REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėlynės – tai natūralūs vitaminai, augantys mūsų miškuose. Jose tiek daug gerų medžiagų, jog atrodo, kad viską pagydytų! Mėlynės – daugiametis, nedidelis miškų krūmelis, sutinkamas visoje Lietuvoje. Auga drėgnuose spygliuočių miškuose ir mėgsta derlingą dirvožemį. Birželio pabaigoje ar liepos mėnesį šie krūmeliai sunokina visiems gerai pažįstamus vaisius – melsvai juodas uogas, kurios vadinamos ne tik mėlynėmis, bet ir mėlynuogėmis, nemuogėmis, šilojėliais, vaivorais.

REKLAMA
REKLAMA

Renkamos ne tik uogos, bet, prieš augalui sužydint, ir jo lapai. Jie įeina į vaistažolių mišinių nuo cukraligės sudėtį. Mėlynių uogos – tai vitaminiga žaliava, kuri sustiprina regėjimo aštrumą, mažina akių nuovargį. Džiovintų uogų užpilas geriamas nuo viduriavimo, esant skrandžio ar žarnyno uždegimams, taip pat juo ar šviežiomis sultimis skalaujama burnos ertmė ir gerklė esant gleivinių uždegimams, ant nudegusių vietų, opų dedami kompresai. Liaudies medicina mėlynėmis gydo mažakraujystę, tulžies pūslės, inkstų ir šlapimo pūslės akmenligę, kitas ligas, uždegimus. Naudingos ne tik šviežios uogos, bet ir džiovintos, taip pat jų ruošiniai žiemai.

REKLAMA

Mėlynės padeda mesti svorį

Džiugiausia naujiena ta, kad reguliariai valgydami mėlynes pagerinsite ne tk regėjimą, kraują, oda bus skaistesnė, bet tuo pačiu metu efektyviai naikinsite riebalinį audinį! Šios uogos reguliuoja virškinimo trakto veiklą, stimuliuoj medžiagų apykaitą. Mėlynėse daug ląstelienos, labai mažai cukraus ir kalorijų. Žemas glikemijos indeksas padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, taip pat ir energijos. Visa tai mažina stresą, o mažiau streso – mažesnis ir antsvoris.

REKLAMA
REKLAMA

Negalinčias ištverti be vėlyvos vakarienės tikrai pradžiugins naujiena, jog mėlynės – vienas iš maisto produktų, kurie ne tik mažai kaloringi, bet ir padeda greičiau sudegti su kitais produktais gautoms kalorijoms. Valgomos vakarais, ypač pasportavus ar aktyviai pasimankštinus, jos pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda greičiau atsikratyti antsvorio. Trumpiau tariant, galima valgyti ir liesėti! Žinoma, svarbiausiai nepersistengti ir nepamiršti vartoti kitus maisto produktus, su kuriais gaunamos kitos svarbios organizmui medžiagos ir vitaminai. Jei piktnaudžiausite vienu ar tik keliais produktais, kūnas, kad ir suplonėjęs, greitai atsilygins kitomis ligomis. Po saujelę mėlynių rekomenduojama suvalgyti per kiekvienus pusryčius su dribsniais arba po vakarienės.

Skanių mėlynių! Juk sveikam bei lieknam žmogui ir mėlyni dantys tinka!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų