REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gręžiamasi nuo Azijos ir žvelgiama į populiarėjančius Europos miestus. Štai kur šiais metais krypsta pasaulio keliautojų akys.

Didžiausio pasaulyje kelionių portalo TripAdvisor.com lankytojai sudarė 25 vietų, kurios šią vasarą bus neabejotinai karščiausios, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

25 vieta: Las Vegasas, Nevada, JAV

Sudarant šį reitingą neabejotinai balsavo daug amerikiečių... Las Vegasas, tikriausiai, nėra mėgstamiausia Lietuvos turistų atostogų vieta, tačiau visame pasaulyje jis turi daug karštų gerbėjų (nebūtinai tarp azartinių lošimų mėgėjų). Las Vegasas turi keletą pravardžių: nuodėmingasis miestas (,,Sin City„), kito šanso miestas, azarto ir greitų santuokų sostinė. ,,TripAdvisor.com“ Las Vegasą reklamuoja trumpai drūtai: nėra pasaulyje kito tokio miesto. Nepriklausomai nuo to, patinka jums ar ne vienarankiu banditu leidžiančių pabūti žaidimo automatų garsas, įvairiaspalvių šviesų spindesys ir šiek tiek neskoninga prabanga – būtent su šia rekomendacija sunku nesutikti.

REKLAMA

24 vieta: Petra / Vadi Musa, Jordanija

Jordanijos Petra yra vienas iš 7 šiuolaikinio pasaulio stebuklų, ji įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Jeigu reikia geresnės rekomendacijos, įsivaizduokite kelių šimtų metrų ilgio siaurutį praėjimą, kuris veda tiesiai į rausvų uolų apsuptą slėnį, slepiantį vieną iš gražiausių uolinių pasaulio miestų. Tai Petra, graikiškai - uola. Uolinį miestą iškalė nabatiečiai. Kažkada Petra buvo tikra metropolija – mieste gyveno 40 tūkstančių žmonių, kas aniems laikams ir teritorijos dydžiui buvo stačiai dangų siekiantis skaičius. Petros istorija yra sunki ir žavinti, o pati vieta gniaužia kvapą – deja, čia nėra ko tikėtis vienatvės valandėlės. Jeigu viskas gerai organizuota ir daroma greitai, didžiausius Petros lobius (dviejų tūkstančių metų senumo lobyną, Siq gorge tarpeklį, aukojimo vietą kalnuose ir t.t.) galima pamatyti per vieną dieną –apžiūrinėti galima jojant raitam ant arklio ar asilo, riedant brikele ar pėdinant pėsčiomis. Kas panorės likti nakčiai, to laukia brangi nakvynė Petros papėdėje įsikūrusiame Vadi Musa miestelyje, kuris išsilaiko vien tik iš turistų.

REKLAMA
REKLAMA

Pati Jordanija yra nedidelė, draugiška keliautojams valstybė, čia lengva keliauti. Tik, gaila, keliauti yra gana brangu. Čia siūloma aplankyti daug įdomių vietų, tačiau jeigu galima pamatyti tik vieną iš jų, tai, žinoma, turi būti Petra.

23 vieta: San Franciskas, Kalifornija, JAV

Jeigu ruošiatės vykti į San Franciską ... nusiteikite rūkui, dideliam rūkui. San Franciskas įsikūręs įlankoje prie Ramiojo vandenyno – vieta graži, bet nesaugi, nes čia įvyko keletas žemės drebėjimų. Būnant San Franciske būtinai reikia nufotografuoti tiltą ,,Auksiniai vartai„ (,,Golden Gate“), pasivažinėti tramvajumi ir pavakarieniauti Chinatown'o rajone – tą visi žino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

22 vieta: Didysis Kaimanas, Karibai

Prisipažįstame, kad pirmą kartą pamačius šią reitingo poziciją, mums iškilo tam tikrų abejonių, kur tai yra... Šiandien jau žinome, kad Didydis Kaimanas yra prie Karibų jūros, o apžiūrėję keletą nuotraukų, labai norime ten nuvykti. Norint turistų lankomame Didžiajame Kaimane rasti sau ramią vietelę, reikia traukti į Stringray City neriją. Didysis Kaimanas garsėja taip pat masažo pasiūla ir biologinės regeneracijos procedūromis. Ach...

21 vieta: Florencija, Italija

Italijos Florencijai žada būti geri metai – 2011 metų vasaros pasaulio ,,hitų" sąraše ji užima 21 vietą, o analogiškame patraukliausių Europos vietų sąraše ji net 8 vietoje. Daugelis tvirtina, kad su Florencijos grožiu ir istorija gali konkuruoti tik keletas pasaulio miestų. Kam jau teko pabuvoti Florencijoje, tikrai dabar svajoja apie kriaušinius ledus, valgomus netoli Auksakalių tilto. Kam dar neteko regėti Florencijos senovės paminklų ir saulėlydžių prie Arno upės, ragauti Chianti regiono vyno, to visi šie malonumai dar laukia.

REKLAMA

20 vieta: Sankt Peterburgas, Rusija

Sankt Peterburgą, antrąjį pagal dydį Rusijos miestą ir jos kultūros sostinę, geriausia aplankyti kaip tik dabar – nuo birželio pradžios iki liepos vidurio. Būtent tuo laikotarpiu Peterburge galima pamatyti garsiąsias baltąsias naktis – pavakariais šviesa pasidaro nuostabiai žydra. Bet yra ir tokių, kurie tvirtina, kad nepaisant viso to, Peterburgas gražiausias žiemą – kada kanalai, į bezė tortą panašus Ermitažas ir svogūno formos cerkvių kupolai blizga virpančiame šaltame ore.

REKLAMA

Miestas nėra pigus, tačiau vertas savo kainos – Ermitažas, Kazanės soboras ir Žiemos rūmai yra tik gražių vietų, kurias galima pamatyti, ilgo sąrašo pradžia.

19 vieta: Honolulu, Havajai

Jeigu nutarsite pasinaudoti TripAdvisor. com rekomendacijomis ir išsiruošite šiais metais atostogauti į San Franciską, tai Havajų sostinė bus ranka pasiekiama.

Honolulu, o būtent taip vadinasi ši sostinė, yra šiuolaikinis ir gana nemažas miestas su gausybe dangoraižių ir išvystyta infrastruktūra. Bet kas gi apie tai galvoja, įsivaizduodamas turkio spalvos bangą ir auksinį paplūdimį Vaikiki. Honolulu – banglentininkų pasaulio sostinė (puikius šiai pramogai skirtus reikmenis ir gerą instruktorių be problemų galima rasti paplūdimyje). Ras čia tikrą rojų žemėje ir kitų vandens pramogų (buriavimo, plaukimo, snorkelingo, baidarių) mėgėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

18 vieta: Ko Phi Phi Don, Tailandas

Ko Phi Phi Don yra viena gražiausių salų visame Tailande: dvi klintinės uolos, kyšančios iš turkio spalvos vandens, kurias siaura sąsmauka jungia su smėlingais paplūdimiais abiejose pusėse, bet kuriuo metų laiku pritraukia tūkstančius turistų. Fi – sako skeptikai? Ką gi, ir taip, ir ne. Dar neseniai Ko Phi Phi Don visų pirma žavėjo savo laukine nepažabota gamta. Tačiau greitai buvo pastebėtas salos potencialas – šiandien Ko Phi Phi Don yra geriausiai žinoma ir mėgėjų linksmai praleisti laiką mėgstama, triukšminga Tailando sala (greta Phuket ir Koh Pha Ngan). Ne visiems tai privalumas, tad informacija paguodai: sezono metu šioje saloje visados triukšminga, tačiau dvigubai pigiau. Tad už nedidelę kainą galima pasimokyti nardyti arba kopti į uolas tikrai gražios gamtos prieglobstyje. Neįtikinome mėgstančių linksmas sueigas? Būsite sužavėti.

REKLAMA

17 vieta: Buenos Airės, Argentina

Nuostabiosios Buenos Airės visą laiką nuostabios – 2011 metų atostogoms praleisti rekomenduojamų geriausių vietų sąraše miestas užima 17 poziciją. Išvertus iš ispanų kalbos Buenos Airės reiškia ,,palankūs vėjai„. Gražu, tiesa? Šiame mieste sunku patikėti, kad Buenos Airės yra viena iš didžiausių pasaulio metropolijų. Graži miesto architektūra. Buenos Airėse būtinai reikia aplankyti darbininkų rajoną El Boca su daugiaspalviais namukais, pamatyti gatvės tango šokėjų pasirodymą, pasivaikščioti Puerto Madero tiltu ir Floridos gatvele, kurioje labai daug krautuvėlių (ir turistų). Reikia suvalgyti geriausią pasaulyje argentinietišką eskalopą ir raguolį ,,Madialunas“, užsigeriant café cortado (kava su pienu). Sabroso!

REKLAMA

16 vieta: Venecija, Italija

Šios ponios nereikia pristatinėti niekam – Venecija turi būti kiekviename gražiausiųjų sąraše. Ir ne be pagrindo! Niurzgliai tvirtina, kad Venecija yra tik pernelyg išreklamuotas ,,dvokiantis nutekamsis griovys" (cituojame jų žodžius). Mūsų nuomone, Venecija yra nuostabi kiekvieną joje praleistą minutę. Žinoma, turistų minios, plūstančios jos gatvėmis (ir kanalais) vasaros sezono metu, gali įnirtinti kiekvieną. Todėl Veneciją rezervuokite spalio mėnesiui, kada aqua alta tiktai artinasi, o rėkiančios, baikščios minios skubiai šalinasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

15 vieta: Praha, Čekija

Čekijos Prahą tam tikra prasme galima palyginti su leistinukais (kitaip sakant, miltiniais kukuliais) – net jeigu kartais atrodo, kad ji perdaug išreklamuota, jos vis tiek žmogui maža. Ir kiekvieną kartą ji ragaujama. O ragauti galima įvairias jos atmainas: viduramžių Prahą, pilną senovės paminklų su Hradčanais ir Karlo tiltu priešakyje, literatūrinę Prahą, einant Franzo Kafkos keliais (ir aplankant puikų, jam skirtą interaktyvųjį muziejų), šiuolaikinę Prahą, sąmojingą ir klastingą ( su televizijos bokštu ant Žižkovo, ant kurio ropoja gigantiški kūdikiai), ir pagaliau Prahą ,,per skrandį į širdį"- pilną čekiško alaus, leistinukų su guliašu ir kepto sūrio. Bet geriausia paieškoti savo Prahos, netgi jei šiame mieste – turistų legendoje tai atrodo neįmanoma.

REKLAMA

14 vieta: Siem Reap, Kambodža

Siem Reap – tai visų pirma puikus placdarmas, norint aplankyti tikrą Kambodžos magnetą – khmerų šventovių kompleksą Angkor Wat. Kaip ir pridera geram placdarmui, Siem Reap siūlo nakvynę kiekvienam (nuo kelis dolerius kainuojančių kambarių iki penkių žvaigždučių viešbučių), nekalbant jau apie pigią ir puikią virtuvę. Pats Siem Reap neturi ypatingai įdomaus miesto reptacijos, bet ir čia galima maloniai praleisti laiką, šnekučiuojantis su vietiniais arba...pasimokyti gaminti. Tokios paslaugos kaina keliautojams rekomenduojamame restorane Temple kainuoja vos 10 dolerių: į kainą įeina kelionė į turgų, vietos produktų užsakymas, pasirinktų patiekalų (įskaitant desertą) gamybos pamokėlė. Siem Reap galima be sunkumų išsinuomoti transportą, kuris nugabentų prie garsiausių paasaulyje griuvėsių Angkor Wat. Galima rinktis roverį, motociklą arbą rikšą. Ir tik nepramiegokite saulėtekio.

REKLAMA

13 vieta: Jeruzalė, Izraelis

Tam, kad aplankytumėte Jeruzalę religinė motyvacija nebūtina – ši daugiakultūrinė, daugiareliginė, sklidina kvapų ir kalbų vieta hipnotizuoja keliautojus ir piligrimus jau tūkstantį metų. Siaurų gatvelių labirintai įtraukia, o nuo Alyvų kalno atsiveria nuostabiausia Jeruzalės panorama.

12 vieta: Kingstaunas, Naujoji Zelandija

Būtent Kingstaune Peteris Jacksonas susuko didžiąją dalį filmo “Žiedų valdovas". Kingstaunas – tai kvapą gniaužiantys fiordai, kurie įrašyti į JUNESCO saugomų objektų sąrašą. Tai galimybė išbandyti kvapą atrakcijas, kurios kaitina kraują ir didina adrenalino kiekį (banglentes, jetboatingą). Kelionės į Kingstauną metu tiesiog būtina paskanauti Naujojo Pasaulio vyno.

REKLAMA
REKLAMA

11vieta: Kioto, Japonija

Sąrašo sudarytojai prisipažino, kad reitingas buvo sudaromas dar iki tragiško žemės drebėjimo, kuris šį pavasarį užklupo Japoniją. Nuo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjo dauguma Japonijos gyventojų, tačiau Kioto nebuvo labai nusiaubtas.

Kioto įsikūręs Honsiu saloje ir prieš 9 amžius buvo Japonijos sostinė. Gal tik Romoje rasite daugiau senienų, kurios įrašytos į JUNESCO saugotinų objektų sąrašą. Kiotas tokių objektų turi net 17. Kiote yra 1700 šventyklų, tarp jų – budistų vienuolynai su šalia esančiais nuostabiais sodais.

Nežiūrint, kad Kioto yra labai pamėgę turistai, tai labai romantiškas, ramus miestas. Neįkainojamą įspūdį palieka pasivaikščiojimas Kinkaku-ji paviljone, prasilenkiant su kvapniais kimono pasidabinusiomis geišomis. Kioto nuo seno laikomas Žydinčių vyšnių šalimi, Tolimųjų Rytų magiškuoju traukos centru.

10vieta: Honkongas, Kinija

Siauros parduotuvių rajonų gatvelės, nuolat kažkur skubančių žmonių minios ir po šiuolaikiškų dangoraižių langais atsiveriantys nuostabūs parkai. Įspūdinga architektūra, galimybe apsipirkti ir žmonių įvairove išsiskiria Azijis perlas Honkongas.

REKLAMA

Lantau salos slėnyje, apsuptame kalnų, 268 laiptelių aukštyje lankytojus „laimina“ aukščiausia pasaulyje bronzinė Budos statula. Dešimt metų statyta ir 15 metų „sėdinti“ Budos skulptūra puikiai atspindi išskirtinės figūros charakterio didybę bei aplinkinių pagarbą ypatingajam mokytojui.

Nuo Tsim Sha Tsui tako atsiveria nepakartojama miesto panorama. Tai geriausia vieta stebėti „Šviesų simfoniją“ – naktinį multimedija parengtą pasirodymą, pagražinamą ypatingais pirotechnikos akcentais. Aštuntą valandą vakaro prasidedantis dvidešimties minučių muzikos, šviesos ir lazerių reginys Guinnesso rekordų knygoje pavadintas didžiausiu pasaulyje garso ir šviesos spektakliu.

Būtina užsukti į Repulse Bay ir Stanley Market. Į mažus namelius ant jūros kranto šeimininkai vyksta prabangiais automobiliais. Gamtos apsuptyje pasimiršta ir miestas, ir dangoraižiai – aplink tiklauko restoranai, terasos ir paplūdimiai...

Tačiau čia retas užtrunka ilgiau nei puikūs jūrų gėrybių pietūs – kojos, rodos, pačios neša pasivaikščioti po gamtą.

9 vieta: Barselona, Ispanija

Barselona – viena nuostabiausių pasaulio vietelių ir jūs turbūt puikiai tai žinote, nes turizmo agentūrų portaluose nuolat ieškote informacijos apie šį miestą.

REKLAMA

Senamiesčio branduolys – Barri Gotic, viduramžių gotikos pastatų ir bažnyčių muziejus po atviru dangumi. Šioje miesto dalyje yra ir P. Picaso muziejus. Centrinė Barselonos katedra La Seu – vienas iš didžiausių gotikos statinių Ispanijoje. Mieste yra daug įvairių architektūros ir kultūros paminklų – Santa Eulàlia katedra, įžymiojo architekto Antonio Gaudi neužbaigta katedra Sagrada Familia daugiau nei 100 metų statoma bažnyčia (statoma nuo 1882 m., planuojama baigti 2026 m.). Jūros pakrantėje - monumentas Kristupui Kolumbui. Mieste labai ryški architekto A. Gaudí įtaka.

8 vieta: Londonas, Didžioji Britanija

Londoną galima apžiūrėti per 16 valandų, tačiau mes rekomenduojame jam skirti daugiau laiko. Turistai tvirtina, kad tai – brangus ir nešvarus miestas, tačiau mėgsta jį už žalumą ir žmonių įvairovę. Karališkos šeimos skleidžiama atmosfera miestui suteikia ypatingą žavesį.

Šis miestas yra spalvingas visom prasmėm: skaičiuojama, jog čia gyvenantys žmonės kalba daugiau nei 300 skirtingų kalbų. Kadangi mieste dauguma pastatų neviršija 10 aukštų, Londono plotas yra didžiulis. Atskiri Londono rajonai labai skirtingi – kartais atrodo, jog tai skirtingi miestai. Londone yra apie 160 muziejų, 100 teatrų ir 80 parkų.

REKLAMA

Čia galima tingiai praleisti dieną, pradedant nuo english breakfest (kurie gali užsitęsti iki pietų) ir baigti viename atraktyviausių Londono parkų - Hyde Park. Ką gi, sveiki atvykę.

7 vieta: Roma, Italija

Aprašant Romą, nieko kito nelieka, kaip tik pasitelkti TripAdvisor.com apibūdinimą, kad tai - „amžinasis miestas“.

Koliziejus neabejotinai yra Romos simbolis - apie jį pasakyta „kol stovės Koliziejus, stovės Roma, bet jei dings Koliziejus, dings ir Roma, o jei kris Roma, kris ir visas pasaulis“.

Romą tikrai verta pamatyti naktį. Pirmas apsilankymas, beveik priverstinis - į Panteoną. Ir tikrai ne veltui - vaizdas viduje pralenkia net Šv. Petro bazilikos padarytą įspūdį.

6 vieta: Niujorkas, JAV

Kiekvienas, kas bent sykį lankėsi Niujorke, jau amžinai naktimis jį sapnuos. Miestą, kuris niekada nemiega, kasmet aplanko 39 milijonai turistų. Jie apžiūri Times Square, Laisvės statulą, Metropolitan Museum of Art, tuščią vietą, kur stovėjo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai – šių laikų simbolį. Niujorke vyksta begalės įvairiausių renginių: susijusių su kultūra, kinu, muzika, kulinarija. Čia kiekvienas ras ką nors sau – patys turite nuspręsti, ar pirmenybę atiduosite aukštakulnių batų kaukšėjimui ir sklindantiems kvapams iš trijų žvaigždučių Michelino restoranų Mahattane, ar paukščių stebėjimui Coney Island.

REKLAMA

5 vieta: Rio de Žaneiras, Brazilija

Tai nuostabi vieta, esanti prie Atlanto vandenyno, šalia Gvanabaros įlankos, tarp granito kalnų. Rio de Žaneiras laikomas viena gražiausių pasaulio vietų. Rio – tai auksiniai Kopakabanos ir Ipanemos paplūdimiai, sambo, 790 m aukščio uolinis kalnas Korkovadas, ant kurio iškyla 38 metrų Kristaus Atpirkėjo statula, įtraukta į naujausiųjų pasaulio stebuklų sąrašą. Viena iš Rio atrakcijų – kelionė funikulieriumi į Pao de Aukaro kalną. Tai vienas pirmųjų pasaulyje geležinkelių su lynine vagonų traukle, statytas 1912 metais. Nuo 396 m aukščio uolinio kalno atsiskleidžia nuostabi panorama aplinkui. 2016 metais Rio de Žaneiras taps olimpinių žaidynių šeimininku.

4 vieta: Paryžius,Prancūzija

TripAdvisor.com Europos vietų reitinge, kur geriausiai galima praleisti 2011 metų atostogas, laimėjo Paryžius. Paryžius – meilės ir meno, Senos ir paupio bulvarų, puikių muziejų, didingos istorijos ir genialios virtuvės miestas, su kuriuo susipažinti vieno karto neužteks. Žinoma, nėra pasaulyje vietos, kuri patiktų visiems, tačiau su Paryžiumi susijusi įdomi smulkmena: pasirodo, turistai, ruošdamiesi keliauti į Paryžių, tikisi iš jo tiek daug, kad pamatę jį savo akimis daugelis išgyvena kartų nusivylimą. Su šia problema dažniausiai susiduria japonai, o medicininėje literatūroje net galima rasti specialų terminą – Paryžiaus sindromas. Kai kurie žmonės patiria tokį stiprų neigiamą sukrėtimą, kad turi gydytis.

REKLAMA

3 vieta: Maču Pikču, Peru

Trečioji vieta skiriama Maču Pikču, kurį privalo pamatyti įvairūs keliautojai. Kečua kalba Maču Pikču reiškia ,,seną viršūnę“. Maču Pikču yra Vakarų Anduose, iškilęs virš Urubambos upės. Paslaptingas miestas atsirado XV amžiuje pagal parengtą planą, o jau apie 1537 metus ištuštėjo dėl nežinomų priežasčių. Oficialiai jis atrastas tik 1911 metais (nors tyrimai rodo, kad buvo tirtas ir anksčiau) ir iš pradžių buvo tapatinamas su legendine paskutine inkų sostine. Šiandieniai tyrimai rodo, kad Maču Pikču galėjo būti greičiau Saulės mergelių alkas – kapavietėse vyrauja moterų palaikai, – o ne miestas tvirtovė. Šiame mieste stebina žmonių sugebėjimas pastatyti beveik miestą nepaprastai sudėtingame vietovės reljefe. Laiptai (priskaičiuota 1 200 laiptelių), jungiantys uolas su miesto mūrais, užtikrino puikų susisiekimą mieste. Maču Pikču laikomas vienu iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų (greta Petros, Didžiosios kinų sienos, Kristaus Atpirkėjo statulos Rio de Žaneire, Čičen Icos Meksikoje, Kardifo milžino Amerikoje ir Tadž Mahalo Indijoje).

2 vieta: Sidnėjus, Australija

Kelionė į Sidnėjų iš Europos – varginamo keliolikos valandų skrydžio perspektyva. Tačiau dėl tokio miesto verta viską iškentėti. Svarbiausia Sidnėjaus įžymybė, aišku, yra operos teatras, ir nuo jo galima pradėti pažintį su miestu. Sidnėjaus padėtis lemia, kad vienas svarbiausių jo pranašumų yra paplūdimiai – ir prie atviro vandenyno, ir prie vaizdingų užutekių. Garsiausias iš jų yra Bondi, tačiau didesnį susižavėjimą kelia paplūdimiai Curl Curl ir Shelly. Pirmasis – puiki vieta banglentininkams, antrasis – nardymo mėgėjams.

Vakare galima maloniai leisti laiką pramoginiame miesto mikrorajone Darling Harbour: čia įsikūręs kiniškas sodas ir garsus jūrų akvariumas, kuriame galima stebėti ryklius ir rajas vaikštant stikliniais kanalais. Viena didžiausių Sidnėjaus įžymybių yra ir zoologijos sodas „Taronga“, priskiriamas gražiausiems pasaulyje zoologijos sodams. O keleto kilometrų spinduliu nuo miesto centro driekiasi australiški krūmynai.

REKLAMA

1 vieta: Keiptaunas, PAR

Keiptaunas dėl vietovaizdžio priskiriamas gražiausioms pasaulio vietoms. Vaizdingi miesto rajonai driekiasi palei Atlanto vandenyną, o aukštai iškilęs Stalo kalno masyvas saugo miestą nuo žiemos vėjo gūsių, pasiekiančių pietinę Afrikos dalį iš Antarktidos. Stalo kalnas yra svarbiausias objektas susipažįstant su miesto įžymybėmis. Iki kalno papėdės veda vingiuotas kelias, nuo kurio atsiveria nuostabūs miesto vaizdai, Table Bay įlanka ir Atlanto vandenynas (į kalną pakylama vagonėliais, kurie sukasi apie savo ašį). Keiptaunas garsus ir puikiaisiais paplūdimiais (vandens tempratūra įvairiose vietose gali skirtis net 10 laipsnių). Viename iš šių paplūdimių – Boulders prie Simonstado peri kyšulio pingvinai: ši rūšis neištisai gyvena amžinai užšalusiuose poliariniuose rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų