REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nušalinus nuo pareigų prezidentą Rolandą Paksą, Lietuvos neapėmė euforija. Politikų nuomone, kliūtis pašalinta, bet pavojus, kad Kremlius gali daryti įtaką padėčiai šalyje, tebėra reali.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar tos grėsmės vardas - Viktoras Uspaskichas, milijonierius, populistinės Darbo partijos lyderis, kuris žada ginti "darbo žmonių" interesus ir teigia, kad jam valdant visi gyvens pasiturimai, rašo penktadienio numeryje Lenkijos laikraščio "Gazeta Wyborcza" korespondentas Jacekas Komaras.

REKLAMA

Jis cituoja "Lietuvos ryto" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojo Rimvydo Valatkos žodžius, kad didelė visuomenės dalis net ir dabar vis dar svajoja apie naują mesiją, kuris pamaitins ir aprengs žmones. Niekas neabejoja, kad būtent V. Uspaskichas turėjo daugiausia naudos iš "Paksageito" skandalo.

Milijonierius iš Kėdainių kelia tokią didelę baimę, kad R. Paksas jau beveik pamirštas. "Politinis elitas mano, kad šiuo metu R. Paksas yra mažiau žalingas Lietuvai nei V. Uspaskichas. Premjeras Algirdas Brazauskas pareiškė, jog dabar pakaks susitarti ir iškelti bendrą kandidatą, kuris kovos su R. Paksu. O jei šis nedalyvaus rinkimuose, tai kovoti dėl prezidento posto apskritai nėra prasmės", - sakė laikraščiui "Gazeta Wyborcza" žurnalo "Veidas" apžvalgininkas Audrius Bačiulis. V. Uspaskichas tapo didžiausiu Lietuvos politinio elito priešu.

REKLAMA
REKLAMA

Ką V. Uspaskichas siūlo rinkėjams? "Viską, ko jie trokšta, - mano V. Bačiulis. - Jis koneveikia Seimą, Vyriausybę ir kitas valstybės institucijas. Aiškina, kad per 14 nepriklausomybės metų Lietuvoje nieko gero nepadaryta, žada su šaknimis išrauti korupciją, padidinti pensijas, sudaryti gerai apmokamų darbo vietų".

Politologai teigia, kad V. Uspaskichas supranta, jog, remiantis tik nusivylusiais žmonėmis, valdžią galima paimti, bet ne išlaikyti. Todėl jam reikalinga vadinamojo socialinio ir politinio elito parama. Milijonierius jau turi neblogų trofėjų - finansininkų, sportininkų, operos dainininkų, žinomų verslininkų, artistų, žurnalistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo J. Komaras, daugeliui politologų ir komentatorių V. Uspaskichas yra Kremliaus žmogus, kuriam iškelta užduotis perimti valdžią Lietuvoje. Anot jų, Rusijos verslininko Jurijaus Borisovo pagalba R. Paksui ir V. Uspaskicho pastangos laimėti parlamento rinkimus yra to paties rytinės kaimynės žaidimo elementai.

"Paaiškėjus, jog Lietuvos VSD kartu su Amerikos specialiosiomis tarnybomis neleis, kad prezidento poste išsilaikytų žmogus (R. Paksas), kuris yra agentas arba geriausiu atveju tik marionetė Kremliaus rankose, buvo nuspręsta realizuoti planą B, t.y. atvesti į valdžią V. Uspaskichą", naujienų portale “Omni laikas” rašė politologas Romualdas Juknys (http://www.omni.lt/index.php?base/z_160476).

REKLAMA

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata mano, kad V. Uspaskicho reiškinys yra suprantamas, turint omenyje Rusijos kaimynystę. "Nieko nuostabaus, kad ji siekia pajungti Lietuvą. Bet norint apsiginti, nepakanka nušalinti R. Paksą, o po to užkirsti kelią į valdžią V. Uspakichui. Jei jų nebebus, iškart atsiras kitų", - sako jis.

Vienintelė išeitis - reformuoti šalį ir likviduoti skurdą, kuris yra natūrali terpė tokiems žmonėms.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų