• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauji metai atėjo ir tuo pačiu atėjo laikas, kai galima pradėti spėlioti, kaip Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei seksis dirbti su nauja koalicija, kuri yra gana vieninga. Ankstesnė koalicija daugmaž mokėjo įtikti Prezidentei ir prisitaikyti prie jos užgaidų.

Nauji metai atėjo ir tuo pačiu atėjo laikas, kai galima pradėti spėlioti, kaip Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei seksis dirbti su nauja koalicija, kuri yra gana vieninga. Ankstesnė koalicija daugmaž mokėjo įtikti Prezidentei ir prisitaikyti prie jos užgaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt teiravosi politologų, kaip, jų nuomone, šalies vadovė sutars su koalicija. Pasak politologo Lauro Bielinio, yra akivaizdu, kad pritapti prie naujos koalicijos bus sudėtinga.

REKLAMA

Viskas priklauso nuo premjero?

„Ji (Prezidentė – Balsas.lt) save pastatė į tokią padėtį, kur nėra taip paprasta, nes dabar savotiškai dabartinės koalicijos jėga yra lygi. Bet, aš manau, ji sugebės dirbti su jais, nes tą sugebės padaryti Algirdas Butkevičius“, – svarstė pašnekovas. Jo manymu, viskas priklauso būtent nuo premjero gebėjimo pakankamai lanksčiai bendradarbiauti su D. Grybauskaite, mokėjimo per daug jos nežeminti, bet tuo pačiu sugebėjimo neleisti jai dominuoti šioje situacijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vertindamas, ar Prezidentei teks eiti į kompromisus su nauja valdžia, L. Bielinis pabrėžė, kad tai nėra jos charakterio savybė, bet ji bus priversta tą daryti. „Prezidentė turi tą padaryti, nes kitaip bus permanentinis konfliktas, kuris neatneš naudos nei jai, nei bendrai politinei sistemai, nei valstybei“, – komentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės ir koalicijos vizijos skiriasi

Politologas Antanas Kulakauskas teigė, kad reikėtų formuluoti klausimą, kaip koalicijai seksis sutarti su Prezidente, o ne atvirkščiai. Pasak jo, dabar daug kas priklauso nuo teismo, kuris laukia kelių koalicijos partnerių lyderių. Ne mažiau svarbūs ekonominiai dalykai, pasikeitimai ir tai, kokius rezultatus jie duos, kaip į juos reaguos verslas – tiek Lietuvos, tiek tarptautinis.

REKLAMA

„Nuo to daug kas priklausys. Ir Prezidentė turės į tai atsižvelgti. Tai nėra vieno politiko savo norų realizavimas“, – paaiškino jis.

A. Kulakausko manymu, išlaikyti tvirtą retoriką sunku, kadangi dabar Prezidentės ir valdančiosios koalicijos pažiūros į socialinę ekonominę politiką skiriasi, o su ankstesne koalicija daugmaž sutapo, išskyrus tam tikras konkretybes. Dabar skirtumai didesni ir dėl to yra daugiau erdvės nesutarimams.

REKLAMA

Paklaustas, dėl ko konkrečiai gali kilti nesutarimų, politologas svarstė, kad būtent dėl Prezidentės socialinės ekonominės politikos vizijos, kuri nėra kairioji, o labiau liberali.

Tenka atsižvelgti į tautos simpatijas

Tačiau bendradarbiavimo produktyvumui daugiau įtakos turės ne Prezidentės, o Vyriausybės gebėjimai ir galimybės. Jei Vyriausybei nesiseks, bus lengviau jai kišti pagalius į ratus, o jei seksis – bus sunkiau, juk Prezidentei būtina galvoti ir apie būsimus Prezidento rinkimus, kuriuose ji, tikėtina, bandys balotiruotis antrai kadencijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad svarbu ir tai, kad publika su viltimi žiūri į valdančiąją koaliciją, kuri šiuo metu turi didesnę paramą nei per rinkimus. „Su tuo demokratinėje valstybėje joks politikas, jeigu turi sveiko proto, negali nesiskaityti. Politiniame lauke žaidžiantys politikai, įskaitant Prezidentę, tuo vadovaujasi, jei kartais jai nešauna nukrypti“, – teigė A. Kulakauskas.

REKLAMA

Valdžioje nieko naujo?

O štai politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis mano, kad Prezidentės santykiuose su naujais valdančiaisiais nebus pokyčių – sutars gražiai ir tiek.

Jis kvestionavo, ar Prezidentė apskritai turi pažiūras ir ar dabartinė koalicija yra kairiosios pakraipos. „Pas mus visuomenė feodalinio sukirpimo, ir nėra nei kairės, nei dešinės, yra interesų grupės, vienos dirba su vienais finansiniais srautais, kitos su kitais. Ir visada yra asmenybiniai dalykai“, – dėstė savo nuomonę jis.

REKLAMA

G. Kiaulakis pravedė savotiškas„nepatikimų“ paraleles: „Savo laiku D. Grybauskaitei labai nepatiko Arūnas Valinskas ir ji labai nepatiko A. Valinskui, po visų pasižodžiavimų jis išbuvo iki pabaigos. Šiuo atveju jai nepatinka Viktoras Uspaskichas ir ji nepatinka V. Uspaskichui, iš esmės situacija yra labai panaši, o jei kažkas rėkauja ir mojuoja vertybėmis, mes buvome dešinieji ir patriotai, o čia kairieji ne patriotai, nėra esminio skirtumo, tik vieni vienaip propagandą „varo“, kiti kitaip, iš esmės kyla klausimas, su kokiomis finansų grupuotėmis jie susiję“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sieja bendros materialios vertybės?

„Reikia toliau įsisavinti ES lėšas, reikia toliau baudžiauninkus, kuriuos sudaro 80–90 proc. Lietuvos gyventojų, kontroliuoti, kad jie nepradėtų iš bado maištauti, yra bendri interesai, manau, kad susiderins labai gražiai“, – ironizavo jis.

Politikos apžvalgininkas pabrėžė, kad realiai daugelyje vietų naujoji valdžia ir Prezidentė jau pasiekė kompromisus: „Patvirtinti biudžetai, patvirtinta Vyriausybė, atimta teisinė neliečiamybė, kuri jau buvo atimta, V. Uspaskichas jau su antrankiais yra buvęs, bet kažkodėl paleido, tai ir vėl paleis. Kas iš to, kad davė neliečiamybę, nėra čia ko dramatizuoti, nieko nebus naujo per artimiausius keturis metus, tik pasikeitė žmonės, tvarka nesikeis.“

REKLAMA

G. Kiaulakis nesiėmė prognozuoti, dėl kurių darbų gali nesutapti Prezidentės ir koalicijos nuomonės, tačiau patikino, kad tai bus asmeniški dalykai: „Elementaru, kad lėlininkams bus liepta dėl vieno ar kito dalyko kokio nors įstatymo nepraleisti, kitus praleisti. Iki šiol riejosi dėl asmenybių.“

Sugrįždamas prie vertybių klausimo, pašnekovas akcentavo, kad jos labai panašios – materialios, susijusios su sklypais, fabrikais ir finansiniais srautais. „O kalbant apie ideologinius dalykus – Prezidentė yra buvusi toje pačioje Vyriausybėje, kuriai vadovavo socialdemokratai, tai apie kokius ideologinius nesuderinamumus galime kalbėti“, – retoriškai klausė jis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų