uogos

Šilauogių bumas Lietuvoje: kas laukia augintojų ateityje?
Šilauogių bumas Lietuvoje: kas laukia augintojų ateityje? 2019.11.17 12:30 Dar prieš keletą metų labiausiai Lietuvoje populiarėjo remontantinių bei vasarinių aviečių ir braškių auginimo ūkiai, tačiau šiemet į priekį išsiveržė šilauogės. Pastaraisiais metais sparčiai daugėja šilauogynų, kurie yra kaip ilgalaikės investicijos verslas. Kol kas nė vienas ūkininkas nesiskundė, kad jam nepavyko ...
Šios uogos – stebuklinga gamtos dovana: valgykite į sveikatą
Šios uogos – stebuklinga gamtos dovana: valgykite į sveikatą (2) 2019.10.23 07:45 Bruknės ypač naudingos mūsų sveikatai. Naudojamos ir uogos, ir lapeliai, kuriuos galima skinti ir pavasarį, ir rudenį. Valgyti šviežias uogas arba gerti sultis patariama, kai padidėjęs kraujospūdis. Bruknės pasižymi ir antibakteriniu poveikiu. Žalios, mirkytos ir virtos uogos naudingos sergant gastritu, esant ...
Šios uogos – švyti iš tolo: prisirinkite jų ir organizmas jums padėkos
Šios uogos – švyti iš tolo: prisirinkite jų ir organizmas jums padėkos 2019.10.18 14:30 Antroje rudens pusėje, kai daugelis gamtos gėrybių jau nuimta, nepamirškime prisirinkti ir putinų uogų, kurios ypač naudingos sveikatai. Putino uogos sunoksta rugsėjį, o raudonos uogų kekės pamiškėse, paupių slėniuose iš toli švyti net vėlyvą rudenį, kai nukrinta medžių lapai.
Turguose – vertingos uogos po kelis eurus: medikai primena, kaip stiprinti imunitetą
Turguose – vertingos uogos po kelis eurus: medikai primena, kaip stiprinti imunitetą 2019.09.21 07:00 Medikai ir gamtininkai ragina nesnausti – dabar pats metas stiprinti imunitetą seniausiomis Lietuvos uogomis – spanguolėmis ir bruknėmis. Jų šiemet pilni miškai ir sodai. Specialistai sako tai bene vienintelės uogos, kurios turi priešuždegiminių savybių, tad jeigu neatsiginam gerklės skausmo, ar kamuoja žarnyno bėdos, ...
Kalpokaitė pakeitė plaukų spalvą: tam yra svarbi priežastis
Kalpokaitė pakeitė plaukų spalvą: tam yra svarbi priežastis (12) 2019.08.21 19:30 61-erių aktorė Larisa Kalpokaitė – energingumo ir geros nuotaikos pavyzdys ne vienai moteriai. Tiesa, moteris taip pat laikas nuo laiko nustebina ir savo išvaizdos pokyčiais. Visai neseniai prie projekto „Vienos kėdės istorija“ prisijungusi moteris įsijautė į tėvų, kurie išgirsta, jog jų vaikas serga onkologine liga, ...
Lietuviai džiaugiasi ypatingu derliumi: šią vasarą suderėjo visai ne pomidorai ar agurkai
Lietuviai džiaugiasi ypatingu derliumi: šią vasarą suderėjo visai ne pomidorai ar agurkai (1) 2019.08.19 19:46 Mūsų soduose populiarėja vynuogininkystė. Pasirodo, ir mūsų krašte puikiausiai dera šios saldžios ir vitamino C gausa išsiskiriančios uogos, kurios kaip tik šiuo metu įpusėjo derėjimo sezoną. Šiemet saulės nepašykštėjusi vasara vynuogių augintojus džiugina išskirtiniu derliumi. „Moldaviška vynuogė „Kodrenka“ labai ...
Nauja šaldymo mada: įspėja dėl tokių grybų ir uogų saugumo
Nauja šaldymo mada: įspėja dėl tokių grybų ir uogų saugumo (1) 2019.08.10 13:00 Mitybos žinovai pastebi, kad į mūsų šaldymo kameras įsisuka nauja mada – prasidėjus sezonui, žmonės žiemai šaldo jau ne tik uogas ir grybus, bet ir kopūstus, burokėlius, agurkus, net ir svogūnų laiškus. Dažnas tai daro daržoves tiesiog susukęs į maišelį. Specialistai sako, kad šaldyti galima viską, bet tik tam specialiai ...
Lietuviškų uogų ABC: kuo vienos pranašesnės už kitas
Lietuviškų uogų ABC: kuo vienos pranašesnės už kitas (1) 2019.07.28 07:00 Lietuvoje jau sunoko įvairiausių rūšių uogos. Nors orai šiemet nebuvo dėkingi ir šalies turgavietėse siūlomos paskutinės lietuviškos braškės, į jų vietą braunasi serbentai, gervuogės ir kitos gerybės. Mitybos ekspertai sako, kad uogos itin reikalingos žmogaus organizmui, ypač ruošiantis žiemai. Visgi vienos uogos ...
Šis pyragas užkariauja lietuvių širdis: tobulas grietinės ir uogų derinys
Šis pyragas užkariauja lietuvių širdis: tobulas grietinės ir uogų derinys 2019.07.27 12:35 „Man šis pyragas atrodo toks gražus, gaivus ir mielas. O ir pagaminimas visai paprastas, tad nereikės ilgai sukiotis virtuvėje. Tai labai vasariškas uogų pyragas, kuriam nereikia daug ingredientų ir galima naudoti mėgstamiausias uogas (arba tokias, kokias turite po ranka)“, – sako tinklaraščio autorė Liucija. Pyragui ...
Uogos nesupus daug ilgiau: tereikia padaryti šį veiksmą
Uogos nesupus daug ilgiau: tereikia padaryti šį veiksmą 2019.07.25 15:20 Šviežios uogos vasarą – vienas skaniausių dalykų, todėl pats laikas jomis mėgautis! Bet uogos yra vienas iš greičiausiai gendančių produktų, todėl verta žinoti, kaip jas laikyti. Šviežias uogas išimkite iš dėžutės ar maišelio ir kaip įmanoma greičiau jas perrinkite. Iškart suvalgykite bent kiek pažeistas uogas – jos yra ...
Neišmeskite serbentų lapų: jūsų inkstai jums padėkos
Neišmeskite serbentų lapų: jūsų inkstai jums padėkos (1) 2019.07.23 07:45 Žolininkė, puslapio „Mano žolėlės“ įkūrėja Jolanta pataria, skinant juoduosius serbentus, atkreipti dėmesį ir į jų lapus, kuriuose slepiasi neįtikėtina nauda. Juodieji serbentai tai ir maistas, ir vaistai, dabar puikiausias metas yra jų prisiskinti. JUODŲJŲ SERBENTŲ LAPAI Jie yra tinkami gaminti namų arbatai su aviečių ...
Uogos įkandamos ne visiems – kainos Lietuvos turgeliuose
Uogos įkandamos ne visiems – kainos Lietuvos turgeliuose (2) 2019.07.21 11:00 Įpusėjus vasarai prasideda uogų ir uogienių virimo metas, todėl dažnas kraštietis šių gėrybių dairosi turguje. Kėdainių turgūs jau lūžta nuo įvairiausių uogų gausos, pasirinkimu pirkėjai nesiskundžia, pardavėjai džiaugiasi – žmonės aktyvūs pirkėjai. Deja, pasidairius po turgų ne vienam tampa aišku, kad uogų kainos kol kas ...
Patikrino lietuvių pamėgtas uogas ir daržoves: rezultatai nustebino
Patikrino lietuvių pamėgtas uogas ir daržoves: rezultatai nustebino (3) 2019.07.19 10:39 Šalies parduotuvėse, prekyvietėse ir turgavietėse jau patikrinta apie 14 t įvairių sezoninių daržovių, uogų ir vaisių. Įvertinta jų sauga ir kokybė – tam ištirta per 100 įvairių mėginių. Daug dėmesio skirta kilmės šalies nurodymui. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nurodo, kad lyginant su ...
Nurinkę braškes, atlikite šį veiksmą: nespėsite krauti derliaus
Nurinkę braškes, atlikite šį veiksmą: nespėsite krauti derliaus (1) 2019.07.18 13:40 Kaip geriausia tvarkytis su braškėmis nurinkus uogas – pjauti ar nepjauti lapus? – klausia Edita S. iš Pasvalio. Atsako dendrologė Regina Sereikienė. Nurinkus uogas, braškyną reikia išravėti ir patręšti. Neretai manoma, jog po derliaus braškių lapus būtina nupjauti, kad augalai būtų sveikesni ir gausiau derėtų kitais ...
Prasidėjo šilauogių sezonas – augintojai vardina kainas
Prasidėjo šilauogių sezonas – augintojai vardina kainas 2019.07.14 15:00 Šilauogių augintojai trina rankas – aksominės uogos po lietaus ėmė pūstis kaip ant mielių. Tad jau prasidėjo lietuviškų šilauogių sezonas. Jis dėl vyravusių kaitrų kaip niekada ankstyvas. Pasirodžiusios lietuviškos uogos kol kas netirpdo aukštokų įvežtinių kainų. Panevėžietis Alfonsas Narbutas vasarišku lietumi gausiai ...
Sunaudokite serbentų perteklių: skaniausia uogienė žiemai
Sunaudokite serbentų perteklių: skaniausia uogienė žiemai 2019.07.08 11:41 Jeigu jūsų sode arba sodyboje jau užderėjo serbentų, skubėkite juos rinkti ir dėti į krepšius. Gardi uogienė, kuri puikiai tiks ir vasarai, ir žiemai, bus paruošta greitai, be didelio vargo.  Jums reikės: 1 kilogramo raudonųjų serbentų, 90 ml vandens, 1 kilogrmo cukraus.  Pradžioje raudonuosius serbentus ...
Atrado tobulą braškių šaldymą būdą: naudojasi tik juo
Atrado tobulą braškių šaldymą būdą: naudojasi tik juo (2) 2019.07.08 07:30 Gal paišlaidavote ūkininkų turgelyje, pasidavėte bandos jausmui parduotuvėje, o gal esate iš tų laimingųjų, kurių daržuose braškės sirpsta įspūdingu greičiu – bet kuriuo atveju braškių šaldymas yra geriausias būdas tvarkytis su braškių pertekliaus situacija. Gera žinia ta, kad braškes ne tik lengva užšaldyti, bet ir ...
Mėlynių kainos kanda: kai kur kainuoja net 8 eurus
Mėlynių kainos kanda: kai kur kainuoja net 8 eurus (6) 2019.07.05 18:00 Lietuvoje prasidėjo mėlynių sezonas, tačiau uogautojų ar mėgstančių valgyti šias uogas tai nelabai džiugina. Dėl sudėtingo pavasario ir itin kaitrios vasaros pradžios mėlynės menkos, o jų surasti gali būti sudėtinga. Dėl šios priežasties uogų kainos gerokai išaugo, kai kur už litrą mėlynių prašoma net 8 eurų. Netoli ...
Paprastas ir greitas varškės apkepas. Viens, du ir padaryta
Paprastas ir greitas varškės apkepas. Viens, du ir padaryta (1) 2019.06.25 11:45 Vasarą norite pasigaminti kažką greito, skanaus ir lengvo? Tuomet siūlome jums išbandyti šį varškės apkepą, kuris tikrai nepaliks abejingų. Reikės: 450 g varškės; 320 g jogurto; 85-100 g manų kruopų; 90-100 g cukraus; 3 kiaušinių; 2 v.š. aliejaus; 1/2 a.š. kepimo miltelių; žiupsnelio druskos; pora saujų mėlynių ar ...
Lietuvoje plinta šilauogės: žmonės jas vadina aukso gysla
Lietuvoje plinta šilauogės: žmonės jas vadina aukso gysla (4) 2019.06.22 11:10 Lietuviai ūkininkai užčiuopė aukso gyslą – auginti šilauoges. Rinkoje tai pelningiausios uogos, nes parduodamos nuo 10 eurų už kilogramą. Bet ar nenutiks taip, kad kasmet augant šilauogynų plotams, žemės ūkio šaka persisotins ir uogos turės drastiškai pigti? Iš uogų besiverčiantys šalies ūkininkai trina rankas – ...
Braškių katastrofa: nespėja skinti, bet lietuviai neperka
Braškių katastrofa: nespėja skinti, bet lietuviai neperka (58) 2019.06.13 17:30 Dėl milžiniškų karščių braškės greitai sunoko ir ūkininkai nespėja nei jų skinti, nei pardavinėti. O tie, kurie dar susitvarko su kiekiu, turi liūdną žinią raudonskruosčių uogų gerbėjams – derlius bus mažesnis ir trumpesnis. Tačiau anksčiau negu įprasta sunokusių šviežių lietuviškų uogų tautiečiai neperka. Jie mieliau ...
Lietuviai jau plūsta į miškus: Varėnoje – pirmieji grybai ir uogos
Lietuviai jau plūsta į miškus: Varėnoje – pirmieji grybai ir uogos 2019.06.07 10:50 Paskutiniųjų dienų orai miškų nelepino – ten vyrauja sausra. Tačiau, panašu, tai augti miško gėrybėms netrukdo. Portalas tv3.lt sulaukė skaitytojos nuotraukų, kuriuose užfiksuoti pirmieji išdygę grybai ir pirmosios sunokusios uogos.  Dzūkijoje pasirodžiusios pirmosios miško gėrybės išties stebina – Varėnoje ...
Lietuviai šluoja pirmąsias braškes – perskaičiavus kainas į litus būtų silpna
Lietuviai šluoja pirmąsias braškes – perskaičiavus kainas į litus būtų silpna (8) 2019.05.25 10:55 Vasariški orai pažadino lietuvių norą įsigyti šviežių produktų iš ūkininkų. Štai saulėtą popietę Kalvarijų turguje prie braškes, šilauoges, trešnes ir daržoves siūlančių pardavėjų nutįsta eilės pirkėjų. Visgi, už lietuviškas braškes gali tekti sumokėti ir 7 eurus (24 litai), o šilauoges – 9 eurus (31 litas).  ...
Vilniečių idėja žavi tūkstančius: sunku patikėti, kad valgoma
Vilniečių idėja žavi tūkstančius: sunku patikėti, kad valgoma 2019.01.26 14:15 Braškės, vynuogės, ananasai, melionai, apelsinai, obuoliai… Skamba kaip gaivi vasariška vaisių lėkštė. Tačiau trys sostinės verslininkai šiuos skanėstus nutarė apglaistyti belgišku šokoladu ir sukomponuoti į gėles primenančias šventiškas puokštes. Praėjusių metų pabaigoje Vilniuje veiklą pradėjo neįprasta ...
Išmetate šio maisto likučius? Darote didelę klaidą
Išmetate šio maisto likučius? Darote didelę klaidą 2019.01.12 18:00 Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai tiria galimybes panaudoti uogų išspaudas perdirbtų mėsos produktų kokybei pagerinti ir galbūt sušvelninti jų daromą neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Remiantis mokslininkų iškelta hipoteze, fitochemikalai, t. y. biologiškai aktyvūs natūralūs junginiai, randami uogose, ...
Tai, ko dar nežinojote apie šilauoges – 100 istorijos datų
Tai, ko dar nežinojote apie šilauoges – 100 istorijos datų 2018.11.17 09:30 Ar žinojote, kad 2012 metais, buvo išvestos pirmosios lietuviškų šilauogių veislės („Danutė“ ir „Freda“) VDU Kauno botanikos sode? Tai iš ties verta dėmesio žinia, kadangi per visą VDU Kauno botanikos sodo egzistavimo istoriją tai pirmasis atvejis, kai tarptautiniu mastu buvo patvirtintos Botanikos sode sukurtos veislės.
Skubėkite prisirinkti šių uogų: gydo stulbinančiai
Skubėkite prisirinkti šių uogų: gydo stulbinančiai (2) 2018.09.29 20:25 Rudenį prinokstančios putino uogos galima naudoti bet kokia forma: jas galima virti ir šaldyti. Šios uogos yra visagalis vaistas viskam, tiek nuo nervų, gausaus kraujavimo, galvos skausmo, širdies ligų, tiek plačiai naudojamas ir grožio srityje. Dalijamės liaudies patarimais ir receptais, kurie pakeis stiprius ...
Kėdainiškė medikė darbą iškeitė į naują veiklą: dabar stebina visus aplinkinius
Kėdainiškė medikė darbą iškeitė į naują veiklą: dabar stebina visus aplinkinius 2018.08.26 19:00 Ar esate buvę Prancūzijos vynuogynuose? Tose plantacijose, kurias garsiausi vyndariai perduoda iš kartos į kartą? Ten, kur šių vynuogynų šeimininkai vaikščiodami tarp savo vynmedžių rūpesčio kupinu žvilgsniu nuglosto kiekvieną nokstančių vynuogių kekę. O kai pradeda kalbėti apie būsimą derlių, akys ima žibėti magiška ...
Pigus būdas sunaudoti uogas iš sodo: recepto prašys ir draugai
Pigus būdas sunaudoti uogas iš sodo: recepto prašys ir draugai (1) 2018.07.25 11:30 Jei turite sodą, kuriame užderėjo serbentų, vyšnių arba trešnių, pats metas pasirūpinti jų atsargomis žiemai. Vienas iš būdų yra gaminti kompotus.  Vyšnių ir raudonųjų serbentų kompoto receptas:  Uogas sudėti į švarius stiklainius. Sirupui vienam litrui reikės 300 g cukraus. Užpilti verdančiu sirupu. ...
Lietuviai išsižiojo: litras uogų – 10 eurų
Lietuviai išsižiojo: litras uogų – 10 eurų (2) 2018.06.25 06:30 Sausra ir miškuose mėlynių nepražudė, tačiau jų kainą gerokai išaugino. Už litrą šių miško gėrybių pardavėjai prašo nuo septynių iki dešimties eurų. Tiesa, jeigu Lietuvos žemę ims merkti lietus, prekybininkai sako, kainos gali kristi, bet nedaug, mat šių vasara šiemet pašykštėjo. Net ir dzūkų mergos skundžiasi galinčios ...
Į viršų