REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės vis dar plūsta į miškus uogauti, grybauti ar tiesiog pasivaikščioti ir dažnai nesusimąsto apie juose tykančius pavojus. Vilnietė Milda Jackevičiūtė-Šmatavičienė prieš kelias dienas buvo itin išsigandusi, mat jos beveik dvejų metukų dukrelė miške suvalgė pakalnučių uogų, dėl ko mergaitei net teko ligoninėje plauti skrandį. Gamtininkas A. Kulbis patikina, kad šios uogos yra labai pavojingos ir jas vaikai lengvai gali supainioti su kitomis uogomis, pavyzdžiui, bruknėmis. 

Žmonės vis dar plūsta į miškus uogauti, grybauti ar tiesiog pasivaikščioti ir dažnai nesusimąsto apie juose tykančius pavojus. Vilnietė Milda Jackevičiūtė-Šmatavičienė prieš kelias dienas buvo itin išsigandusi, mat jos beveik dvejų metukų dukrelė miške suvalgė pakalnučių uogų, dėl ko mergaitei net teko ligoninėje plauti skrandį. Gamtininkas A. Kulbis patikina, kad šios uogos yra labai pavojingos ir jas vaikai lengvai gali supainioti su kitomis uogomis, pavyzdžiui, bruknėmis. 

REKLAMA

„Sekmadienį viešėjome pas draugus sodyboje ir išėjome pasivaikščioti į mišką. Su vyru pamatėme grybus, pasilenkėme jų rinkti, o dukrelė vaikščiojo aplinkui. Kai atsisukome į ją pasižiūrėti, pamatėme, kad rankos jau ištrintos uogomis ir matosi, kad ji buvo tas uogas pridėjusi prie burnos“, – pasakoja Milda.

Ji iškart puolė žiūrėti, kokios uogos yra aplinkui, ir pamatė, kad mergaitės dėmesį patraukė ryškiai raudonos pakalnučių uogos:

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių dar nebuvau tikra, ar čia tikrai tos uogos, bet kažkaip iš vaikystės buvo užsifiksavę, kad su pakalnutėmis kažkas yra negerai. Internetas miške neveikė, todėl paskambinau mamai, kuri pasakė, kad jei tai pakalnučių uogos, reikia greitai imtis veiksmų ir plauti skrandį.“

REKLAMA

Einant atgal į sodybą, atsirado interneto ryšys, tad Milda ieškojo daugiau informacijos ir perskaitė, kad tai vienos iš penkių nuodingiausių Lietuvoje augančių uogų. Nieko nelaukdama ji surinko numerį 112 ir kreipėsi pagalbos.

„Tikrai noriu pagirti tarnybas, nes reakcija buvo labai greita ir aiški. Sujungus su medikais, jie pasakė, kad, jeigu turit galimybę, iš karto reikia sugirdyti kuo daugiau vandens, sukišti pirštus į gerklę, kad bent kažkiek išsivemtų, ir kuo greičiau važiuoti į artimiausią priėmimo skyrių.

Kadangi buvome miške, mus būtų sunku surasti, paskaičiavome, kad greičiau bus į priimamąjį važiuoti patiems. Dar sugirdžiau pusę puodelio vandens, sukišau pirštus, ji šiek tiek pasispjaudė ir išlėkėme į Kaišiadorių priimamąjį“, – prisimena vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

Medikams taip pat prireikė pasidomėti, kas tai per uogos

Jos dukrai ligoninėje iškart buvo išplautas skrandis, medikai bandė pastatyti ir lašelinę, tačiau mažam vaikui tai padaryti buvo gana sudėtinga. Netrukus iš Kaišiadorių ji buvo pervežta į Kauno klinikas, kuriose mergaitė buvo apžiūrėta ir stebima 8 valandas.

„Medikai tikrai labai maloniai nustebino savo greita reakcija, rūpesčiu ir profesionalumu. Kažkokių simptomų net nespėjome pajusti, turbūt tai ir yra pati geriausia šios nelabai smagios istorijos dalis“, – sako Milda.

Ji neslepia, kad nors medikai akimirksniu reagavo ir suteikė pagalbą, ne visi žinojo, kas tai per uogos ir kuo jos pavojingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Medikai nebuvo labai susidūrę su šitokia situacija, kai kuriems iš personalo irgi reikėjo pasinaudoti google paieška, kad išsiaiškintų, kas tai per uoga, kokie gali būti simptomai. Bet tai normalu, negali žinoti visų tų uogų.

Po to net ir juokavo personalas, kad negalima kaltinti vaiko, jog jis suvalgė, nes tos uogos atrodo tikrai gražiai, yra ryškiai raudonos“, – pasakoja vilnietė.

Ji atskleidžia, kad medikai labiausiai buvo sunerimę ir daugiausiai dėmesio kreipė į galimą širdies veiklos sutrikimą, mat tai viena didžiausių grėsmių apsinuodijus šiomis uogomis.

Įspėja saugotis kitus

Milda negaili gražių žodžių medikams ir sako, kad viskas gerai baigėsi dėl to, jog į situaciją buvo sureaguota žaibiškai.

REKLAMA

„Mus išgelbėjo pirmiausia tai, kad mes pamatėme, kas tai per uogos ir nenumojome ranka, kad – ai, kažkokių uogyčių miške pavalgė, žiūrėsim, kaip bus. Greitai sureagavome ir sugebėjome nuo to laiko, kai ji suvalgė uogas, praktiškai per valandą išplauti skrandį ligoninėje.

Dėl to nuodų patekimo į organizmą galimybė sumažėjo iki labai minimalios. Žinoma, padėjo ir labai greitas bei profesionalus medikų darbas“, – neabejoja pašnekovė.

Ji atvirai sako, kad šiaip nėra įpratusi viešai dalintis savo asmeninio gyvenimo informacija, tačiau pamačiusi, kad artimoje aplinkoje mažai kas žino apie nuodingas pakalnučių uogas, suprato, kad privalo įspėti ir kitus.

REKLAMA

„Mes su draugėmis turime tuo pačiu metu gimdžiusių mamyčių forumą, kuriame aš parašiau, kad jos būtų atidžios ir atkreiptų dėmesį, nes dauguma dabar keliauja į miškus, grybauja, uogauja. Absoliučiai didžioji dauguma nebuvo girdėjusios apie tokį dalyką, joms tai buvo visiška staigmena, tas ir paskatino pasidalinti viešai. Galbūt tai kažkam išgelbės sveikatą ar gyvybę“, – viliasi Milda.

Nesunku supainioti su kitomis uogomis

Gamtininkas Almantas Kulbis sako, kad pakalnučių uogos išties yra labai pavojingos, o apsinuodijimas gali baigtis širdies veiklos sutrikimais.

„Pakalnučių nuodingos ne tik uogos, bet ir visas augalas – tiek lapai, tiek visas augalas. Uogos turi nuodingos medžiagos, vadinamos glikozidais. Aišku, tų uogų mažai kas paragauja, bet vaikai gali paragauti iš smalsumo. Uoga graži, patraukli, šiuo metu jos raudonos ir prinokusios, todėl vaikams yra pavojinga, suaugusiems žmonėms taip pat, bet jie dažniausiai skiria ir nevalgo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šitos uogos yra tyrinėtos ir jos pirmiausia paveikia širdies darbą – didina kraujo spaudimą ir sutrikdo širdies ritmą, atsiranda aritmija. Jei žmonės turi bėdų su širdimi, tai gali sukelti rimtas komplikacijas“, – nurodo gamtininkas.

Tačiau pakalnutės yra ne tik nuodingas augalas. Pasirodo, kad jose slypi ir didžiulė nauda.

„Tuo pačiu jos yra ne tik nuodas, bet ir puikus vaistas. Vaistams yra renkama pakalnučių žolė, ji yra įtraukta į daugelio pasaulio šalių mediciną – ji surenkama, iš jos gaminami preparatai ir naudojami nuo įvairių širdies ligų“, – sako A. Kulbis.

Gamtininkas pabrėžia, kad šiuo metu pakalnučių uogas miške vaikams gali būti lengva supainioti su panašiai atrodančiomis bruknėmis, todėl jis siūlo nuo mažumės vaikus mokyti, kaip reikia uogas atskirti.

REKLAMA

„Visai šalia pakalnučių dažnai auga bruknės. Jos uoga yra ir skani, ir sveika. Bruknė yra mažesnė, ryškiai raudona ir jos lapai odiški, o pakalnučių dažniausiai šiuo metu būna labai nunykę, jų nesimato ir ant koto būna keletas pavienių oranžiškai raudonų uogų.

Jos palyginti su brukne būna gerokai stambesnės. Bruknė dažniausiai būna žirnio dydžio, o pakalnučių uogos, sakykim, agrasto uogos dydžio. Tikslinga būtų, kad tėvai, seneliai iš karto parodytų vaikams uogas, kad jie skirtų, kurios yra valgomos, o kurios pavojingos“, – mano gamtininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų