesupyksta ant manęs, bet jie kartais sugeba nusiplauti kojas, nesušlapinę rankų. (Juokiasi). Kai lankotės baseinuose, pirtyse, prieš ir po supurkškite kojas dezinfekuojančiu skysčiu. Ir žinoma, neavėkite svetimos avalynės. Dėvėkite medvilnines kojines.

O kaip gydytis?

– Grybelio rūšis nustatoma atliekant mikroskopinius arba bakteriologinius tyrimus. Rūšis svarbi, nes pagal tai, koks yra grybelis, parenkami medikamentai. Jei liga pažeidžia ir nagus, tai sisteminis gydymas yra būtinas, nes tepalais ir tirpalais neišgydysime. Jei problema tik paduose ir tarpupirščiuose, tai sėkmingai galima gydytis patiems, jei gydytojas nustatė, kad tai grybelinė liga, nes yra daug tam tinkamų priešgrybelinių preparatų. Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad panašius simptomus turi ir kitos ligos (alerginės, žvynelinė ir kt.), kurių eiga tepant medikamentais nuo grybelio dar pasunkėja. Todėl visgi rekomenduoju būti atsargiems ir, pastebėjus odos pakitimų, kreiptis į dermatologą, kuris tiksliai nustatys ligą.

Taip pat skaitykite:

Specialisto konsultacija: kad nereikėtų lupti nagų užsikrėtus pėdų grybeliu

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų