REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai nebenori, kad jiems ir toliau vadovautų Arūnas Valinskas. Slaptame balsavime už tai, kad jis būtų pašalintas iš pareigų, balsavo 95 Seimo nariai, 20 buvo prieš, 9 parlamentarai biuletenius sugadino. Iki ketvirtadienio Seimui vadovaus Irena Degutienė. Tądien turėtų paaiškėti ir A. Valinsko įpėdinis ar įpėdinė.

REKLAMA
REKLAMA

„Nederamą gyvenimo būdą“ vedančio, „chamiškai bendraujančio su opozicija“ bei „darančio žalą visai politinei sistemai“ Seimo pirmininko Arūno Valinsko atstatydinimo procedūra baigta.

REKLAMA

Citatos iš Arūno Valinsko atsikirtimų parlamentarams: „mieli televizijos žiūrovai“, „sau už darbą parašyčiau tvirtą šešetą“, „kur politinė moralinė prezumpcija?“, „esu iš anksto pasmerktas“, „A. Kubiliaus reitingai panašūs į mano“.

Ar trauksis iš koalicijos - neatskleidžia

„Tokio rezultato ir tikėjausi, todėl buvau ramus“, - komentuodamas balsavimo rezultatus A. Valinskas „pasidabino“ plačia šypsena.

REKLAMA
REKLAMA

Jis neatskleidė, ar po tokio balsavimo jo vadovaujama „Ąžuolo“ frakcija trauksis iš valdančiosios koalicijos. Visi sprendimai, anot politiko, paaiškės ketvirtadienį.

„Svarbiausia koalicijos stabilumas. Šiuo klausimu mes nesiruošiame kelti kokių nors sąlygų, šantažuoti koalicijos partnerių“, - sakė jis.

„Stebint, kas vyksta, šou verslo čia daugiau nei bet kokioje televizijoje. Tokia Seimo transliacija – tikrai išskirtinė ir tokios nėra buvę. Kai kurių seimo narių pastangomis, tas šou vyksta ir Seime“, - atstatydintas Seimo pirmininkas tikino, kad nesigaili iš šou verslo sukęs į politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skilusios Tautos prisikėlimo partijos lyderio nenustebino ir triuškinantis rezultatas: „ar 71 ar 95 – jokio skirtumo. Svarbu, kad rezultatas toks, koks ir planuotas.“

Beveik 10 mėnesių Seimui vadovavęs politikas nesutiko, jog po tokios balsavimo baigtis jį jau galima vadinti „politiniu lavonu“.

„Etiketes galima klijuoti, vadinti politiniais zombiais, lavonais, o nieko nepadariusius – Seimo vedėjais. Mes nuo etikečių klijuotojų jau seniai atsiriboję“, - žurnalistams sakė jis.

Kas realiausias jo įpėdinis ar įpėdinė, A. Valinskas neatskleidė, esą pirmiausia bus tariamasi koalicijos viduje.

REKLAMA

A. Kubilius nieko neprognozuoja

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderis premjeras Andrius Kubilius tikisi, kad ketvirtadienį Seimas spręs, kas užims laisvą Seimo Pirmininko postą.

Jo nuomone, šį klausimą reikia išspręsti neatidėliotinai. Antradienį žurnalistų kalbintas A. Kubilius nesiėmė atsakyti, kas galėtų vadovauti Seimui.

A. Kubilius taip pat neprognozavo, ar, atleidus A. Valinską iš Seimo Pirmininko pareigų, keisis valdančiosios koalicijos sudėtis.

"Aš nesiimčiau prognozuoti ko nors. Tai priklauso nuo vienos buvusios vieningos partijos dabar atskirų dalių atsakomybės suvokimo. Aš kviečiu visus tą atsakomybę suvokti. Kol kas girdžiu nemažai pareiškimų, kuriuos vertinu pozityviai, kad ir vieni, ir kiti yra pasiryžę, nepaisant šiandienos sprendimų, toliau dirbti koalicijoje", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Sprendimai, kurie laukia, reikalaus, anot premjero, tvirtos koalicijos.

"Rezultatai yra aiškūs. Aš galiu pasakyti, kad apie tokius rezultatus mes jau buvusį Seimo Pirmininką perspėjome dar prieš dvi savaites. Gaila, kad turėjome ateiti iki tokio balsavimo. Šiandieniame balsavime bent jau mes, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai, nesvarstėme ir nesprendėme kokios nors A. Valinskui inkriminuojamos kaltės klausimą. Mes sprendėme vieną klausimą, kaip turime elgtis ir kokius sprendimus padaryti, kad Seimas būtų darbingas ir kad galėtume spręsti tas problemas, kurios yra žymiai svarbesnės negu tai, kas vadovauja Seimui", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žala visai valstybei?

„Tiesiai sakome: nekaltiname Seimo pirmininko padarius kokį nors nusikaltimą ar atlikus ką nors neteisėto. Ne apie tai kalbame. Mes sakome ir manome, kad A. Valinsko gyvenimo būdas, jo elgesys, vadovavimas Seimui – neįmanomas su jo užimamomis pareigomis ir daro žalą visai politinei sistemai, menkina ir žemina Seimo kaip institucijos vardą ir autoritetą“, - pristatydamas nepasitikėjimo A. Valinsku dokumentą, Seimo tribūnoje kalbėjo opozicijos lyderis, „tvarkietis“ V. Mazuronis.

Jis pažymėjo, jog tokie kaltinimai grindžiami ne spaudoje pasirodžiusiomis nuotraukomis, o faktais, kuriuos A. Valinskas pripažįsta ir neneigia. V. Mazuronis sakė, kad „nieko bloga, jei du piliečiai draugauja, tačiau kai vieno atžvilgiu iškeltos 5 baudžiamosios bylos, tokia draugystė tampa mūsų visos valstybės bei piliečių pasitikėjimo ja problema“.

REKLAMA

„Tvarkietis“ ragino nepasiduoti nuomonei, jog neatstatydinus A. Valinsko būtų parodytas valdančiosios Permainų koalicijos neįgalumas.

„Jei kas nors ir abejojate, kad A. Valinsko palikimas ar palaikymas poste – tam tikra „pamoka“ valdantiesiems, kad galima palikti juos kapstytis su akmeniu po kojomis – nedarykime to. Klausimas kur kas rimtesnis nei partinės kovos. Nemaišykime valstybinių problemų su politikų kadriliu“, – kalbėjo V. Mazuronis.

Jautėsi pasmerktas


Atsistatydinti raginamas Seimo pirmininkas savo kalbą pradėjo nuo pasiteisinimo, kodėl nepaklausė prezidentės patarimo. Parlamentarų jis klausė, kas nustato moralinės atsakomybės ribas.

REKLAMA

„Kur tada politinė moralinė prezumpcija?“, – teiravosi jis. „Iš dešimties balų aš parašyčiau tvirtą šešetuką“, – savo darbą įvertino Seimo pirmininkas.

Į klausimus, ar gali Seimo vadovo pareigas eiti žmogus, kolegas viešai vadinantis parazitais, A.Valinskas tvirtino, jog tai – visai normalus tarptautinis žodis, reiškiantis kenkėją", ir galintis tą patį žodį buvusių bendražygių atžvilgiu dar kartą pakartoti.

„Antrą mėnesį kartoju ir nežinau kaip dar galėčiau pakartoti: nesu jokiais saitais susijęs su Kauno „daktarais“, niekam nieko nežadėjau, nesprendžiau valstybės klausimų su šios gaujos nariais, – kartojo jaunas politikas. – Esu iš anksto pasmerktas, apie mane kalbate būtuoju laiku. Niekada nebuvau operatyvininkas, tad niekada netikrinau savo žmonos draugių pasų, kas ateina į namus, su kuo galiu būti užfiksuotas nuotraukose. Neskirsčiau žmonių į gerus ir blogus – tai pagrindinė mano problema.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Valinskas, paklaustas ar jaučiasi nuvylęs Lietuvos žmones, nuo šio klausimo išsisuko.

„Jei liktumėte poste, ar jūs taip ir toliau chamiškai bendrautumėte su opozicija ir ar asmeniškai jaučiate nuvylęs visus Lietuvos žmones, pavyzdžiui, savo asmeninėmis savybėmis ir kultūringo elgesio stoka“, – teiravosi „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

„Viešojoje erdvėje nieko nesu apkaltinęs chamiškumu, bet jei jums taip atrodo – jūsų teisė. Aš pats buvau žeminamas viešojoje erdvėje. Absurdas, o kaltinimai – nesąmonė“,– atsikirto Seimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų