REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šventinis stalas ar persivalgymo signalas?

Visą šeimą draugėn subūręs skalsus Kūčių ir Kalėdų stalas – ne tik namų šilumos ir jaukumo riekelė, kuria dalijamės su artimaisiais, bet ir rimtas išbandymas mūsų skrandžiams.

REKLAMA
REKLAMA

Pernelyg sotūs pietūs ar vakarienė sukelia sunkumo jausmą pilve, padidėja apkrova virškinimo sistemai, blogiau įsisavinamas maistas. Ką daryti, kad po šventės nereikėtų griebtis skrandžio ir žarnyno veiklą gydančių vaistų?

REKLAMA

1. Stiprinkite organizmą jau nuo šiandien. Kai organizmas nusilpęs – jam trūksta tam tikrų vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų – virškinimo procesas sutrinka daug greičiau. Paradoksalu, bet tam, kad greičiau ir efektyviau būtų įsisavinamos su maistu gaunamos medžiagos, reikia jau turėti tų pačių maistingųjų medžiagų atsargų, užtikrinančių sklandžią visų organų ir sistemų veiklą. Jei jaučiate, kad pasiruošimas šventėms jus pernelyg išsekino, o mityba jau kurį laiką per šviesmečius nutolusi nuo tos, kurią būtų galima pavadinti visaverte, – paskubėkite papildyti organizmą vitaminų ir mikroelementų kompleksu. O per šventes pasižadėkite labiau rūpintis savo mityba ir sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

2. Atidžiau rinktis patiekalus. Kepti, rūkyti ir riebūs patiekalai bei rafinuoti produktai lėtina virškinimo procesą, dėl to maistas ilgiau užsilaiko skrandyje, pajuntate sunkumo jausmą. Todėl sėdus prie šventinio stalo patariama valgyti daugiau energijos suteikiančių produktų, kuriuose gausu vitaminų ir mikroelementų (vaisių, daržovių, salotų, riešutų, saulėgrąžų, medaus).

3. Nepamirškite saiko. Pagal tradicijas įprasta po truputėlį paragauti visų patiekalų nuo vaišėmis nukloto stalo. Deja, pernelyg didelė įvairovė vienu prisėdimu neleidžia pajusti pasisotinimo, sutrikdo kontrolės mechanizmą ir rizikuojate suvalgyti kur kas daugiau nei reikia. Tad net ir per Kalėdas nuosaikumas – dorybė, už kurią jūsų skrandis tikrai padėkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Derinkite maisto produktus. Tam neužtenka tik vengti mėsos ir bulvių derinio. Virškinimo procesą ne ką prasčiau apsunkina ir tortu užkandama silkė ar mėsos kepsnys po žuvies vyniotinio ir pyragaičių su grybais – o juk tokie skonių viražai daugeliui mūsų neatsiejami nuo švenčių užstalės žavesio. Specialistai perspėja: tokie malonumai gali baigtis pilvo pūtimu ir skrandžio skausmais.

5. Valgykite lėtai. Greitas valgymas, kai maistas nepakankamai sukramtomas, trukdo organizmui pasisavinti maistingąsias medžiagas, todėl neužsimezga grįžtamasis ryšys tarp suvartoto maisto kiekio ir sotumo jausmo. Apskaičiuota, kad valgydamas lėčiau ir niekur neskubėdamas žmogus suvartoja 1,5–2 kartais mažiau maisto, nei kimšdamas paskubomis. Todėl dar romėnų rekomenduotas principas „skubėk lėtai“ prie šventinio stalo turėtų tapti jūsų šūkiu.

REKLAMA

6. Paisykite eiliškumo. Valgyti pradėkite nuo termiškai neapdorotų patiekalų, pavyzdžiui, salotų. Tai organizmui bus pati sveikiausia įžanga prieš šventinių valgymų maratoną. Tada ir visą kitą maistą organizmas suvirškins sparčiau ir sklandžiau, o sotumą pajusite greičiau. Žali vaisiai ir daržovės paspartina medžiagų apykaitą ir leidžia greičiau virškinti maistą. Prieš sėsdamiesi prie stalo suvalgykite obuolį, kriaušę ar apelsiną ir jau nebenorėsite kibti į visus dvylika Kūčių patiekalų ar ištaigingą kalėdinį kepsnį. Beje, vaisius patariama valgyti tik prieš valgį ir jokiu būdu ne kaip desertą po pagrindinio patiekalo.

REKLAMA

7. Prieš valgį atsigerkite. Vandens gerkite tik prieš maistą ir niekada valgant ar iškart pavalgę. Atskira tema – alkoholiniai gėrimai. Atrodytų, alkoholis be abejotinų linksmybių ir pagirių kitą rytą daugiau jokio gėrio nedovanoja. Vis dėlto – ne visai tiesa. Keletas gurkšnių šampano ar sauso raudonojo vyno gali paspartinti medžiagų apykaitą ir riebalų degimą. Tiesa, tai nereiškia, kad kuo daugiau vyno išgersite – tuo lengviau organizmas virškins. Teigiamam efektui pasiekti užtenka pusės taurės. Vėliau teigiamas efektas mažėja ir sparčiai didėja alkoholio keliamas pavojus: atsipalaiduojama, auga apetitas, kyla noras užkandžiauti, o organizmui apsinuodijus virškinimas gali sustoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Laiku sustokite. Pakilkite nuo stalo vis dar jausdami lengvą alkį. Pasisotinimo jausmas apima praėjus pusvalandžiui nuo valgymo pradžios, tad laiku nesiliovus valgyti per trisdešimt minučių suspėjama persivalgyti.

9. Nepraraskite geros nuotaikos. Nustatyta, kad jeigu valgydami mėgausitės teigiamomis emocijomis, net ir per didelis maisto kiekis bus virškinamas greičiau ir pasisavinamas geriau, nei tas, kurį valgysite graužiamas sąžinės ar iš nevilties.

Ką daryti, jei jau persivalgėte?

• Visų pirma pasivaikščiokite gryname ore. Iš pradžių lėtai, paskui – energingai.

• Pamasažuokite abiejų rankų smilius: sunerkite juos kaip kablius ir patempkite į priešingas puses. Toks masažas aktyvuoja kepenų veiklą.

REKLAMA

• Jei praėjus 15–20 minučių po valgio vis dar jaučiate skrandyje gumulą – numalšinkite jį žolelių arbata arba šiltu virintu vandeniu.

• Kitą rytą, užuot piktnaudžiavus maisto likučiais, patariama išsivirti šiltos grūdų košės, ją suvalgyti ir 20–30 minučių pasivaikščioti. Tuomet košė tarsi šluota išvalys žarnyną ir tikėtina, kad šis persivalgymas praeis be pasekmių.

• Dieną po gausių pietų ar vakarienės gerkite daugiau skysčių, valgykite daugiau daržovių ir vaisių. Dar geriau – padarykite iškrovos dieną.

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų